Breaking News

Monday, February 3, 2014

7 Kuasa Cinta

Embedded image permalink
Kuasa Cinta

7 Kuasa Cinta


Semua orang pernah bercintakan. Dan pastinya you all akan bersetuju kalau kita katakan kuasa cinta itu memang hebat. Apatah lagi jika ianya berlaku di antara manusia dengan Penciptanya. Pastinya hidup kita akan lebih sempurna di bawah lindungan Nya kerana nikmat cinta itu sendiri. Antaranya:

1. Rasa cinta dapat meningkatkan Kesihatan mental


Rasa cinta membuatkan kita berasa gembira. Ianya bukan hanya di kepala malah kesannya sampai ke otak.

2. Rasa cinta menyerikan wajah


Rasa cinta akan membuatkan seseorang kelihatan lebih ceria dan awet muda. Rasa gembira bermakna lebih senyuman dan ketawa. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang ceria serta sentiasa berfikiran positif akan kelihatan lebih muda dari mereka seusia.

3. Rasa cinta dapat mengurangkan tekanan perasaan


Rasa cinta dapat mengurangkan tekanan perasaan kerana sokongan dari mereka-mereka yang berada disekeliling kita. 

http://pinotnoir1.files.wordpress.com/2010/08/loves-expec.jpg
  Kuasa Cinta


4. Rasa cinta dapat mengurangkan risiko serangan jantung.


Rasa cinta meningkatkan kesihatan kardiovaskular.  Mereka yang kurang kasih sayang adalah terdedah kepada  serangan jantung kerana tekanan perasaan.

5. Rasa cinta dapat  meningkatkan sistem imunisasi.


Rasa cinta mampu untuk meningkatkan sistem imunisasi manusia.  kajian menunjukkan kemurungan memberikan kesan penurunan terbesar dalam fungsi sistem imunisasi.

6. Rasa cinta dapat membantu kita hidup dengan lebih lama.


Rasa cinta membantu mengurangkan bebanan atau tekanan dalam hidup seseorang. Ini akan mempengaruhi kesihatan mental dan pisikal kita.

7. Rasa cinta dapat mengurangkan rasa sakit


Rasa cinta selalunya dikaitkan dengan sentuhan. Memegang tangan seseorang yang sakit sebenarnya adalah cara terbaik untuk mengurangkan kesakitan yang mereka alami.

Jom sama-sama kita tingkatkan serta semarakkan rasa cinta dalam diri kita. Pertamanya bercintalah dengan Allah dan semarakkan ia dengan mereka-mereka yang berada disekeliling kita. Pastinya kita akan dapat lebih daripada 7 perkara di atas. 

33 comments:

  1. Replies
    1. Yup morning Farah and be positive k!!!

      Delete
  2. To love and to be loved by someone you love is everything....nice sharing Raudzah..Thanks

    ReplyDelete
  3. a lot of love la pasni..tp utk yg mcm tb belum halal jd carik yg halal adalh dgn kedua org tua tb dan cinta kepada allah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its ok TB coz cinta kat atas universal..apply to everyone and to anything..as long as tak melanggar syarat lah kan!!!

      Delete
  4. Pyaar Ishq Aur Mohabbat... Dil To Pagal Hai.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah Mac..peminat hindustan rupanya. nehe..nehe...

      Delete
  5. Dapat merasa kuasa cinta yg ada andai meletakkan cinta itu pada tempat sepatutnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat-sangat tepat IN..so kena pastikan ya..

      Delete
  6. menarik ni raudzah..fill our heart with love :)

    ReplyDelete
  7. the power of love..hahahaha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  8. bila baca entry dah dapat idea spontan nak komen apa..bila scroll ke bawah untuk komen...tengok komen azlan kt atas neh sama pulak dengan idea spontan kita.. *the power of love*..haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha..its ok Naniey..lets spread the love coz it has power k!!!

      Delete
  9. sebab itu ada kajian yg dibuat...mereka yg berkahwin hidup lebih lama berbanding mereka yg bujang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin jugakkan..Tapi ada juga kes yang berbezakan..

      Delete
  10. cinta buat saya sentiasa bersedia dan sabar selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...suri..Allah Bless you!!!

      Delete
  11. Replies
    1. Semuanya yang datang dari Allah pastinya hebat!!!

      Delete
  12. Marilah kita semua bercinta eh.. :D.. marilah kita sama2 tanamkan sifat cinta diatas landasan yg betul.. in shaa Allah.. diberkati kehidupan seluruhnya, aamiin..

    ReplyDelete
  13. all about love..semua tentang cinta..

    ReplyDelete

Designed By