Breaking News

Wednesday, November 20, 2013

Asal Usul 7 Up

 http://dizzyfrinks.com/wp-content/uploads/2010/11/7up.jpg 
7 Up

Asal Usul 7Up


You all tau tak asal usul 7Up, i.e macam mana 7Up dapat nama? Sebenarnya minuman bersoda 7Up diperkenalkan pada tahun 1929 oleh Charles Leiper Grigg sebagai reaksi kepada satu kejadian Pembunuhan beramai-ramai Saint Valentine. 

Salah satu objektif minuman adalah untuk menghilangkan deprasi dikhalangan penduduk tempatan pada ketika itu. So tak hairanlah mengapa Litium (anti-depressants) digunakan sebagai bahan utama di dalamnya. Angka 7 dipilih kerana botol untuk mengisi minuman itu asalnya hanya untuk menampung 7 auns (230ml) air. Manakala "Up" menunjukkan arah buih itu keluar.

 http://dawncompk.files.wordpress.com/2012/08/290x230-7up-outside.jpg 
Fido Dido & 7Up

Slogan yang digunakan oleh Charles untuk menarik pembeli pada ketika itu adalah “Takes the Ouch out of Grouch”. Slogan ni tiba-tiba menjadi sensasi dan menyebabkan minuman 7Up menjadi begitu popular.

16 comments:

  1. bila sebut 7Up ni teringat Fido Dido mascott dia...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Ada nanti kita buat entry lain ya..he..he

      Delete
  3. kartun ni dulu fames...kreatif die dapatkn name air tuhh

    ReplyDelete
  4. satu masa dulu fido dido ni terkenal sampai la print kat t shirt ...

    ReplyDelete
  5. Yelah fido dido dulu mmg femes dedulu...

    ReplyDelete
  6. sejarah lebih suka sejarah panjang atau lika likunya nih...

    ReplyDelete
  7. aiza tak suka minum minuman bergas.. nanti asyik sendawa tak henti-henti.. hehe..

    ReplyDelete
  8. Dulu zaman sekolah, suka lukis Fido Dido.. bukan lukis.. tp conteng hehee.. :D

    ReplyDelete
  9. Dulu suka 7up, ntapi la ni suka revive. Fido dido tu sape? Hehe

    ReplyDelete
  10. dulu2 kalau nak cucuk pinggang orang suka sebut 7up.. sebab bila dia geli, badan pun akan up.. :D

    ReplyDelete
  11. kartu fidio tu sering menggamit memori

    ReplyDelete
  12. Dh sefemes dulu dh 7up nih sjak mcm2 jnis minuman ada..

    ReplyDelete

Designed By