Breaking News

Wednesday, February 12, 2014

5 Sebab Mengapa Perlu Tidur Mengiring

http://1.bp.blogspot.com/-Z8jzNYJqAW4/UJfRoHzGHuI/AAAAAAAAAwQ/iBv4JCfP9eE/s1600/sleep.gif
Tidur Mengiring

5 Sebab Mengapa Perlu Tidur Mengiring


Dari Al-Baraar bin aAzib, Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila hendak tidur maka berwuduklah dengan sempurna seperti kamu berwuduk untuk solat, kemudian berbaringlah di atas sisi tubuhmu yang kanan.  Hr Bukhari

Setiap saranan Rasulullah s.a.w. pasti ada hikmah disebaliknya. Begitu juga dengan tidur mengiring ke kanan yang begitu banyak kebaikan dari sudut kesihatan. Sebab itu dalam dunia perubatan, tidur mengiring ke kanan amatlah digalakkan. Antara kebaikannya adalah:

1. Tidur Mengiring Menjaga Pernafasan


Tidur mengiring akan mencegah jatuhnya lidah ke pangkal yang boleh menganggu saluran pernafasan. Tidur dengan kedudukan terlentang menjadikan saluran pernafasan terhalang dengan lidah. Sebab itu kalau kita perhatikan, seseorang itu akan sering berdengkur jika tidur dalam kedudukan terlentang. Dengkuran berlaku apabila saluran pernafasan terganggu.

2. Tidur Mengiring Mengurangkan Beban Jantung


Kedudukan tidur kesebelah kanan memungkinkan darah diagihkan dengan rata dan tertumpu di sebelah kanan bawah jantung. Ini akan menyebabkan beban aliran darah yang masuk dan keluar dari jantung menjadi lebih rendah. Kesannya, denyut jantung kita menjadi lambat dan tekanan darah juga akan menurun. Keadaan ini akan membantu kualiti tidur.

3. Tidur Mengiring Merehatkan Otak Sebelah Kiri


Dari segi anatomi, otak manusia terbahagi kepada dua bahagian, kanan dan kiri. Otak bahagian kanan mempunyai hubungan saraf dengan organ sebelah kiri dan sebaliknya. Secara umumnya organ tubuh sebelah kanan kita mendominasi pergerakan harian kita. Dengan tidur mengiring ke sebelah kanan, otak kiri kita yang berkait rapat dengan pergerakan tersebut dapat berehat secukupnya.

4. Tidur Mengiring Membantu Penyerapan Nutrisi


Semasa tidur, pergerakan usus akan meningkat. Dengan kedudukan mengiring ke sebelah kanan, maka perjalanan makanan yang dicerna dan sedia di serap akan menjadi lebih lama kerana kedudukan usus kecil sehingga usus besar berada di bahagian bawah. Ini membolehkan penyerapan optima dilakukan.

5. Tidur Mengiring Merehatkan Perut


Perut manusia berbentuk seperti tabung dengan hujung injap keluar menuju kepada usus menghadap ke arah kanan bawah. Jika seseorang tidur pada sebelah kanan maka proses pengeluaran chime (makanan yang telah dicerna oleh perut dan bercampur asid) akan berlaku dengan baik sehingga boleh mempercepatkan proses pengosongan perut. Dengan ini ia menghalang proses peningkatan pengumpulan asid didalam perut yang boleh menyebabkan hakisan pada dinding perut.

16 comments:

  1. mmg suka tido mengiring..tapi nak kena ada bantal peluk...thanks sharing raudzah.

    ReplyDelete
  2. farah memang tidur mengiring dari kecik, ash pun sama dear...thanks for sharing this great piece of info dear...

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. saya mmg selesa tidur mengiring.. cuma bila dah tidur tu tak taulah mcm mana.. thanks sharing Raudzah.. :)

    ReplyDelete
  4. hmm.sebelum tidur memang kathy mengiring..dah terbiasa..kalau tidur telentang selalu berdengkur..hehehe..

    ReplyDelete
  5. cik akak tidur cam mana ye...hihi...
    perkongsian artikel yang menarik

    ReplyDelete
  6. ikut sunah rasul mmg ada byk kelebihannya..

    ReplyDelete
  7. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


    Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


    Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


    Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


    SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
    Baca selanjutnya...

    ReplyDelete
  8. tido mengiring kena ad benda nk plok
    tp salunya mmg ad bear la utk diplok bg tmbh slesa
    eloknya ngiring ke kanan .
    kalo terjga ngiring kiri sure tuka position ..haha..sempat lak fkir kri ke knn ngah mamai2 :D

    ReplyDelete
  9. pattnya mengiring belah kanan kan? tapi licha lagi selesa belah kiri.. hm. .apa2 pon suka tidur mengiring. .hee

    ReplyDelete
  10. sib baik sy memang diajar dari kecik untuk tido mengiring..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  11. Assalam
    Amalan sunnah amalan yang mulia

    ReplyDelete
  12. bagus info ini.. ada hikmahnya tidur mengiring..

    ReplyDelete
  13. dari kecik lagi puteri memang dah biasa tidur mengiring..thanks berkongsi info ni :)

    ReplyDelete
  14. salam..dlm sunnah nabi ada kejayaan..moga istiqamal dlm amal..amin..

    ReplyDelete

Designed By