Awas: Cendol Ni Sedap, Tapi....
Cendol Kegemaran (Source)
Cendol Bakar
Cendol adalah salah satu desert kesukaan kita selain ABC. Waktu panas macam ni memang bestkan kalau dapat makan. Bila sebut cendol teringat Cendol Bakar. Dah lama teringin nak makan tapi belum berkesempatan pergi. Ramai yang kata best.
Cuma satu je pesan kita kepada peminat cendol, kena hati-hati makan coz ada a few yang terkena poison food lately selepas makan cendol. Mungkin cuaca terlalu panas jadi santan cepat basi kot. Atau cendol tu sendiri tak tahan lama coz bahan yang dicampur untuk menjadikan bentuk cendol tu sendiri tak tahan lama. Kita pernah terbeli semangkuk cendol yang terlalu kuat rasa cendol dia.
Kapur Di Campur Dalam Cendol
Dia orang kata selalunya pembuat cendol campurkan "kapur" dalam adunan untuk bagi cendol tersebut cantik dan tahan lama. Memang bahayalah kan. Setau kita kapur ni orang selalu gunakan dalam sirih. Tapi itu sikitlah kan. Yang banyaknya digunakan untuk mencuci benda-benda yang berbau kuat seperti perut lembu untuk hilangkan bau. So bayangkan kalau kita termakan..waduh....mau nipis usus perut..he..he
Apa-apa pun hati-hati semua beli makanan kat luar sana. Bukan cendol aje makanan lain pun sama coz cuaca panas boleh menyebabkan makanan mungkin tak tahan lama dan rosak lebih cepat. Nanti kena food poisoning!!!
Huh.. tak tahu ttg kapur tu.. time panas2 mmg sedap pekena cendol.. terbaik.. Thanks sharing & mmg kena hati2lah...
ReplyDeleteItu yang dia orang bagi tau Khir.kena hati-hati aje Khir..cendol tetap boleh makan...jangan risau k..
Deletealamak....
ReplyDeleteJangan risau Dhia..mungkin bukan semua..yang menggunakan kapur selalunya dapat rasa. very strong..
DeleteAlamak.takut lak nak makan....
ReplyDeleteJangan macam tu Hanif..ok rasanya cuma kena hati-hati aje..
Deletefavourite aku tu cendol,baru pekena semalam cendol banting....
ReplyDeleteTapi hari ni ok kan Jamian..he..he
DeleteAssalam
ReplyDeleteDi musim begini, cendol bagaikan 'keperluan semasa' nampaknya ya. Memang di dambakan.
Betul tu MT..memang antara yang dicarikan..
DeleteMak aih..bahaya ni.
ReplyDeleteBagus info ni..kena hati2 selalu..
ReplyDeletemmg kena hti2xxx..nk2 cuaca pns mcm ni x fkir pnjng...:)
ReplyDeletekena berhati hati..baru tau tentang kapur ni. Tapi time time panas memang best makan cendol kan :)
ReplyDeleteTetiba haus lak ni..hehe
ikea and blue bird for you :)
ReplyDeleteKbykkn cendol mesti masukkan kapur..tp antara byk n sikit.. byk y saya jumpa bau kapur..nsib baik bkn feberet kita..hehe..nice sharing raudah..
ReplyDeletebahayanya.. kegemaran aiza juga cendol tu..
ReplyDeleteHahaahaha... baru semalam pekena cendol kat pasar nelayan Kuala Kedah... RM2 satu cup plastic... 3 kali sedut habis... banyak sangat ais whoahahaahaha... tetiba rasa manis gula melaka kat dalam mulut... hmmmm
ReplyDeleteHuishhh... sireh tu pon nampak sedap... hmmm ... teringat pulak sireh kedai mamak kat depan padang taman ni... sat lagi pi cari barang dua tiga lipat ehehehe...
ReplyDeletekdg2 jer pekena cendol...ish bahaya klu byk kapur dalam tu...mmmm ... kena buat sendiri la
ReplyDeletealamak...cendol dahlah sedap..
ReplyDeleteSaya buat cendol ..turun temurun....mmg pkai air kapur....kalu xpkai air kapur...xde la nak jadi bentuk3 dia....wallaualam...
ReplyDeletekalau mkn byk sgt kapur dan sirih boleh menyebabkan,
ReplyDeletekanser mulut kat malaysia nie selalunya org india yg suka...
mulut merah jerkan,
cendol tu takper kita pekena sekali sekali ok ...(teringin)
Sy antara peniaga cendol... x guna kapur pun xpe sbb kapur tu nk bg cendol tu keras x berderai.. tp klu anda bijak boleh ganti kapur dgn bahan lain..
ReplyDeleteSy antara peniaga cendol... x guna kapur pun xpe sbb kapur tu nk bg cendol tu keras x berderai.. tp klu anda bijak boleh ganti kapur dgn bahan lain..
ReplyDelete