Breaking News

Monday, December 9, 2013

Bandar Tanpa Kereta, Giethoorn, Netherlands

Embedded image permalink 
Bandar Tanpa Kereta

Giethoorn, Netherlands


Giethoorn adalah sebuah kampung tanpa kereta di wilayah Overijssel di  Netherlands. Ia terletak di bandar Steenwijkerland, kira-kira 5 km barat daya Steenwijk. Ia juga dikenali sebagai "Venice of the North".

  http://1.bp.blogspot.com/-qT9GA75zxeY/TcRtBn80YKI/AAAAAAAAHAs/-N4S3gBJ4vw/s1600/P1030572.JPG 
Terusan Sepanjang 4 km Menghubungkan mereka

Bandar Tanpa Kereta


Di kampung ini tidak ada jalanraya dan tidak ada kereta. Semua penduduk menggunakan sampan untuk bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Terusan sepanjang 4 km menghubungkan mereka. Dengan kecantikan serta kedamaian yang dimiliki tidak hairanlah mengapa Giethoorn sangat popular di khalangan pelancong.

 http://www.conciergetraveller.com.au/wp-content/uploads/2011/12/netherlands-Giethoorn-iStock_000010345326XSmall.jpg
Menyusuri Terusan
http://www.tourismontheedge.com/wp-content/uploads/2010/05/giecoverin.jpg 
Kedamaian di Giethoorn, Netherlands

Giethoorn Di Temui Pelarian


Giethoorn asalnya ditemui oleh sekumpulan pelarian dari rantau Mediterranean di sekitar AD 1230. Awalnya Giethoorn adalah perbandaran yang berasingan sehingga tahun 1973, apabila ia menjadi sebahagian daripada Brederwiede. Giethoorn menjadi terkenal selepas tahun 1958, apabila seorang producer filem Belanda, Bert Haanstra membuat penggambaran di sana. 

1. Rahsia Blogger Malaysia
2. Bahaya Untuk Rakyat Malaysia  
6. Hebat Dia Orang Ni!!!!! 
7. Ramai Yang Suka Buat Ni

19 comments:

  1. waaah keren, pemandangannya beautifull ;) hihi

    saya udah follow blog anda :)

    ReplyDelete
    Replies

    1. Fuh..cantik ! Kalau la ada rumah sini sebjik !
      Kami menjemput semua blogger Ping di PingBlog.Net,Skrip agregator terkini dengan ping sangat mudah kerana auto description dan juga auto image.Artikel anda akan dipost pada twitter dan 294 fanpage serta group facebook.Kualiti Backlink,dan highkan rank blog anda !

      Delete
  2. Subhanallah cantiknya.. sy dulu prnah stay beberapa bulan di amsterdam, dia org mmg suka berbasikal walaupun dibandar besar.. tp syang, x sampai ke tempat ni... nice sharing Raudzah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita suka Amsterdam Khir..Dia orang friendly..Tapi samalah kita pun belum pernah sampai sini..

      Delete
  3. untung...jimat duit petrol..cuma kena perabis lebih skit untuk beli sampan..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  4. terpegun puteri tengok keindahan bandar tu...tenang je jiwa kalau tinggal kat kawasan macam tu kan

    ReplyDelete
  5. best kalau dapat bercuti ke tempat sebegitu :)

    p/s puteri isi tabung untuk raudzah :)

    ReplyDelete
  6. cantiknya bandar dia.. memang unik kalau tiada kereta..

    ReplyDelete
  7. subhanallah, cantiknya tempat ni, umpama syurga dunia kpd golongan yg ingin lari dari kehidupan kota buat seketika :)

    ReplyDelete
  8. subhanallah..cantik sungguh ciptaan Allah kn raudzah

    ReplyDelete
  9. wah.. bestnya... bebas pncemaran... hirup udara segar aje..

    ReplyDelete
  10. A'ah. Tempat ni memang takda jalan raya utama. Cantik dan nyama ja tengok. Teringin na merasa :)

    ReplyDelete
  11. Barulah kurang pencemaran. Cantik, nyaman dan segar!

    ReplyDelete

Designed By