Breaking News

Wednesday, November 27, 2013

12 Sebab Kenapa Perlu Makan Delima

http://i0.wp.com/www.nutrientrich.com/wp-content/uploads/2013/10/pomogernate1.jpg?resize=640%2C480
Delima (Source)

Delima Buah Syurga


Delima ni adalah one of my favorite fruits. Kita suka rasa dia yang manis even susah sikit nak makan coz saiz dia yang kecil. Ada juga a few yang kita pernah beli yang saiz dia agak besar tapi tak manis. That one was imported. Tapi kalau you all pernah makan delima dari Egypt memang best sangat-sangat. Bukan hanya besar tapi color dia sangat merah and meriah. Kalau siapa yang tak pernah makan pun mesti nak cuba.!!!

http://4.bp.blogspot.com/-bPvCJT4KtJQ/UPCHmrMXImI/AAAAAAAACvg/bjTlLg-Wk_0/s1600/buah+delima.JPG
Delima Buah Syurga (Source)

12 Khasiat Delima


Delima ni bukan setakat sedap tapi khasiat dia memang banyak. Khasiatnya turut disebut dalam hadis mauquf di mana antara lain Nabi Muhammad SAW bersabda bahawa buah delima adalah antara daripada buah-buahan syurga, tidak ada satu pun buah delima yang kalian tanam melainkan ia dibuahi dengan biji buah delima syurga. Antara khasiat delima adalah membantu sistem penghadaman, membaiki sistem pembersihan dan pengaliran darah serta membaikpulih fungsi hati dan limpa.

http://www.antioxidants-make-you-healthy.com/images/aobenefits.jpg 

22 comments:

  1. Setiap minggu dan setiap hari saya makan delima tau. Sedap...

    ReplyDelete
  2. wahh barui sekali makan buah nie :) susah nak jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really..kena cari acik...best delima ni..

      Delete
  3. saya klu dpt buah ni , suka mkn sebutir demi sebutir ...

    ReplyDelete


  4. Tak pernah try lagi delima import..

    Kami menjemput semua blogger Ping di PingBlog.Net,Skrip agregator terkini dengan ping sangat mudah kerana auto description dan juga auto image.Artikel anda akan dipost pada twitter dan 294 fanpage serta group facebook.Kualiti Backlink,dan highkan rank blog anda !!

    ReplyDelete
  5. ayah suka beli hehe..nice sharing :)

    ReplyDelete
  6. Tentunya, bermanfaat bagi kesehatan ini pastinya.

    ReplyDelete
  7. Hana suka buah delima.manis..duk kusyuk mkn xsdar dah hbis...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betultu hana..sebab dia kecilkan..tak sedar dah habis..

      Delete
  8. buah delima memang sedap..tapi kadang-kadang susah nak dapat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best puteri..dekat supermarkat ada tapi mahal jugak harga dia...

      Delete
  9. merahnya delima tu.. menawan.. thanks sharing Raudzah.. :)

    ReplyDelete
  10. Bagus buah delima ini. Macam-macam khasiatnya.

    ReplyDelete
  11. banyak kelebihan memakan buah delima.. mak aiza suka makan.. aiza selalu belikan je untuk dia..

    ReplyDelete

Designed By