Breaking News

Monday, November 4, 2013

5 Khasiat Tembikai Susu

 http://www.naturalhealthmag.com/sites/naturalhealthmag.com/files/imagecache/node_page_image/recipe_images/2788_0.gif
Jus Tembikai Susu

Tembikai Susu

 
Tembikai Susu atau honeydew merupakan sejenis buah-buahan yang berasal dari Afrika Tengah. Ia berwarna putih dan manis. Buahnya berongga dan mempunyai banyak biji di dalamnya. Pokoknya menjalar seperti tembikai.
 
Terdapat sekurang-kurangnya 2 jenis utama tembikai sus, yang bewarna kuning pucat dan kuning. Buahnya berat dan banyak kandungan air. Isinya berbau harum dan amat manis apabila betul-betul masak. Tembikai susu yang di blend dengan susu adalah minuman kesukaan kita. Sedap sangat. Pada sapa yang tak pernah cuba, you all should. Guarantee sedap!!!

Khasiat Tembikai Susu


Selain daripada rasanya yang sedap, tembikai susu ni juga mempunyai banyak khasiat dari segi kesihatan. Antaranya seperti berikut:

1. Baik Untuk Kulit


Tembikai susu kaya dengan Vitamin A, B Komplek dan C yang menjadikan ia makanan paling sesuai untuk menjaga kesihatan kulit dan saraf. Amalan memakan tembikai susu pada setiap hari akan menghasilkan kulit yang bersih dan sihat.


http://www.legendproduce.com/wp-content/uploads/2012/12/honeydew-melon.jpg 
Khasiat Tembikai Susu

2. Menghindarkan Barah


Kajian menunjukkan tembikai susu mengandungi carotenoid, salah satu daripada zat-zat makanan yang boleh menghindarkan barah. Pengambilan tembikai susu dapat memberi perlindungan daripada barah tujuh kali lebih baik daripada pemakanan yang yang mengandungi kandungan karotena yang rendah.

3. Menurunkan Berat Badan


Bagi mereka yang berhasrat untuk menurunkan berat badan, tembikai susu adalah antara makanan yang sesuai diamalkan pada setiap hari kerana ia mempunyai kandungan air dan serat yang tinggi manakala kalorinya rendah.

4. Mengawal Tekanan Darah


Tembikai susu adalah sangat berkesan untuk menangani masalah darah tinggi kerana  tembikai susu mengandungi potassium. Pottasium mampu mengawal serta mengekalkan paras darah yang sihat dalam tubuh.

5. Merawat Penyakit Hepatatis


Tembikai susu adalah antara ramuan utama yang sangat popular dalam dunia perubatan Cina untuk merawat penyakit hepatitis. Di Filifina pula ianya digunakan sebagai ramuan utama untuk merawat mereka yang menghadapi masalah pengaliran darah haid yang tidak lancar manakala di India ianya digunakan untuk mengubati kebengkakan dan ketumbuhan.


22 comments:

  1. puteri suka tembikai susu..sedap :)

    ReplyDelete
  2. Dulu Nurul tak suka dengan buah ni.. Nurul rasa macam buah ni ada sejenis bau yang boleh membuat kepala Nurul pening.. but now, tak lagi, bila Nurul pesan beli buah je, mesti encik hubby belikan buah ni sebab ni buah fevret die.. nak tak nak terpaksa ngap je la... hahhaa

    ReplyDelete
  3. banyak khasiat yer?tapi kathy kurang suka la sis...

    ReplyDelete
  4. owh, banyak rupanyaa khasiat dia eh. kita mmg suka sgt tembikai, tembikai susu dgn baby melon ni. sedap...

    ReplyDelete
  5. byk juga khasiat buah ni tp nina xpernah makan.

    ReplyDelete
  6. Suka dengan semua jenis tembikai. Paling sedap rockmelon...tapi mahal!

    ReplyDelete
  7. nice sharing.. mkn dgn serbuk asam sedap..

    ReplyDelete
  8. Rahsia saya suka baca belog ini sebab short and sweet ;) A lot of info tapi short stori terus lurus ke hadapan. Keep moving forward sayang ;)

    Oh info di atas sgt berguna hihii. Because of saya suka makan buah tembikai susu.

    -Before ni Che Tulip silent reader di belog ini, tapi selepas disapa oleh tuan punya belog ini, dia selesa sangat untuk berbicara di sini ;) -

    ReplyDelete
  9. aiza suka makan buah tembikai susu.. tak sangka banyak juga khasiatnya..

