Breaking News

Friday, December 20, 2013

Kesan Kenaikan Harga Barang Kepada Rakyat Malaysia!!!!

 http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn2/s720x720/1235101_10152320983224572_2015514242_n.jpg
Kesan Kenaikan Harga Minyak (Source)

Kesan Kenaikan Harga Barang


Kenaikan harga barang dan perkhidmatan satu demi satu pastinya akan meninggalkan kesan yang sukar kepada ramai penduduk Malaysia pada Tahun 2014. Di bawah ni aje dah ada 7 senarai yang hampir pasti:
 
1. Harga Petrol dan diesel naik sebanyak 20 sen pada 2 Sept 2013 
2. Subsidi gula dikurangkan sebanyak 34 sen, mulai 26 Oct 2013 
3. Tarif Electrik naik sebanyak 15% mulai 1 Jan 2014 
4. Kadar tol di 15 lebuh raya mungkin akan naik sebanyak RM0.50 to RM2.00 pada 2014 
5. Tambang LRT, Monorail and KTM mungkin akan naik pada 2014 
6. Kadar cukai pintu naik sebanyak 300% mulai pertengahan tahun 2014 
7. Tambang bas sekolah naik sebanyak 40% pada 2014.

Jika harga barang & perkhidmatan naik secara berterusan, you all rasa ada kemungkinan tak Rakyat Malaysia jadi macam ni suatu hari nanti?

13 comments:

  1. di Indonesia juga harga pada naik :(

    ReplyDelete
  2. paling suka kedai mamak lah,
    boleh naik kan harga teh tarik

    ReplyDelete
  3. kene terima kalau gaji naik atau tak kehidupan tak boleh setop jerkan huuu

    ReplyDelete
  4. jalan sini smalam kelik initi lagi hotlik heee

    ReplyDelete
  5. Biarpun naik sen2 tapi tetap bg effect jgk pd kita.nasib baik takda tol kat area ak tggal...punyalah naik mendadak! ! T__T

    ReplyDelete
  6. Ada yang kata, gaji naik harga barang pun naik. Jadi, nilai wang ringgit semakin memuncak.

    ReplyDelete
  7. gaji naik tapi hrga barang pun naik.
    sama jugak.
    tahun depan memang kena jimat betol2.

    ReplyDelete
  8. nampak macam kecil amount yang naik tapi tetap bagi kesan yang besar kepada semua orang --'

    ReplyDelete
  9. tak habis2 dgn kenaikkan harga..hurmmm...satu sen kenaikan pun memang satu effect sama kami tauk!!

    ReplyDelete
  10. rasanya hidup 20 thn akan datang semakin susah

    ReplyDelete
  11. Mmg masalah lah mcm ni..kos kehidupan & pendapatan tidak stabil.. mmg merisaukan..

    ReplyDelete
  12. semua harga dan perkhidmatan naik harga.. akhirnya tekanan darah semua rakyat malaysia pun naik juga..

    ReplyDelete

Designed By