Breaking News

Monday, November 4, 2013

Awas: Tikus Ni Makan Kucing!!!!

http://writersthinkingallowed.files.wordpress.com/2012/10/cane.jpg
Tikus Gergasi

Tikus Makan Kucing


Kisah pelik tapi benar yang kita nak kongsi bersama persama pembaca Blog Santai hari ini adalah kisah Tikus Makan Kucing? Biar betul!!!!Tapi kisah ni bukan kat China tau...

Kisah tikus makan kucing ni popular di beberapa daerah di Iran. Di sana terdapat sejenis tikus yang beratnya hampir 12 kilo. Besar tu!!! Dan yang peliknya, makanan istimewa tikus ni ialah kucing. Oleh kerana saiznya yang besar, ia berupaya untuk berlari dan melompat seperti kangaroo. Sangat pantas menangkap kucing. Alahai dah terbalik ni!!!

 
"Cane Cutter" di Afrika

Tikus Spesis Cane Cutter


Mengikut kajian seorang professor Biology di Sate University, Amerika Syarikat, tikus yang terdapat di negara Iran ini adalah sama jenis dengan tikus yang dikenali sebagai "Cane Cutter"  iaitu spesis tikus yang menjadi "santapan istimewa" orang-orang Afrika. Yang bezanya, tikus Afrika ni makan sayur dan tidak pernah menjamah daging haiwan yang kecil mahupun yang besar. Berbeza dengan tikus Iran yang mempunyai minat yang mendalam terhadap daging, terutamanya daging kucing. Hmmmm....

10 comments:

  1. napelah org iran jadikan binatang kesayangan rasulullah tu mangsa santapan ... tak redha tul lah !

    ReplyDelete
  2. besarnya 12 kg! jika dibiarkan berleluasa, bayi pun boleh menjadi mangsa tikus ini..

    ReplyDelete
  3. takut nyer kathy dgr..dah terbalik pulak..

    ReplyDelete
  4. bahayanyer tikus ni...kesian kucing

    ReplyDelete
  5. Uhh hebat tikus ni.. bahaya juga mcm tu.. :D

    ReplyDelete
  6. seram plak ea.. sib baik la kat sini takde

    ReplyDelete
  7. tikus ke kucing ke dua-dua kita takut

    ReplyDelete
  8. biar betul raudzah.. bahaya betol. hehe

    ReplyDelete
  9. Kalau dah besar mcam tu....bukan kucing, aku pun lari...

    ReplyDelete

Designed By