Breaking News

Monday, November 25, 2013

10 Sebab Kenapa Perlu Minum Barli

http://herbalhealthnews.com/uploads/health_benefits_of_barley_1261605762.jpg
10 Khasiat Utama Barli (Source)

10 Khasiat Utama Barli


Barli panas adalah antara minuman favorite kita. Barli atau nama scientific nya (Hordeum vulgare L.) adalah dikategorikan dalam keluarga bijirin utama. Barli adalah merupakan salah satu sumber bijirin utama yang digunakan sebagai komponen pelbagai makanan kesihatan. Ianya selalu digunakan dalam sup dan stews serta antara ramuan utama dalam adunan roti. Diantara khasiat utama barli adalah ianya boleh mengawal kandungan gula dalam darah serta mengawal tekanan darah. 

 http://1.bp.blogspot.com/-YdOvF7qp3Qw/TqG1e6seOXI/AAAAAAAAACI/H8a8PTWjOWI/s1600/001.jpg
 Pure Barley Grass (Source)

Khasiat "Pure Barley Grass"


Selain daripada khasiat barli sebagai bijirin utama, "Pure Barly Grass" juga mempunyai khasiatnya yang tersendiri.  Mengikut kajian yang dijalankan oleh Dr. Hagiwara, "Pure Barly Grass" adalah merupakan satu-satunya "vegetation" yang boleh membekalkan nutrisi yang balance kepada tubuh manusia dari sekecil-kecil bayi sehingga ke yang paling dewasa. 

http://bestgreenbarley.com/wp-content/uploads/2012/07/Pure-Barley-Grass.jpeg 
Keistimewaan "Pure Barley Grass" (Source)

So kalau you all bukan peminat barli atau mungkin jarang sekali menyentuhnya, ada baiknya selepas ni barli ni dimasukkan dalam menu harian you all ya!!!!

14 comments:

  1. Sy mmg suka minum barli, tp kdg2 klu di restoran ada yg buat x sedap.. rasa yg barlinya dah tersimpat lama.. Thanks sharing.

    ReplyDelete
  2. tq share,.barli memang sedap,.,yang x sedap bila dia orang buat manis,.,

    ReplyDelete
  3. feveret KA ni... plg suka minum barli suam kurang manis terbaik kan specially tuk kita orng2 pompuan !

    ReplyDelete
  4. kena salu minum barli cenggini :) nice sharing

    ReplyDelete
  5. barli sedap kalu letak ais ok jugalah

    ReplyDelete
  6. rasanya macam pernah terbaca pasal barley grass ni..

    ReplyDelete
  7. aiza bukan penggemar barli.. tapi selepas melihat khasiatnya buat aiza berfikir untuk mengamalkan memakan/minumnya.. klik tabung-tabung.. :D

    ReplyDelete
  8. Assalam
    Selepas berhempas pulas membanting tulang , sememangnya air Barli adalah pemulih untuk tenaga yang kehabisan.

    ReplyDelete
  9. puteri suka minum air barli..lagi sedap bila letak ais.. :)

    ReplyDelete
  10. hari tu pesan kat restoran..nak cuba2 tukar selera..sekali tak kena selera la pulak..tapi lepas tgk kat ats ne, mungkin bole dipertimbangkan lg nak minum lg ke tak..hehe :P

    ReplyDelete

Designed By