Coklat Baik Untuk Diet

Coklat Adalah Makanan Terbaik Untuk Diet


You all tau tak bahawa coklat adalah makanan terbaik untuk Diet? Pastinya ramai yang macam tak percayakan. Tapi itu adalah rumusan yang dilakukan oleh sekumpulan saintis dari sepanyol. Dan kita sebenarnya happy sangat bila baca ni coz kita ni memang peminat tegar coklat!!!

Menurut mereka pengambilan coklat dalam jumlah banyak adalah salah satu cara terbaik menurunkan berat badan kerana coklat mengandungi kalori yang lebih tinggi berbanding makanan lain. Oleh itu sistem metabolisme kita terpaksa bekerja lebih keras untuk mengimbangi lemak. Selain daripada itu coklat juga memberi kesan positif kepada peredaran dan tekanan darah serta kesihatan jantung.

Diet Santai Seperti Makan Coklat Adalah Lebih Baik


Mereka juga berpendapat bahawa cara mengawal pemakanan sebenarnya kurang efektif. Apa yang lebih baik adalah kita mengamalkan diet santai dengan mengambil makanan-makanan yang kita suka seperti coklat. Yang ni kita rasa ada pro and cons sikit coz kita percaya possibility untuk "strict diet" gagal adalah lebih besar kerana tak ramai yang boleh kawal pemakanan untuk satu tempoh yang lama kecuali yang betul-betul berdisiplin. 

Tapi part yang mengamalkan diet santai dengan mengambil makanan yang kita suka tu kena berhati-hati sikit. Ianya mungkin berkesan kalau pengambilan makanan adalah lebih selektif dan kuantitinya juga mungkin dalam jumlah yang paling minimal. Kalau tak you all boleh bayangkan kat malaysia ni sajiannya semuanya berat-berat kan. Makan pagi aje dah beribu-ribu kalori..so camne nak diet...Tapi kalau ikut kajian dia lagi tinggi kalori lagi baik coz sistem badan kita kena bekerja lebih keras..Hmmmm..any idea kawan-kawan?