Breaking News

Friday, December 20, 2013

6 Koleksi Gambar Tragis Sepanjang Tahun 2013 (Siri 1)

2013, Bakal melabuhkan tirai beberapa hari lagi. Seperti tahun lalu Blog Santai akan berkongsi beberapa gambar suka dan duka yang berlaku sepanjang tahun diseluruh dunia. Memandangkan terlalu banyak peristiwa yang berlaku, gambar-gambar yang bakal dikongsi akan dibahagikan kepada beberapa siri. Siri pertama memaparkan 6 gambar berikut:

Screen shot 2013 12 03 at 5.12.12 pm
Tammy Homes Bersama 5 Cucunya Yang Selamat Dari Kebakaran

4 Januari 2013 : Tammy Holmes dan 5 orang cucunya berlindung di bawah jeti apabila kebakaran berlaku di bandar Dunalle di Australia. Mereka bersyukur kepada tuhan kerana terselamat dari api yang memusnahkan kira-kira 90 rumah di Dunalley.

O beit hanina 900 
 Keluarga Palestin yang kehilangan Rumah

5 Februari 2013 : Inilah reaksi seorang kanak-kanak Palestin yang baru pulang dari sekolah apabila menyedari bahawa rumah keluarganya telah dirobohkan oleh majlis perbandaran di kawasan kejiranan Jerusalem timur Beit Hani. Majlis Perbandaran memeberitahu bahawa bangunan itu dibina tanpa permit dan strukturnya tidak kukuh. 

Pow17.sjpg 950 2000 0 75 0 50 50
Bunuh Diri Dari Jambatan Sungai Yangtze

27 Februari 2013 : Seorang pemuda terjun
dari Jambatan Sungai Yangtze ke dalam sungai di Central China seminit selepas seorang wanita yang dikatakan kekasihnya terjun terlebih dahulu.

Ss 130321 twip 04.ss full
 Letupan Bom Petrol

14 Mac 2013 : Seorang penunjuk perasaan anti- kerajaan Bahrain diselubungi api selepas polis rusuhan melepaskan tembakan ke arah bom petrol di tangannya. 

03 img 02891
April 25, 2013: Dua mangsa yang ditemui di tengah-tengah runtuhan kilang pakaian di Savar berhampiran Dhaka, Bangladesh.

Tiada siapa yang tahu siapa mereka dan apa hubungan di antara mereka berdua. Yang pasti semasa kejadian mereka mungkin berada berdekatan, dan mungkin cuba untuk menyelamatkan antara satu sama lain ketika kilang pakaian di Savar Rana Plaza runtuh. Kira-kira 438 pekerja meninggal dunia kerana keruntuhan bangunan tersebut. Kebanyakan mereka adalah wanita.

Gange
Sebelum hanyut Ke dalam Sungai Ganjes

6 Ogos 2013 : Detik terakhir sebelum seorang gadis di India jatuh ke dalam limpahan banjir di Sungai Ganges.


22 comments:

  1. dasyat. macam macam la .ade yg sedeh . kesian .

    ReplyDelete
  2. sekejap jer 2013 dah nak melabuhkan tirai kan??? semoga 2014 lebih elok dari sebelumnya...

    ReplyDelete
  3. dasyatnya..sedih dan kesian tengok..

    ReplyDelete
  4. kesian dgn budak Palestin tu..sedih tgk reaksi bdk tuh..:( .sy doakan semoga tahun 2014 akan lebih banyak memori indah bg semua ummat manusia dari tahun ini..hmm, dahlah hrga brg naik..mmg x indah sngt memori tahun ni T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah Tieka..Jom sama-sama kita berdoa!!!!

      Delete
  5. sedih plak tengok gambar runtuhan tu.... :(

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  6. gambar kat jambatan yangtze tu macam pelik sikit, jurukameranya berdiri atas apa agaknya?

    ReplyDelete
  7. yg kat malaysia x de ke..? heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada pha is..siri ke dua nanti ya!!! tunggu!!!!

      Delete
  8. insiden lahad datu boleh masuk ni sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sis..nanti kita masukkan dalam next series ya!!!

      Delete
  9. Gambar yg last tu mcm ngerikan Raudzah....mcm nyawa dihujung tanduk sungguh!.....apalah perasaan dia waktu tu agaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Okje..ngerikan..kita pun tak boleh bayangkan perasaan di masa tu!!!

      Delete
  10. macam sedih pula tengok gambar2 ni...

    ReplyDelete
  11. Sedih.. pelbagai dugaan & tragedi manusia.. sadis...

    ReplyDelete

Designed By