Breaking News

Thursday, December 12, 2013

Poveglia, Pulau Cantik Yang Berhantu

 http://www.utaot.com/wp-content/uploads/2013/01/Poveglia-10.jpg 
Poveglia
 

Pulau Cantik Yang Berhantu


Poveglia adalah sebuah pulau kecil yang cantik terletak di antara Venice dan Lido di Venice Lagoon, utara Itali. Pulau ini terkenal sebagai salah sebuah pulau berhantu di dunia. Berabad-abad lamanya Poveglia telah menjadi tempat buangan mereka-mereka yang bermasalah samada dari segi mental dan physical. Ramai yang meninggal dunia disana.
 
http://farm6.staticflickr.com/5185/5547906805_c4bfa6f621_z.jpg
 Barang Tinggalan
http://muchmoremuchier.files.wordpress.com/2012/10/dsc_0215.jpg
Tinggalan Hospital

Pulau Buangan 


Pada tahun 1348, wabak taun telah menyerang Venice. Poveglia, seperti banyak pulau-pulau kecil yang lain, menjadi tempat kuarantin. Ramai pesakit yang kritikal dibuang ke pulau tersebut tanpa mendapat rawatan yang sewajarnya. Mereka akhirnya dibakar beramai-ramai di tengah-tengah pulau tersebut.

 http://muchmoremuchier.files.wordpress.com/2012/10/dsc_0562.jpg
katil-Katil Usang
Tinggalan Bangunan

Hospital Pesakit Mental


Dalam abad ke-20 pulau itu sekali lagi digunakan sebagai stesen kuarantin. Walaupbagaimanapun pada tahun 1922 bangunan yang sedia ada telah ditukar menjadi hospital untuk pesakit mental. Ini berterusan sehingga tahun 1968, apabila hospital itu ditutup dan pulau itu sekali lagi menjadi sepi tanpa penduduk. Sebelum penutupannya, ada cerita yang mengatakan ada doktor pesakit mental telah disembelih dan diseksa pesakit di pulau tersebut.

 http://4.bp.blogspot.com/-_JQw0LmqYL8/T2XD7-3uydI/AAAAAAAAAMY/iM0S9sMp5x4/s1600/Poveglia-venecia.jpg
 Masih Cantik
  
Masihkah Ada Sinar Untuk Pulau Poveglia?

Pulau Poveglia Gagal DiBangunkan 


Sehingga kini pulau tersebut telah ditutup kepada penduduk tempatan dan pelancong. Walaupun ada usaha untuk membangunkan pulau tersebut, semuanya gagal tanpa sebab. Mungkin tanahnya terlalu "keras" untuk dimajukan..

19 comments:

  1. Wahh cantik pulaunya tapi berhantu pulak

    ReplyDelete
  2. macam ala2 pulau jerejak kat penang ni la.. heheh

    ReplyDelete
  3. pulau buangan ye. hm.. nampak cantik tapi mungkin berhntu sbb ramai kot mati kat situ ye?

    ReplyDelete
  4. Cantik tapi kecantikan pulau tidak dimanafaatkan sewajarnya

    ReplyDelete
  5. Terlalu sadis kisah pulau ini...

    ReplyDelete
  6. sayangnya tempat yang cantik sebegini berhantu..mungkin hantu pun nak port yang cantik..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  7. Cantik tp mungkin semangat yg ada dari sejarahnya jadi kurang baik.. bnyk jin2 x bertuan berkampung di sana.. wallahualam...

    ReplyDelete
  8. MapleStory & churp2 juga sini.. :D

    ReplyDelete
  9. seram pula rasanya membaca entri ini.. memang nampak cantik pulau tu.. menabung 2 maple.. :D

    ReplyDelete
  10. salam. x leh la dijadikan pusat pelancongan nampaknya..

    ReplyDelete
  11. Nampaknya misteri pulau ini lebih kuat tarikannya daripada keindahan pulaunya.

    ReplyDelete
  12. ishh dasyat nye siap ade tmpt kuarantin..da la kuarantin pastu tak bg sistem perubatan yg btol,mcm mane la org yg kne nk pulih..mmg berhantu la tmpt tuh..hah kpd yg nk wat entiti blh la g pulau tuh..xyah ssh2 g kt vanilla nabila tuh hehe...xadvancer

    ReplyDelete
  13. memang cantik tp syang klau betul pulau tu brhantu :)

    ReplyDelete
  14. sayangnya..kalau dibangunkan utk ekonomi pelancongan, pasti kerajaa venice dpt keuntungan..tapi kalau dah berhantu, sapa nak pegi weyh..huhu

    ReplyDelete
  15. dah ditinggalkan...maka byk la "penghuni2" lain tinggal di situ...

    ReplyDelete

Designed By