Breaking News

Saturday, March 1, 2014

Awas: Cendol Ni Sedap, Tapi....

http://3.bp.blogspot.com/-IxJM_cRQiKI/UK8P4kxlWAI/AAAAAAAAPNQ/pzsfssYfl50/s1600/IMG_7181jk.jpg
Cendol Kegemaran (Source)

Cendol Bakar 


Cendol adalah salah satu desert kesukaan kita selain ABC. Waktu panas macam ni memang bestkan kalau dapat makan. Bila sebut cendol teringat Cendol Bakar. Dah lama teringin nak makan tapi belum berkesempatan pergi. Ramai yang kata best.

Cuma satu je pesan kita kepada peminat cendol, kena hati-hati makan coz ada a few yang terkena poison food lately selepas makan cendol. Mungkin cuaca terlalu panas jadi santan cepat basi kot. Atau cendol tu sendiri tak tahan lama coz bahan yang dicampur untuk menjadikan bentuk cendol tu sendiri tak tahan lama. Kita pernah terbeli semangkuk cendol yang terlalu kuat rasa cendol dia. 
http://sehatcantik.co.id/wp-content/uploads/2013/08/kapursirih.jpg
Kapur Sirih (Source)

Kapur Di Campur Dalam Cendol


Dia orang kata selalunya pembuat cendol campurkan "kapur" dalam adunan untuk bagi cendol tersebut cantik dan tahan lama. Memang bahayalah kan. Setau kita kapur ni orang selalu gunakan dalam sirih. Tapi itu sikitlah kan. Yang banyaknya digunakan untuk mencuci benda-benda yang berbau kuat seperti perut lembu untuk hilangkan bau. So bayangkan kalau kita termakan..waduh....mau nipis usus perut..he..he

Apa-apa pun hati-hati semua beli makanan kat luar sana. Bukan cendol aje makanan lain pun sama coz cuaca panas boleh menyebabkan makanan mungkin tak tahan lama dan rosak lebih cepat. Nanti kena food poisoning!!!


26 comments:

  1. Huh.. tak tahu ttg kapur tu.. time panas2 mmg sedap pekena cendol.. terbaik.. Thanks sharing & mmg kena hati2lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang dia orang bagi tau Khir.kena hati-hati aje Khir..cendol tetap boleh makan...jangan risau k..

      Delete
  2. Replies
    1. Jangan risau Dhia..mungkin bukan semua..yang menggunakan kapur selalunya dapat rasa. very strong..

      Delete
  3. Replies
    1. Jangan macam tu Hanif..ok rasanya cuma kena hati-hati aje..

      Delete
  4. favourite aku tu cendol,baru pekena semalam cendol banting....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi hari ni ok kan Jamian..he..he

      Delete
  5. Assalam
    Di musim begini, cendol bagaikan 'keperluan semasa' nampaknya ya. Memang di dambakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu MT..memang antara yang dicarikan..

      Delete
  6. Bagus info ni..kena hati2 selalu..

    ReplyDelete
  7. mmg kena hti2xxx..nk2 cuaca pns mcm ni x fkir pnjng...:)

    ReplyDelete
  8. kena berhati hati..baru tau tentang kapur ni. Tapi time time panas memang best makan cendol kan :)

    Tetiba haus lak ni..hehe

    ReplyDelete
  9. Kbykkn cendol mesti masukkan kapur..tp antara byk n sikit.. byk y saya jumpa bau kapur..nsib baik bkn feberet kita..hehe..nice sharing raudah..

    ReplyDelete
  10. bahayanya.. kegemaran aiza juga cendol tu..

    ReplyDelete
  11. Hahaahaha... baru semalam pekena cendol kat pasar nelayan Kuala Kedah... RM2 satu cup plastic... 3 kali sedut habis... banyak sangat ais whoahahaahaha... tetiba rasa manis gula melaka kat dalam mulut... hmmmm

    ReplyDelete
  12. Huishhh... sireh tu pon nampak sedap... hmmm ... teringat pulak sireh kedai mamak kat depan padang taman ni... sat lagi pi cari barang dua tiga lipat ehehehe...

    ReplyDelete
  13. kdg2 jer pekena cendol...ish bahaya klu byk kapur dalam tu...mmmm ... kena buat sendiri la

    ReplyDelete
  14. Ingin jana pendapatan lumayan dgn mudah dan cepat tanpa modal,tiada penipuan??? click - http://tasks4job.com/?refer=57311

    ReplyDelete
  15. Saya buat cendol ..turun temurun....mmg pkai air kapur....kalu xpkai air kapur...xde la nak jadi bentuk3 dia....wallaualam...

    ReplyDelete
  16. kalau mkn byk sgt kapur dan sirih boleh menyebabkan,
    kanser mulut kat malaysia nie selalunya org india yg suka...
    mulut merah jerkan,
    cendol tu takper kita pekena sekali sekali ok ...(teringin)

    ReplyDelete
  17. Sy antara peniaga cendol... x guna kapur pun xpe sbb kapur tu nk bg cendol tu keras x berderai.. tp klu anda bijak boleh ganti kapur dgn bahan lain..

    ReplyDelete
  18. Sy antara peniaga cendol... x guna kapur pun xpe sbb kapur tu nk bg cendol tu keras x berderai.. tp klu anda bijak boleh ganti kapur dgn bahan lain..

    ReplyDelete

Designed By