Breaking News

Tuesday, November 12, 2013

Alahai...Banyaknya CCTV!!!!!!

 
60 CCTV Di Persimpangan Jalan

60 CCTV di Persimpangan Jalan


60 Buah CCTV di pasang di persimpangan jalan di Shanghai untuk tujuan pengawasan. Walaupun kedengaran agak pelik dan sedikit "over" tapi itulah kisah benar yang terjadi di China.

China sememangnya hebat. Rangkaian pengawasan di China kini dipercayai menjadi sebahagian daripada yang terbesar di dunia. Hanya dalam satu dekad, China telah melangkah jauh. Dari "Zero To Hero". Dari hampir tiada kamera untuk pengawasan kepada hampir kira-kira 20 juta diseluruh negara.

 
Obses CCTV

China Obses CCTV


Kerajaan China mendakwa bahawa penggunaan kamera telah berjaya memerangi jenayah dan mengekalkan kestabilan sosial di negara tersebut. Walaubagaimanapun ada yang mendakwa China kini telah menjadi "Obses" dengan CCTV. Tengok aje apa yang terjadi di persimpangan jalan di Baoshan Shanghai. Berdasarkan laporan, CCTV ini telah diletakkan oleh pelbagai Jabatan untuk tujuan pengawasan. Hmmmm...No wonder lah ada 20 juta CCTV diseluruh negara!!!!

16 comments:

  1. hamboi...
    sampai mcm ni sekali
    kala agihkan 10 je 1 tmpt dah boleh monitor 6 tempat
    hahaha...
    tunduk je kalau lalu kat sni :D

    ReplyDelete
  2. tudia macam tak logik ja letak cctv byk mcm tu kat satu tmpat. peliks

    ReplyDelete
  3. pelbagai jabatan letak cctv? nk skodeng staff memasing la kot.. haha

    ReplyDelete
  4. cctv ke tu...dari jauh nampak macam burung

    ReplyDelete
  5. ada jga bagusnya diorang letak byk cctv hihi

    ReplyDelete
  6. Jika untuk kebaikan...tiada salahnya, nak letak lebih lagi pun tak apa. Jangan disalah guna sudahlah...

    ReplyDelete
  7. banyaknya.. terang-terangan pula tu dia pasang.. memang takut nak buat jenayah kalau macam ni..

    ReplyDelete
  8. tak praktikal pasang banyak2 cctv dari angle yang sama..sebenarnya dorang boleh save banyak kalau dorang guna satu cctv dengan satu central monitoring..so mana2 jabatan yang nak rakaman nanti central monitoring tu akan sediakan..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  9. Org negara China ni mmg mcm2 kepelikannya hehee :D

    ReplyDelete
  10. nie mmg betul2 obses.. pd dorg cctv nie sng didapati dan dibuat.. sbb tu tak kesah gune byk2..

    ReplyDelete
  11. hahahaha...semua jabatan nk letak CCTV tu...agak2nya apa la jabatan2 yg terlibat tu yer...

    ReplyDelete

Designed By