Breaking News

Saturday, February 15, 2014

Krisis Air: 3 Empangan Kritikal Akibat Kemarau

Empangan Kritikal Akibat Kemarau (Source)

Krisis Air: Empangan Kritikal Akibat Kemarau


Cuaca panas yang berterusan sejak tiga minggu lalu, telah menyebabkan krisis air menjadi semakin kritikal di beberapa negeri apabila dua empangan di Selangor dan satu di Negeri Sembilan mengalami kemerosotan paras air yang kritikal.

Berdasarkan rekod, Empangan Sungai Selangor di sini kini mempunyai baki simpanan air sebanyak 57.63 peratus, Empangan Klang Gate di Ampang (58%) dan Empangan Kelinchi di Negeri Sembilan (58.6%).

Krisis Air: Bekalan Air DiHadkan


Menurut Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid, keadaan empangan mungkin akan bertambah kritikal sekiranya tiada sebarang hujan dalam masa tiga minggu. Jika ia berlaku, kerajaan mungkin terpaksa mengambil Langkah menghadkan bekalan air yang dihantar kepada pengguna.

P/s: Jom sama-sama kita berdoa supaya kemarau segera berakhir.  

33 comments:

  1. uish... kritikal betul empangan2 kat malaysia dah. adeh.. sama2 kita doakan semuanya akan baik2 je

    ReplyDelete
  2. Get ready lah ea.. Mmg kna standby air la nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kena standby Maria coz cuaca panas ni macam lambat lagi nakhabis..and panas dia pun lain macam..

      Delete
  3. memang kritikal dah tu..mudah mudahan akan hujan tidak lama lagi

    ReplyDelete
  4. dah lama x hujan. kat sini semalam hujan kejap. tapi kejap sangat. dalam 10 minit mcm tu je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Pha is..panas sangat sekarangkan...kat Kl ni macam tak hujan lansung..

      Delete
  5. Harap2 x berterusan..susah jg kalo x ada air..lebih2 lg yg ada ank2 kecil

    ReplyDelete
  6. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  7. empangan peretak la paling teruk nina rasa.. dulu seronok kalau lepak kt sana. tgk air penuh je. hujan smpai skrg xturun

    ReplyDelete
  8. semoga kemarau akan berakhir.. beberapa sekolah di KL juga telah dicatu bekalan air..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap-harap tak berpanjangan kan Aiza..

      Delete
  9. Kat hulu selangor ni memang kurang sgt hujannya... Rumput2 dah mati kering.
    Semoga hujan turun dan masalah pun selesai...amiin.

    ReplyDelete
  10. Assalam
    Ya. Sama - sama kita berdoa moga pulih seperti sediakala.

    ReplyDelete
  11. moga segalanya pulih seperti sedia kala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah sis..Jom doa sama-sama...

      Delete
  12. Dulu kesejukan & skrng kemarau.. mudah2an tiada apa yg lebih memburukkan lagi berlaku.. aamiin..

    ReplyDelete
  13. Semuga kita dilindungi Allah dari musibah.... Muga kuta diturunkan hujan.....

    ReplyDelete
  14. Kat smnjung kemarau.. kat sabah bru lepas bnjir.. semoga Allah mlindungi kita dr pkara yg xbaik. Amin.. ni smua dugaan.. smoga pdudk yg tlibat bsabar ngan dugaan ni..

    ReplyDelete
  15. Bagi mereka yang terlibat dengan masalah air sekarng ini, harap bersabar la dgn dugaan ini, Ini semua ujian dari allah..

    ReplyDelete

Designed By