Breaking News

Monday, February 24, 2014

Tulisan Tangan Lambang Peribadi

Embedded image permalink
Tulisan Lambang Peribadi? Source

Tulisan Tangan Lambang Peribadi


You all pernah terbaca tak, gaya tulisan tangan melambangkan personaliti seseorang. Mesti pernahkan. Antaranya ada tiga kategori gaya tulisan, yaitu condong ke kiri, tegak lurus dan condong ke kanan. 

Tulisan Condong ke kanan


Mereka yang mempunyai tulisan condong ke kanan selalunya dikatakan lebih terbuka. Senang untuk berurusan kerana pemiliknya tidak rigid. Sentiasa terbuka mendengar pendapat orang lain. Dia juga seoarng yang terbuka dari segi expressi dimana apa yang dirasa biasanya diterjemahkan melaui limik muka. So kalau dia sedih, marah atau risau kita boleh baca perasaan tersebut melalui mimik mukanya.

Tulisan Tegak Lurus


Tulisan yang tegak lurus melambangkan pemiliknya seorang yang perfect dan agak rigid. Sangat mementingkan kesempurnaan. Mereka selalunya adalah anatara mereka-mereka yang mempunyai sifat sabar yang tinggi dan mampu mengawal situasi yang berbeza. Sangat pandai menyimpan rahsia. Emosinya tidak diterjemahkan melaui mimik muka. So tak boleh baca perasaan mereka-mereka ni.

Tulisan Condong ke kiri


Berbeza dengan pemilik tulisan yang condong ke kanan, pemilik tulisan yang condong ke kiri adalah seoarng yang sangat berahsia dan agak tertutup. Tak begitu flexible dan adakalanya tidak dapat menerima pendapat orang lain. Dia juga tidak pernah memperlihatkan perasaannya melalui mimik muka. Basically sifat mereka ni adalah adalah bertentangan dengan si pemilik tulisan yang condong ke kanan.

Tulisan Cantik Kurang Cerdik?


Selain daripada tiga kategori tulisan di atas, kita tertarik dengan message kat gambar kat atas tu. Katanya orang yang cerdik tulisannya sloppy. Tak kemas kerana biasanya proses berfikir bagi mereka yang cerdik berlaku secara cepat. Jadi bila dia berfikir secara cepat cara dia menulis juga cepat. Tapi agak sloppylah.  Dan mereka yang tulisannya kemas adalah kurang cerdik kerana proses berfikirnya juga lambat. Hmm..

Sejujurnya kita rasa macam nak bersetuju dengan pemerhatian kat atas tu dari segi tulisan coz selalunya bila kita menulis secara automatik kita juga berfikir. So kalau laju selalunya tulisannya juga sukar dikawal. Dalam ertikata lain agak buruk..

p/s: Dia orang kata tulisan doktor selalunya tak boleh baca atau dalam ertikata lain agak sloppy. Adakah ini bermakna seorang doktor itu bijak? Of courselah kan..kalau tak bijak mana boleh jadi doktor. So tulisan you all macammana? 

28 comments:

  1. I dun think it's rational to judge a person's intelligence just by the tidyness of his/her handwriting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye SD..You are right. I think the observation is more on the style of writing while you are in hurry as compared to a normal situation. To me mine is sloppy while i am catching up with something. Coz you have to think fast and make sure the important point is there..

      Delete
  2. Pernah jugak dengar...thanks for sharing dear...

    ReplyDelete
  3. tulis saya memang kurang cantik uh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun samalah suri esp bila taking notes..hanya kita aje yang boleh faham..complete short form sekali..last-last sendi pun susah nak faham..

      Delete
  4. cari lipstik untuk admin nak ajak pi SBB 2014 hiii...ada jumpa burung burung kita naok atas badan burung biru tu eh..

    selamat pagi!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat pagi & tahnks ya for the clicks-clicks...

      Delete
  5. tulisan akk tegak ke atas dan buruk...takde lah pandai sgt, takdelah sabar sgt...hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..he..its ok coz dia orang punya kajian tu pun mungkin bukan 100% betulkan..

      Delete
  6. kalao rajin tulis cantik time malas macam cakar ayam ehehhee.. means kadang2 bijak kadang2 x la kan :)

    ReplyDelete
  7. Tulisan tangan bunda selalu tak sama...tapi yang pasti bunda tak suka tulisan yang terlalu kecil....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pun bunda..ada masa cantik ada masa tak cantik ada masa buruk..semaunya bergantung kepada keadaan..

      Delete
  8. tulisan aiza berubah-ubah.. kadangkala tegak, kadangkala condong dan ada masanya tak kemas.. cuma tandatangan je yang tetap sama iaitu italic..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita Aiza..signature tak boleh berubah coz suszh nanti..especially untuk withdrawal..

      Delete
  9. Tulisan sy berubah ubah ikut mood..tapi biasanya tegak lurus..huhu

    ReplyDelete
  10. tulisan naniey berubah2.. tulis 2 3 patah..dah berubah tulisan... tapi tergolong dalam tulisan yang agak cantik..kawan zaman sekolah yang cakaplah..akekeke

    ReplyDelete
  11. bukan lambang peribadi je.. lambang kerjaya pun boleh. contohnya tulisan doktor.. hehehe

    ReplyDelete
  12. Tulisan farah dlm kategori tegak dan bulat2..hehehe

    ReplyDelete
  13. Tulisan saya kdg2 condong ke kanan, kdg2 tegak tp yg pastinya mmg tak cantik hehee..
    3x churp2.. :D

    ReplyDelete
  14. Cara, gaya dan bentuk tulisan saya pula mengikut untuk apa saya tulis... Contohnya : surat, ianya condong kekanan dan kemas tetapi untuk nota, tegak dan hanya saya jer yg boleh baca kot...

    ReplyDelete
  15. tulisan puteri berubah-ubah..depends on situation. Kalau tengah nak cepat, tulisan memang messy..hehe

    ReplyDelete
  16. X stuju tlisn cntik kurg cerdik!!my friend tlisn dy cntik sgt n dy sllu dpt nmbor 1 dlm kls..

    ReplyDelete
  17. Tulisan saya condong ke kiri. Ho..ho.. harap-harap ini semua untuk suka-suka. Apapun maknanya, beginilah kehidupan kita sehari-hari.

    Jom baca entri berkaitan:
    Cabaran Menulis Entri Dengan Tulisan Tangan

    ReplyDelete
  18. kadang ke kanan kadang tegok.tapilately condong ke kanan

    ReplyDelete

Designed By