Breaking News

Tuesday, November 26, 2013

Tukar MyKad Untuk Lebih Selamat!!!!!

 
MyKad Baru Dengan Dua Gambar (Source)

MyKad Baru Lebih Selamat


You all dah guna MyKad baru ke? Pada sesiapa yang tak perasan kewujudan Mykad baru ni, ia ada dua gambar pada bahagian depan dengan saiz berbeza berbanding yang asal hanya ada satu gambar.

MyKad baharu yang diperkenalkan awal tahun lepas ini dikatakan lebih baik dan selamat untuk mengelakkan aktiviti pemalsuan. Antara ciri-ciri keselamatan yang ada pada MyKad baharu adalah ianya diperbuat daripada bahan polikarbonat dan menggunakan cip baharu yang lebih berdaya tahan, selain mempunyai "ghost image" yang menggunakan teknologi turisan laser pada permukaan kad bagi mengelakkan pemalsuan.

Tukar Mykad Elak Pemalsuan


Memandangkan kes MyKad palsu dah jadi macam virus, ada baiknya pada sesiapa yang masih menggunakan MyKad lama tukar sekarang ya. Sekurang-kurangnya kita dapat mengurangkan bilangan penjenayah-penjenayah diluar sana yang bebas bergerak menggunakan MyKad milik rakyat Malaysia. 

So selamat menukar pada yang belum tukar ya..Kejab aje. Satu hari dah boleh siap..

31 comments:

  1. salam pg..m3h plan nk tkr thn dpn..

    ReplyDelete
  2. Saya pun belum tukar lagi. Rasa nak tukar lepas ni sebab mykad saya tu pun dah tak ok.

    ReplyDelete
  3. kalau tukar kita kena cas rm lagi keR?

    ReplyDelete
  4. berapa kali mau tukar masuk ni dha tukar 3 kali itu sebab cip dia rosak geram sungguh, pastu kita kena klrkan duit

    ReplyDelete
  5. saya lebih suka ic mak saya dulu bentuk sebijak macam duit kertas.tu lagi bagus dan tahan lasak.sekarang susah nak jumpa ic lagu tu sb mak dah tukar ic baru.

    ReplyDelete
  6. ish..bosan betul asyik kena tukar mykad. dah la masa gambar tu muka mcm kena sopak je, geram betul.

    ReplyDelete
  7. Lom tukar lagi...plan nk tukar tahun depan.

    ReplyDelete
  8. Telah menukarkan mykad lama ke yang baharu. Nampak lebih baik kualitinya dari yang lama. Sungguh!

    ReplyDelete
  9. Belum sempat tukar lg. Huhu... Raudhah, Jom join Giveaway kat blog Liza. http://lizayati.blogspot.com/2013/11/count-books-giveaway.html.

    The more the merrier

    ReplyDelete
  10. hehehe . leyla punye x tukar la . in shaa Allah nanti tukar jugak .

    ReplyDelete
  11. Kita pun belum tukar lg, tengoklah kak dalam hujung tahun ni kot

    ReplyDelete
  12. ishk! nak kene tukar jugaq ni nampaknyer

    ReplyDelete
  13. saya pun belum tukar lagi..dah laa mykad yang ade nie pun dah rosak..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. High time untuk tukar tu ...strider..

      Delete
  14. mmg tgh berkira2 nak tukar , tunggu slim sikit hehehehe

    ReplyDelete
  15. Tgh cari msa sesuai nk tukar ni...

    ReplyDelete
  16. aiza belum bertukar kepada ic baru tu lagi..

    ReplyDelete
  17. owh, yg baru ada 2 gambar yer.. yg pha is punya sekarang ni yg lama la..

    ReplyDelete
  18. puteri belum tukar mykad lagi..ada masa nanti kena gi tukar gak :)

    ReplyDelete
  19. Sy dah tukar, tp waktu disuruh ambil gambar kena pakai kot pulak. Tambahan x sesuai dgn baju yg sy pakai.. mcm juragan dh jadi rupa sy.. ada 2 gmbar pulak tu... tinggal x pakai songkok je huhu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawaklah pulak khir...boleh imagine...he..he

      Delete
  20. thanx for info Raudzah..kita belum tukar lagi..insyaAllah ada mood nanti baru nak pegi...hic kta pun dah buruk sangat dah..huhu

    ReplyDelete

Designed By