Breaking News

Tuesday, January 7, 2014

Renungan Pagi: Marah

 Salam Semua,
 http://quransunnah4.files.wordpress.com/2013/04/budak_pompuan_marah.jpg
Marah

Marah Itu Dari Syaitan


RASULULLAH SAW bersabda: "Marah itu datangnya daripada syaitan dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk" (Hadis Riwayat Abi Daud) . 

Berwuduk Jika Marah


Sebab itu, jika kita sedang marah atau berdepan dengan orang yang sedang marah, kita disarankan untuk berwuduk dan mengerjakan solat sunat. Keadaan itu mampu melegakan keadaan kerana air yang digunakan berwuduk itu mampu meredakan kemarahan.

Beralih Posisi Jika Marah


Rasulullah SAW juga bersabda: "Apabila salah seorang di antara kamu marah dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring." (Riwayat Muslim)

19 comments:

  1. Selalu rasa marah + geram bila kite ni Q panjang, orang suka2 je potong Q.. macam la dorang je nak masuk keje cepat.. adesss... mengucap banyak je la.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sSelalu macam tu kan nurul..kena istighfar banyak-banyak and tukar posisi kan macam sabda Nabi SAW. kena pusing kanan atau pusing kiri maybe..

      Delete
  2. betul kak, kena banyak tahan diri dari marah.... bila mama marah.... cepat-cepat istigfar ingat Allah...

    ReplyDelete
  3. tak mo marah2 pepagi hari ni... hehe.. kesannya smpai ke ptg nnt...

    ReplyDelete
  4. Jngn marah2.. nanti darah naik, kena darah tinggi pulak huhu.. Nice sharing Raudzah..
    2x ikea sini.. :D

    ReplyDelete
  5. Idah dah lama tak marah2 nie... kalau ada pun pada anak2 jer kot.. :D
    Umur dah semakin meningkat nie kena selalu kewl.. dan positif :D

    Thanks 2 sharing sis...

    ReplyDelete
  6. alhamdulilah.. satu tips yang baik utk di kongsi.. :-)

    ReplyDelete
  7. marah kawan dengan syaitan nak muda selalu jgn marah

    ReplyDelete
  8. dua ikea untuk kamu lalala..

    ReplyDelete
  9. dulu aiza seorang yang pemarah.. sekarang ni alhamdulillah dah semakin berkurangan..

    ReplyDelete
  10. hmm...ada kalanya kathy selalu juga marah2...

    ReplyDelete
  11. Fiza pun jenis suka marah.. tp bertempat la.. kalau marah kene tarik nafas dalam2.. relax..

    ReplyDelete
  12. kadang2 memang mood tu lari sikit.. huhu.. bila nak termarah je kena trus diam and jauhkan diri dari orang lain

    ReplyDelete
  13. Assalam
    Setiap hari , kerap menonton aksi amarah manusia di jalanan dan di perhentian - di mana saja.

    Mengecewakan.

    ReplyDelete
  14. ika kalau tengah marah mesti tangan menggeletar, dan kebiasaanya akan ended up dengan menangis, cause i rarely share to people bila ika marah, ika akan diam...n yes, wuduk memang membantu...at least you can control yourself then...

    ReplyDelete
  15. Jangan marah...nanti cepat tua :))

    ReplyDelete
  16. puteri jenis yang lambat nak marah, sebelum sempat nak marah dah cool dah..hehehe

    ReplyDelete
  17. puteri isi tabung, ada burung biru seperti selalu :)

    ReplyDelete

Designed By