Breaking News

Wednesday, November 13, 2013

5 Jenis Makanan Pelik Di Malaysia

5 Jenis Makanan Pelik Di Malaysia


Kisah Pelik Tapi Benar kali ni, berkongsi citarasa 5 Jenis Makanan Pelik Yang Terdapat Di Malaysia. Umumnya semua orang tau, Malaysia ni boleh dianggap sebagai "syurga makanan". Semua jenis makanan ada. Sebut aje. Dari jenis yang biasa-biasa kepada yang lebih 'eksotik'. Ada diantara nya dah biasa kita dengar, dan ada juga yang pertama kali kita dengar dan lihat.

Big thumb e0b6
"Tomyam" Tupai

Tupai dimasak dalam claypot berencahkan bawang, lobak merah, cendawan hitam dan halia. Kata mereka dagingnya enak sekali. hmmmm...Tak sanggup tengok kuku tupai tu...

 Big thumb 7f05Big thumb 04d4
 Buaya Masak pedas

Dari segi saiz, telur buaya adalah dua kali ganda lebih besar daripada telur ayam. Ramai yang mengatakan telur buaya merupakan makanan paling berkesan untuk menyembuhkan lelah. Hmmm..Tak boleh bayangkan kepala buaya dalam pinggan..nanti ada yang tertukar dengan ikan.
Big thumb 796e Big thumb 11d1
 Rendang landak

Ramai yang suka daging landak ni. Kata mereka daging landak lebih sedap dari daging ayam. Cuma liat sikit je. Ada yang digoreng, dibuat rendang dan juga dimasak lemak. Huh...tak boleh bayangkan kulit landak yang tajam-tajam tu..

Big thumb 73bcBig thumb 4dc4
Kerabu Beronoh

Beronoh ni hampir sama dengan gamat. tapi bukan gamat. Ianya banyak ditemui di kawasan berselut di Langkawi, Kedah. Dia orang suka jadikan Beronoh ni kerabu. Enak katanya. Hmmmm...

Big thumb b7aaBig thumb 97f5
Belalang Goreng

Belalang goreng ni agak popular dan kita pernah dengar, cuma tak pernah lihat aje. Ada yang digoreng biasa dan ada juga yang menggunakan santan untuk lebih sedap. hu..hu..Tengok pak cik tu makan..sungguh menyelerakan!!!!

50 comments:

  1. fuyooo..pelik2 makanan kat malaysia nie..tapi gambar landak tu, kalau awk tak bgtau mesti saya ingat rendang ayam..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Betul Lieya..kita tak boleh imagine dia orang makan ni..

      Delete
  3. nak muntah tgk gambar 1 dan 2 tu...

    ReplyDelete
  4. rendang landak tu mama farah pernah makan...tapi kalau tanya farah memang tak selera lah yang...

    ReplyDelete
  5. kalau dihidangkan depan mata memang tak lalu nak makan semua tu...gelii

    ReplyDelete
  6. geli lah. huhu.. tak snggup nk try

    ReplyDelete
  7. X reti den nk selero bendo2 mcm tu.. especially buaya masak pedas tu huhu.. :D

    ReplyDelete
  8. adui nape la pelik2 juga yg dorg nk mkn..da xcukup makanan ke..jenis2 ikan kn byk..xpn mkn aje pirahna tuh hehehe..unik gak masauk asam pedas hehehe

    ReplyDelete
  9. Belalang dan landak tu mmg dh biasa.. sedap... tpi lain2 mmg tak sggup tekak nk telan..

    ReplyDelete
  10. Kuliner Extrim banyak juga ya di malaysia. Masak pedas kepala buaya emang benar-benar adaya?
    Ngeri kali untuk menyantapnya

    ReplyDelete
  11. Rendang landak memang sedap..Yang lain tu tobat, xkan mampu termakan!

    ReplyDelete
  12. tak dapat bayangkan manusia yang suka makan makanan eksotik sebegini..