    ReplyDelete
  10. Tembikai susu mmg sedap.. makan mcm tu je pun sedap.. :)

    ReplyDelete
  11. Tmbikai susu mmg sdap, byk khasiat plk tu

    ReplyDelete
  12. Bagus ye tembikai susu ni

    ReplyDelete
  13. For those yg tak suka tembikai susu , boleh cuba slice kulit dia dan potong tembikai tu kecik kecik . Lastly , mix dengar susu cair . InsyaAllah sedap !

    ReplyDelete


  14. الاول سيو افضل شركة تسويق الكترونى تعمل على تسويق المواقع وارشفتها باحدث وسائل السيو فهى تقوم بتهيئة المواقع لمحركات البحث لجلب الزوار والعملاء
    ومن اقسام الاول سيو قسم الخدمات المنزليه مثل افضل شركة تنظيف بالرياض
    وافضل شركة تنظيف شرق الرياض بالاضافة الى افضل شركة مكافحة الحشرات بالرياض وتغطى خدماتها شرق وشمال الرياض فالاول افضل شركة مكافحة حشرات شرق الرياض تستخدم اقوى المبيدات الحشرية
    واسعارها في متناول الجميع ومن الهام التاكد دائما من خلو منزلك من تسربات المياه حتى لا تتعرض لمشاكل مثل انهيار وتصدع المبانى الاول افضل شركة كشف تسربات المياه بالرياض تستخدم اجهزه الكترونية اكشف التسرب بالذبذبات وتغطى كافة مناطق الرياض فهى افضل شركة كشف تسربات المياه شرق الرياض


    شركة تنظيف كنب بالرياض

    الاول شركة تخزين اثاث بالرياض
    توفر افضل المستودعات لتخزين الاثاث والعفش التى تتوفر بها كل عوامل الامن للحفاظ على الاثاث وتقوم بتغليف الاثاث قبل تخزينه للمحافظة عليها فالاول افضل شركات تخزين العفش بالرياض ونوفر سيارات لنقل الاثاث من اى مكان داخل المملكة .
    شركة تنظيف خزانات بينبع

    بالاضافة الى خدمة نقل اثاث بالرياض فنحن نمتلك اكبر اسطول نقل بالرياض يوفر لك افضل خدمة نقل اثاث بالرياض
    بالاضافة الى ان اسعارها في متناول الجميع فهى فالاول شركة نقل اثاث بالرياض رخصية بالمقارنة مع باقي الشركات بالرغم من جودة عملها ودقة المواعيد فهى تقوم بتغليف العفش للحفاظ عليه اثناء النقل وتقوم باستخدام سيارات مغطاه مخصصة لنقل العفش للحفاظ عليه من اضرار الشمس والامطار والاتربة فالاول افضل شركة نقل اثاث بالرياض وتغطى كافة مدن المملكة
    نقل اثاث بالرياض

    وان كنت بحاجة الى شركة شراء اثاثك القديم المستعمل فباتصالك بنا تحصل على افضل شركة شراء اثاث مستعمل بالرياض والخرج
    حقين شراء اثاث مستعمل بالرياض

    ReplyDelete


  15. شركة مكافحة بق الفرش بالمدينة المنورة

    عرض خاص جدا من شركة المنزل افضل شركة مكافحة بق الفراش بالمدينة المنورة
    تستخدم افضل المبيدات الامريكية و الالمانية التي تقضي تماما علي جميع الحشرات و
    غير ضارة بصحة الانسان و صديقة للبيئة علي يد اقوي فريق مدرب علي التعامل مع كافة الحشرات
    شركة المنزل تضمن لكم بيت امن تماما خالي من الحشرات


    مكافحة فئران بالمدينة المنورة


    http://elmnzel.com/pest-control-medina/

    ReplyDelete
  16. The article you have shared here very awesome. I really like and appreciated your work. I read deeply your article, the points you have mentioned in this article are useful

    whatsapp baixar | Facebook Lite

    ReplyDelete

  17. Create short url موقع اختصار الروابط
    paste your long url below to shorten. Enter one or more long urls below. Short Url Domain: Agree with our terms. create url
    Create short url موقع اختصار الروابط http://www.3nwan.net/vb
    http://www.sheikhmaghreb.com/

    ReplyDelete

Designed By