Breaking News

Wednesday, February 26, 2014

Senyuman Rasulullah S.A.W

Salam Motivasi Untuk Semua Pembaca Blog Santai,

http://pondokalmadinah.com/file/2013/04/sabar.jpg
Sabar Itu Sebahagian Dari Iman

Senyuman Rasulullah S.A.W


Kisah Motivasi Pagi yang kita nak kongsi hari ini adalah mengenai kisah senyuman Rasulullah S.A.W. berhadapan dengan seorang Badui yang berkasar dengannya.

Anas bin Malik ra pernah berkata " Aku pernah berjalan bersama Rasulullah S.A.W. Ketika itu beliau mengenakan pakaian buatan Najran. Datanglah seorang Badui mendekati beliau dan kemudian dengan kasar menarik baju yang dikenakan Rasulullah saw tersebut. Akibat kerasnya tarikan orang Badui itu, leher Nabi saw tergores sedikit.

Kemudian orang tersebut membentak dengan ucapan: "Ya Muhammad, berikan aku dari harta Allah yang ada padamu."

Rasulullah S.A.W memandang kepadanya dan tersenyum, lalu kemudian menyuruh agar memberikan kepadanya apa yang dimintanya itu. (Riwayat Bukhori)

Rasulullah S,A.W memang terkenal dengan sifat sabar dan tenang. Tidak cepat marah dan emosi. Kalau kita semua diperlakukan sebegitu pastinya berlaku pergaduhan. Itulah istimewanya Nabi kita Nabi Muhammad S.A.W. Selain dari sifat sabar dan tenang, empat sifat mulia Rasulullah S.A.W yang kita semua patut contohi adalah:

1. Sentiasa berbuat baik agar dapat dicontohi oleh orang lain.
2. Meninggalkan segala yang buruk dan tidak pernah menghampirinya
3. Selalu berusaha melakukan yang terbaik untuk umatnya
4. Sentiasa menegakkan apa yang benar dan yang baik bagi umatnya, walaupun mendapat tentangan.

Jom sama-sama kita mencontohi akhlak mulia Rasulullah saw. Semoga jiwa kita akan lebih tenang dan hidup akan kita lebih diberkati. Aminn!!!

25 comments:

  1. Sy juga tak suka cari gaduh dgn org..tp klu org berkasar, rasa nk menangis jgk..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pun tak suka kalau orang berkasar dengan kita Mieza. Bila jadi macam tu kadang-kadang out of control jugak..

      Delete
  2. keperibadian Rasullullah s.a.w harus dicontohi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Mama..Rasulullah S.A.W adalah idola semua umat Islam...

      Delete
  3. kalau tengok muka kita ketat orang tahu mod kita kureng

    ReplyDelete
  4. jalan cari inti pi daftar heee..pastu buat visa

    ReplyDelete
  5. bukan setakat senyuman Nabi, akhlak Rasulullah itu jgk Al-Quran..

    emmmm, kalau sye dah dibuat mcm tu,pastilah meradang. huhu.. =___=

    ReplyDelete
  6. Harap kita mencontohi sifat terbaik nabi kita..aminnn

    ReplyDelete
  7. insyaAllah slow2 praktikkan sifat2 nabi kita :)

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum raudzah... husna singgah sini.... :)

    ReplyDelete
  9. nabi muhammad saw contoh terbaik buat kitakan !

    ReplyDelete
  10. memang contoh yang paling baik ...

    ReplyDelete
  11. alhamdulilah.. dapat satu ilmu dari tazkirah akak hari ini...terima kasih kak..

    ReplyDelete
  12. kadang kadang kalau orang berkasar dengan kita, boleh hilang sabar juga..hehe.

    ReplyDelete
  13. Allah sentiasa bersama2 org yg sabar.. semoga kita semua sentiasa bersabar dlm menghadapi segala ujian & dugaan... aamiin..

    ReplyDelete
  14. semoga kita semua mencontohi sikap sabar rasulullah saw.. education uk dan ada juga burung biru..

    ReplyDelete
  15. Hebatnya akhlak Rasulullahkan Raudzah....

    ReplyDelete

Designed By