Breaking News

Tuesday, December 17, 2013

Senja Di Mauritius

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/multimedia/dynamic/00294/Mauritius_294915k.jpg 
 Pulau Mauritius

Senja Di Mauritius


Senja adalah antara tema kesukaan kita. Kalau you all ingat sebelum ni kita ada kongsi gambar Senja Di Sungai Mekong. Suasana senja adalah merupakan antara ketika yang paling indah yang di jadikan Allah. Dan kali ni kita memilih Mauritius kerana sukakan kecantikan pulau ni. Lagipun ramai kawan-kawan kita yang berasal dari negara ni. Dia orang ni baik-baik dan pandai masak.
 
http://farm1.static.flickr.com/146/342372236_cc5dc2c07d.jpg 
Senja Di Mauritius
http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/34079289.jpg 
Senja Di Mauritius

Mauritius, negara kepulauan di Lautan Hindi


Mauritius (Bahasa Perancis: Maurice ) adalah sebuah negara kepulauan di Lautan Hindi kira-kira 2,000 kilometer ( 1,200 batu) di luar pantai tenggara benua Afrika. Pulau-pulau Mauritius, Rodrigues dan Réunion, membentuk sebahagian daripada Kepulauan Mascarene.
 
 http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/a5/0a/b9/sunset.jpg
 Senja Di Mauritius

Mauritius DiTemui Peneroka Portugal


Asalnya pulau ini ditemui oleh Peneroka Portugis pada tahun 1507. Pada ketika itu pulau ini tidak dihuni oleh sesiapa pun. Pada tahun 1638, sekumpulan peneroka dari Belanda menetap di pulau sehingga tahun 1710. Lima tahun kemudian, pulau ini ditakluki Perancis dan dinamakan Isle de Franc. British mengambil alih Mauritius pada 1810 semasa Perang Napoleon. Negara ini kekal di bawah pemerintahan British sehingga ia menjadi satu alam Komanwel bebas pada 12 Mac 1968 dan sebuah republik dalam Komanwel pada 12 Mac 1992.

15 comments:

  1. subhanallah..cantik pemandangan matahari tbenam nih.Rauzhah ada kwn dari Mauritius? camna kenal ek??

    ReplyDelete
    Replies
    1. my friend masa belajar ..tieka..dia orang selalu masak untuk we all...masakn dia orang hampir sama dengan masakan malaysia juga...

      Delete
    2. ohh cam tu..ingatkan Raudzah pegi Mauritius nun jauh disana ..hohoho :P

      Delete
  2. teak terungkap dengan kata2...cantik sangat...

    ReplyDelete
  3. Subhanallah..cantiknya..sy memang suka pemandangan waktu senja..

    ReplyDelete
  4. subhanallah.. cantik senja di sana.. menabung 2kali churp2.. :D
    p.s: raudzah ada kirim coklat pada aiza ya? alhamdulillah dah selamat terima semalam lagi.. tertanya juga siapa pengirim sebab tiada nama pengirim di sampul.. tadi terbaca entri di blog kathy baru tahu ianya dari raudzah.. terima kasih di atas kiriman itu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are most welcome Aiza..Sorry tertinggal notes coz nak cepat!!!

      Delete
  5. Assalam
    Sungguh indah permandangan waktu senja di sana ya. Subhanallah.

    ReplyDelete
  6. Cantik. Sebab tu ramai suka pulau ni :)

    ReplyDelete
  7. wahh siap ada kwn kat sana erk? how kenal? ne take pic sendrikah ne? heee

    ReplyDelete
  8. cantik nye kat sanee..klu dekat da lame g..mst tenang aje kt sne..indah ciptaannya...

    ReplyDelete
  9. ciptaan Allah indah2, subhanallah :)

    ReplyDelete
  10. Subhanallah.. suka sgt gmbr yg ketiga tu.. sayu rasanya klu berada di situ pada waktu mcm tu... :)

    ReplyDelete

Designed By