Breaking News

Monday, December 30, 2013

Jom Melancong Ke Pulau Corfu, Greece

Corfu
Pulau Corfu Greece

Pulau Corfu Greece


Kembara Virtual Blog Santai malam ni singgah di Pulau Corfu. Pulau yang dikenali sebagai Kerkyra ini, terletak di bahagian utara Kepulauan Ionia di Greece. Dari segi sejarah Corfu telah dikuasai oleh banyak kuasa-kuasa asing, terutamanya Venice, Perancis, dan Inggeris.

Di antara semua pulau-pulau yang terbaik di Greece, Corfu menawarkan pelbagai resepi yang menarik, gabungan pelbagai budaya etnik untuk landskap yang berbeza. Sebuah pulau yang kaya dengan sejarah Byzantine dan mitologi Yunani, Corfu mempunyai bandar-bandar lama yang menarik dengan gaya seni bina yang berbeza-beza Yunani, Itali, Perancis dan British.
 
 http://cdn.c.photoshelter.com/img-get/I0000zhxyFJkJCUQ/s/650/650/Corfu-Greece-81209.jpg
 Pulau Corfu Greece

Benitses, Perkampungan Nelayan

 
Benitses adalah sebuah perkampungan nelayan tradisional di Corfu. Terletak 12 km ke selatan Bandar Corfu, Iklim yang sederhana dan keindahan kampung Benitses telah menarik ribuan pelancong sejak berabad lamanya. Industri pelancongan telah berkembang menjadi sumber utama rezeki penduduk di kampung ini selain menjadi nelayan.

 http://static.panoramio.com/photos/large/11670260.jpg
Pulau Corfu Greece
 https://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/12370665.jpg
Pulau Corfu Greece

So kalau you all sukakan pantai yang bercirikan Mediterranean, Pulau Corfu adalah antara pilihan terbaik kerana kebanyakan pulau di sini masih segar dan cantik. Yang penting masih tak tercemar!!!!


18 comments:

  1. Ramai yg berkata ttg keindahan Greece ni.. tak pernah dpt ke sana..
    churp2 & inti .. :D

    ReplyDelete
  2. Cannttiikk. Bila la IM dapat sampai..

    ReplyDelete
  3. Memang canik...tapi hanya mampu lihat jer la :)

    ReplyDelete
  4. waahh.. cantik, :)

    Boleh jenguk mama di sini.. Mamaniza.com

    ReplyDelete
  5. Cantiknya...seriously..sy memang suka pantai

    ReplyDelete
  6. cantik... cantik sgt....!! duit pun kene susun cantik2..... hehehe.....

    ReplyDelete
  7. kalaulah satu hari nanti dapat kesana dan menikmati keindahan pantai...mesti best kan:)

    ReplyDelete
  8. puteri memang suka menikmati keindahan pantai especially yang cantik dan tak tercemar.

    p/s puteri isi tabung yang sedang menari :)

    ReplyDelete
  9. Ambaoi, bukan main lagi ya pulau ni.

    ReplyDelete
  10. pulau ni memang cantik..tapi duit pun kena "cantik" kalau nak jalan2 disana..hehehe :P

    ReplyDelete
  11. wahh boleh masukkan dalam list travel ni :)

    ReplyDelete
  12. xperlua kata ape..segala ciptaannya mmg indah

    ReplyDelete

Designed By