Breaking News

Sunday, November 10, 2013

Pantas Tapi Cuma Tiga Minit

http://gator3089.hostgator.com/~pitc/wp-content/uploads/2013/07/iStock_000024809550Small-rabbit.jpg
Arnab

Pantas Tapi Cuma Tiga Minit


You all tau tak seekor arnab hanya mempunyai kepantasan selama tiga minit? Kejapnya kan...Agaknya sebab tu kura-kura boleh menang walaupun dalam cerita arnab tertidur kan.

Sebenarnya kalau you all nak tau, dalam keadaan cemas seekor arnab berupaya melompat setinggi empat meter diudara dan berlari sepantas 40 kilometer sejam. Sayang sekali, kepantasan haiwan ini cuma tiga minit sahaja. Seelepas tempoh itu, jika masih diburu, lariannya semakin bertambah perlahan.

 http://2.bp.blogspot.com/_71QbTOr9ASo/TBQ04iEtcfI/AAAAAAAAARg/A9kNLLCe9qk/s1600/serigala+lapar.jpg 
Serigala

Serigala yang mampu berlari 30 kilometer sejam bagaimanapun dapat mengekalkan kelajuannya dalam tempoh yang sama. Begitu juga dengan pelbagai haiwan pemangsa yang lain.

30 comments:

  1. Setiap yang Allah jadikan tu ada kelebihan dan kekuranganya sendiri...
    Oooo.. itula kekurangan si arnab ye.. ;D

    ReplyDelete
  2. patut la kura-kura boleh menang berlumba dgn arnab...hahaha

    ReplyDelete
  3. Assalam
    Baru terperasan, dalam rencana mengenai haiwan di tv, kerap melihat arnab yang di buru pasti jadi habuan pemangsanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup Mahmud...ada sebab disebalik kejadian ya..

      Delete
  4. sama la jugak dengan cheetah.. walaupun mampu berlari dengan kelajuan 140km/j, tapi tak boleh lama. sbb suhu badannya terlalu panas disebabkan geseran antara otot dalam badan cheetah tu.. tapi x sure berapa minit boleh tahan..

    ReplyDelete
  5. Kiranya benarlah kisah arnab dan kura2 tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin BM..kena tanya kura-kura ni..he..he

      Delete
  6. Patotlaaa arnab tertido...dah habis time dye 3minit...
    cayok! kura-kura....haha

    ReplyDelete
  7. info menarik ni, leh citer kat Adik !

    ReplyDelete
  8. Konsistensi itu yang penting sebenarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu SY..kalau pecut awal tapi kejab aje dah slow pun tak gunakan..

      Delete
  9. oooo baru logik kenapa arnab kalah:)

    ReplyDelete
  10. ada kelebihan dan kekurangan masing-masing kan.. hebatnya ciptaan Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Aiza..Tuhan dah jadikan semuanya lengkap dengan sebab kan..

      Delete
  11. Sebab tu la arnab pandai menyorok dalam tanah.. lari laju2 pastu menyorok. kan selamat dari dibaham.

    ReplyDelete
  12. nice fact sharing there kak ^^ additional knowledge for us ^^

    ReplyDelete
  13. Info yg menarik.. tp bab 3 minit tu teringat pulak cerita ultraman masa kecil2 dulu.. kuasa dia hanya 3 minit je hehe.. jngn marah ye, semoga ceria.. :)

    ReplyDelete
  14. stamina kurang tu...arnab kena berlatih lagi tuk tingkatkan stamina.. :)

    ReplyDelete

Designed By