Breaking News

Sunday, November 17, 2013

Kisah Lampu Isyarat

 http://www.socialstudiesforkids.com/graphics/trafficlight_US.jpg
 Lampu Isyarat 1868 (Source)

Lampu Isyarat Dua Warna


You all tau tak Lampu isyarat jalan raya pertama kali diperkenalkan pada tahun 1868 di British Houses of Parliament di London. Ketika itu hanya terdapat dua warna sahaja iaitu merah dan hijau. Ia menyala menggunakan gas. Walaubagaimanapun lampu itu meletup pada suatu senja pada 2 january 1869, sewaktu jalan sesak. Tragedy itu telah menyebabkan seorang anggota polis yang sedang bertugas terkorban. 

 
Lampu Isyarat 1914 (Source)

Lampu Isyarat Guna Kuasa Elektrik


Hanya pada tahun 1914 satu sistem lampu menggunakan kuasa elektrik diperkenalkan di Cleverland, Ohio, Amerika Syarikat. Mereka juga masih mengekalkan dua warna pada ketika itu. Hijau dan merah. Lampu isyarat yang menggunakan tiga warna, hijau, merah dan kuning hanya diperkenalkan pada tahun 1920 oleh pegawai polis  William Potts di Detroit, Michigan. Ianya digunakan sehingga kini.

18 comments:

  1. wah dear, i pun tak pernah terfikir pasal lampu isyarat ni...thanks for sharing this great piece of info... ^_^

    ReplyDelete
  2. wahh besarnya yang dulu ..baru tahu :) thanks

    ReplyDelete
  3. itu yang wujudnya colour kuning ek?tapi still xcdnt gak kan?

    ReplyDelete
  4. lampu isyarat tu nampak klasik

    ReplyDelete
  5. sekaranga da lampu pun orang main langgar jugakan

    ReplyDelete
  6. sebelum adanya elektrik , dah banyak teknologi yg tercipta ...

    ReplyDelete
  7. rasenye lampu trafik skang takyah warna kuning. sebab kebanyakan pemandu malaysia tak paham warna 'kuning' tu utk apa. Betul kan?

    ReplyDelete
  8. hahaha... betul la paperbag head cakap :)

    ReplyDelete
  9. oh rupanya mula-mula cipta ada dua warna je yer..menarik

    p/s puteri isi tabung kat sini :)

    ReplyDelete
  10. Perkongsian yg menarik.. t kasih.. :)

    ReplyDelete
  11. menarik fakta tentang lampu isyarat ini ye ;) nice..

    ReplyDelete
  12. Ooohh. Baru tau. Kiranya hanya untuk jalan dan berhenti ja la lampu isyarat dulu..

    ReplyDelete
  13. Dahsyatkan depa ni Raudzah pencetus kemodenan betul hehe

    ReplyDelete
  14. dah lama rupanya lampu isyarat digunakan..

    ReplyDelete

Designed By