Breaking News

Saturday, February 22, 2014

Harga Gula Tahun 1968 Di Malaysia


Harga Gula Di Malaysia

Harga Gula Tahun 1968 Di Malaysia


Semalam bila kita go thru twitter kita punya timeline, kita perasan sesuatu yang menarik. Tajuk dia harga gula pada tahun 1968. Bila klik tajuk tu ternampaklah graphic kat atas. Menarikkan. Bila tengok aje terus terperasan, eh ini kan antara 10 Individu Terkaya Di Malaysia. Wah dua-duanya adalah pemilik gula di Malaysia.
Robert Kuok (Raja Gula)

Pegangan Gula Di Malaysia


Kalau you all nak tau, Robert Kuok yang dikenali sebagai "Raja Gula" adalah pemilik syarikat pemprosesan gula yang pertama di Malaysia, Malaysia Sugar Manufacturing Company (MSM) dan juga Malaysian Sugar Refinary (MSR) yang ditubuhkan pada tahun 1959. Company ni beroperasi sejak merdeka sehinggalah tahun 1999, apabila kepentingan pegangan gula dalam pasaran di Malaysia diambil alih oleh Felda dan juga Syed Mokhtar melalui pembelian MSM dan juga MSR.

Kata-Kata Tan Sri Syed Mokhtar

Fakta Tentang Gula Di Malaysia


1. Harga gula 46 tahun dahulu adalah RM0.65 sekilo. (Murahkan..tapi masa tu 65 sen pun dah mahal kot)
2. Harga gula telah meningkat sebanyak 300% dalam masa 46 tahun.
3. Harga gula dinaikkan sebanyak 4 kali pada tahun 2010. Mungkin tahun ni diabetes paling kritikal kat malaysia kot...
4. Kalau nak jadi antara Individu Terkaya Di Malaysia, pastikan you all ada pegangan dalam share gula di Malaysia ya. Mulakan dengan menjadi pengusaha tanaman stevia mungkin. In Shaa Allah one fine day mungkin boleh jadi seperti mereka. 

16 comments:

  1. Replies
    1. Jom iman..kita tanam stevia..he..he

      Delete
  2. aduhai..cmtu eh..xpe la..pasni rermai la kita kurngkn pngmbilan gula..tmbh susu je la..haha!

    ReplyDelete
  3. Saya baru nak buat kilang gula kt belakang umah ni huhu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ha..I like that..Good luck Khir!!!!

      Delete
  4. Gula kurang guna kat rumah berbanding susu, tapi sekali beli, beli lebih dari 1kg :)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pun dah kurangkan gula sekarang nor..susu jarang-jarang ambil coz too sweet..

      Delete
  5. Kalau harga gula naik 20sen sekilo..harga benda2 lain pun akan naik juge...contohnya air..padahal segelas air tu..x de la guna sampai sekilo gula :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Fidah..over dia orangkan..he..he

      Delete
  6. di rumah aiza kurang guna gula.. beli gula 1kg tahan sehingga 2-3 bulan.. sebabnya keluarga aiza tak suka bancuh air.. guna gula pun untuk masukkan sikit dalam masakan atau kalau tetamu datang je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's good Aiza..kita pun sekarang dah tak guna gula banyak..less sweet...healthy food

      Delete
  7. RDZ Z jom kita buat usahasama projek gula stevia! Menarik idea tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah proposal menarik ni BM..tapi kita ni part-part tanaman ni fail sikit..camne tu..

      Delete
  8. gula memang keperluan kot.. semua masakan naniey letak gula..akeke

    ReplyDelete
  9. Wajib banyak gula kat rumah sebab hubby biz sate. :(

    ReplyDelete

Designed By