    ReplyDelete
  13. dua dari lima hidangan tu pernah makan... suatu masa dahulu.. jgn tanye yg mane satu ye.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah yang mana satu nurul..jangan no 1 & 2 dah..he..he

      Delete
  14. pernah dengar pasal landak dan belalang je..

    ReplyDelete
  15. Tupai aku pernah makan,tupai masak ungkep. elok utk org ada lelah.landak pun pernah.sedap..tapi knapa ulat sagu xmsuk senarai?

    ReplyDelete
  16. saya terkesan, saya harus mengatakan ini kepada anda.

    ReplyDelete
  17. Sangat jarang saya menemukan sebuah blog yang informatif dan menghibur seperti ini.

    ReplyDelete
  18. Blog Anda sangat penting bagi semua orang, teruslah berbagi.

    ReplyDelete
  19. saya harus mengatakan bahwa secara keseluruhan saya benar-benar terkesan dengan blog ini.

    ReplyDelete
  20. blog yang bagus dan informatif, yang berisi semua informasi dan juga memiliki dampak yang besar pada teknologi baru. Terima kasih telah berbagi

    ReplyDelete
  21. Teruslah berbagi ide sampai masa mendatang .pada dasarnya apa yang saya cari sudah saya temukan disini, dan saya senang sudah tiba disini.

    ReplyDelete
  22. Artikelnya sangat luar biasa menakjubkan sekali, di tunggu update selanjutnya yang lebih menarik dan bagus lagi

    ReplyDelete
  23. Terima kasih atas postingan yang fantastis.

    ReplyDelete
  24. chika jesika Sangat jarang saya menemukan sebuah blog yang informatif dan menghibur seperti ini

    ReplyDelete
  25. download musik gratis Postingan yang sangat bagus, saya setuju dengan Anda 100%!

    ReplyDelete
  26. angelina jolie Anda memiliki postingan yang sangat berguna. Terima kasih telah berbagi ...

    ReplyDelete
  27. biodata raisa andriana saya terkesan, saya harus mengatakan ini kepada anda.

    ReplyDelete
  28. berita news Sangat jarang saya menemukan sebuah blog yang informatif dan menghibur seperti ini

    ReplyDelete
  29. tenggarong Saya menemukan banyak pengetahuan setelah mengunjungi postingan Anda terima kasih atas informasinya.

    ReplyDelete
  30. gambar bunga teratai. Saya menemukan banyak pengetahuan setelah mengunjungi postingan Anda terima kasih atas informasinya.

    ReplyDelete
  31. Anda memiliki postingan yang sangat berguna. Terima kasih telah berbagi ..bola tangkas game

    ReplyDelete
  32. blog yang bagus dan informatif, yang berisi semua informasi dan juga memiliki dampak yang besar pada teknologi baru. Terima kasih telah berbagi bola tangkas

    ReplyDelete
  33. Postingan yang sangat bagus, saya setuju dengan Anda 100%!
    gosip Linzy (7 Icons)

    ReplyDelete
  34. artis bugi
    Blog Anda sangat penting bagi semua orang, teruslah berbagi.

    ReplyDelete
  35. gay surabaya
    Postingan yang sangat bagus, saya setuju dengan Anda 100%!

    ReplyDelete
  36. Foto Cewek India Bugil Hot Sangat Binal
    Teruslah berbagi ide sampai masa mendatang .pada dasarnya apa yang saya cari sudah saya temukan disini, dan saya senang sudah tiba disini.

    ReplyDelete
  37. Foto Tetek Mulus Gadis SMA Perawan
    Postingan yang sangat bagus, Teruslah berbagi ide sampai masa mendatang.

    ReplyDelete
  38. Sangat jarang saya menemukan sebuah blog yang informatif dan menghibur seperti ini.
    Gadis manis dan seksi abis

    ReplyDelete

Designed By