Breaking News

Tuesday, February 11, 2014

Awas : Selfie Penyebab Sakit Mental

http://blog.laptopmag.com/wpress/wp-content/uploads/2013/08/Selfie1.jpg
Ber "Selfie"

Selfie Penyebab Sakit Mental


"Selfie" antara penyebab sakit mental. Wah bahaya ni....Inilah rumusan terbaru yang dikeluarkan oleh  Jabatan Kesihatan Mental Thailand. Menurut mereka, "selfie" yang sekarang begitu popular di khalangan generasi muda boleh menyebabkan ketagihan yang membawa kepada impak negatif terhadap kehidupan dan pekerjaan mereka. Seterusnya ianya bakal memberikan kesan kepada mental pada masa hadapan terutama sekali berkaitan dengan keyakinan diri.

Kurang Kasih Sayang Punca Selfie?


Mengikut kajian, mereka yang obses sangat dengan selfie ni sebenarnya nakkan perhatian. Seolah-olah kurang kasih sayang. Yalah, normally bila dah berselfie, sure excited nak upload gaya-gaya tersebut di media sosial kan. Tak kiralah di instagram ke, facebook ke or twitter. Sebabnya nak tengok reaksi viewers kat luar sana.  Berapa ramai yang "Like" dengan status dan aksi tersebut. 

Kalau ramai yang "Like" oklah tapi kalau sebaliknya pasti ada yang sedihkan. Itu belum masuk komen-komen dari haters. Boleh tertekan jiwa dibuatnya. So berpada-padalah bila berselfie ya. Jangan obses sangat k!!!


30 comments:

  1. kita pun share benda ni jap lagi dear...he he he...

    ReplyDelete
  2. ramai juga yang suka ber'selfie' ni.. aiza buat pun untuk simpanan sendiri je la.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun suka jugak berselfie Aiza..untuk simpanan sendiri ajelah...he..he

      Delete
  3. errr... nsb baik saya x suke berselfie... hehe

    ReplyDelete
  4. Hmmm.... kakak kurang percayalah.
    Dulu pun kata kalau selalu masuk gambar masakan dlm blog sekarang isu ini pulak. Tapi kakak tengok ok aje... (tapi kakak tak pernah buat pun sebab gambar biasa pun kakak tak pernah tunjuk dlm blog - kakak akan blurkan muka malu)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its ok kak..makanan tu rasanya ok kot tapi selfie ni kalau obses memang critical sikit...sometimes dah tak boleh terima kalau ada komen negative tentang apa/aksi yang kita buat..tu yang bahaya..dah jadi macam obses dengan diri sendiri...

      Delete
  5. saya rasa bukan selfie sahaja tapi dalam apa2 jua perkara yang dilakukan jika kita terlampau obses memang boleh mendatangkan kemudaratan..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Strider..kena besederhanakan...

      Delete
  6. Selfie ni mmg mcm2 skrng ni, Ada juga yg menjadikan selfie sbg identiti mereka.. wallahualam... thanks sharing Raudzah.. :)

    ReplyDelete
  7. hihihi, ntah lah kak.. mama takde lah kemaruk sangat.. kebanyakkannya remaja lah kot suka begini

    ReplyDelete
  8. mmg ramai yg sakit ni skang ni ler hehehe

    ReplyDelete
  9. Begitu ya... harus berhati2 juga berkongsi gambar...

    ReplyDelete
  10. kadang timbul juga rasa kagum pada mereka2 yang berani upload gambar selfie pelbagai gaya..

    ReplyDelete
  11. owh selfie blh jugak erk penyebab mental..huhuhu
    hari tu baru tahu pasal selfie..x pernah upload gambar..tp ske tgk kwn2 berselfie
    Sertai Segmen Jom Beramah Mesra
    Sambil berkenal-kenalan, peserta bakal memenangi hadiah.
    Menawarkan hadiah:
    Tafsir pimpinan Ar Rahman kepada pengertian Al Quran, Jam tangan 2x, Dress & Fridge magnet 2x.
    Jom meriahkan bersama! Jemput join :)

    ReplyDelete
  12. Nasib la aima mmg jenis xde nk selfie selfie ni. Xkuasa den nk amik gambar byk2 pastu post kat fb ni. Hehehehe, harap2 kita jagan jadi sampai masalah mental la. Mintk dijauhkan

    ReplyDelete
  13. sebelum ni lak , kajian juga mengatakan sesapa yg suka sgt update status ttg makanan kat fb juga ada masalah mental ... pandai-pandailah korang yer ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan tu ok kot sis vee...selfie ni lain sikit he..he...obses dengan diri sendiri ya...ada tu siap gaduh-gaduh lagi tau ...hhmmm..

      Delete
  14. Ada buat jugak...tapi utk simpanan sendiri aje..hehe

    ReplyDelete
  15. Selfie...ape ke bendanyelah...

    ReplyDelete
  16. Assalammulaikum..

    ok info baru buat mselim3 ingatkan apa .. ingatkan selfish tadi...

    mselim3

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah.. x ada penyakit selfie ni lagi.. insyaAllah.. heheh

    ReplyDelete
  18. Mungkin ada betulnya... Dlm Islam x galakkn kita mnonjolkan dalam pkra yg sia2 tmbah2 wanita.. Sbb wanita Allah jadikan sifat pemalu..

    ReplyDelete
  19. Mungkin ada betulnya... Dlm Islam x galakkn kita mnonjolkan dalam pkra yg sia2 tmbah2 wanita.. Sbb wanita Allah jadikan sifat pemalu..

    ReplyDelete
  20. inilah penyakit media sosial...kurang kasih sayang...kurang pergaulan...maka menonjol kan diri dalam media sosial...agarnya mendapat perhatian dr org lain...sekali sekala selfie ok kut....klu dah obses sgt...tu yg boleh sakit mental...

    ReplyDelete

Designed By