Breaking News

Monday, December 16, 2013

Jom Melancong Ke Zanzibar

http://www.bugbog.com/images/beaches/zanzibar-beaches/Beach-walk.jpg
Pulau Zanzibar Terkenal Dengan Pondok-Pondok Kayu

Zanzibar, Pulau Paling Padat



Jom semua kita melancong ke Zanzibar. Tapi memandangkan budget untuk melancong dah kena "cut" untuk persediaan macam-macam kenaikan tahun depan, so kita melancong virtual ajelah. Ok jugakkan..At least boleh tengok gambarkan. 

Sebenarnya kita memang tak pernah sampai lagi ke Zanzibar. kalau berdasarkan bacaan kita, Zanzibar (juga dirujuk sebagai Unguja atau Pulau Zanzibar) adalah merupakan pulau yang terbesar dan paling padat di luar pantai Tanzania.  

 http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01637/zanzibar-kayak_1637068c.jpg
Pulau Zanzibar
http://zanzibarpainting.com/wp-content/uploads/2013/05/Zanzibar-city.jpg
"Stone Town"
http://www.blessthisstuff.com/imagens/stuff/rock-restaurant-zanzibar-5.jpg 
 Menjamu Selera Di Rock Restaurant 

Zanzibar, Tapak Warisan Dunia

 
Tarikan utama Zanzibar adalah "Stone Town", iaitu Tapak Warisan Dunia. Ianya didakwa sebagai satu-satunya bandar purba yang masih berfungsi di Afrika Timur. Selain daripada tu, satu lagi tarikan utama Zanzibar adalah pantainya yang berpasir putih serta lautnya yang kebiruan. Memang cantik!!!!


Hotel Pictures - Spice Island Hotel & Resort 
Kalau Datang Sini Boleh Tinggal Di Spice Island Hotel

Zanzibar, Kepulauan Rempah


Dari segi ekonomi, Zanzibar adalah merupakan antara pengeluar utama rempah dunia. Antara yang popular adalah bunga cengkih, buah pala, kayu manis, dan lada hitam. Atas sebab inilah, pulau-pulau di sekitar Zanzibar turut dikenali sebagai Kepulauan Rempah.

So guys sapa-sapa yang ada extra budget bolehlah pergi ya!!!!

22 comments:

  1. Cantiknya..kalau dpt gi sini best kan..

    ReplyDelete
  2. subahanallah cantik airnya.. membiru

    ReplyDelete
  3. cantiknyaaaa....... dh lah mmg suka pulau......

    ReplyDelete
  4. lokasi bulan madu yang ideal :l santaiii

    ReplyDelete
  5. wahhh....menarik betul tempat nie..tapi kat Tanzania laa plak..kalau nak pegi nak kena buat preparation yang betul ini....

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  6. teringin nak makan di rock restaurant tu.. :D

    ReplyDelete
  7. melancong virtual dulu dan pasang cita-cita, mudahan diberikan rezeki untuk melancong kesitu...

    ReplyDelete
  8. sngt indah.. actually mcm pulau apek berlakon dlm filem duyung..hehe..jernih betul laut tu sampai boleh nampak dasarnya!

    ReplyDelete
  9. Suka tengok gmbr yg 1st tu.. jernih sungguh air...

    ReplyDelete
  10. owh.. rock restaurant tu kat sini rupanya...

    ReplyDelete
  11. cantik...duk terfikir gak kat mana...upanya kat tanzania...bila kita nk ke sana ni Raudzah...asyik melancong vitual jer...

    ReplyDelete
  12. cantik view..tanzania kat mana erk? hahha..mlas nak google..

    ReplyDelete
  13. Cantiknya pulau nie... air lautnya jernih..

    Kata pulau paling padat... tapikan dari gambar2 tu nampak macam kekurangan orang jerr... hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha...lawak lah acik...dia orang dok dalam rumah kot!!!

      Delete
  14. restoran tu macam kecil jer kan?eentah berapa pelanggan boleh muat..

    ReplyDelete
  15. Keindahan yg sungguh memukau...

    ReplyDelete
  16. zaa lawa nyee..awk suka g travel kee?

    ReplyDelete
  17. Saja singgah lg sini klik2 inti.. :D

    ReplyDelete
  18. Terima kasih untuk perkongsian yang sangat menarik...

    ReplyDelete

Designed By