Breaking News

Sunday, February 16, 2014

Wah Banyaknya Untung...

Embedded image permalink
Laporan Tahunan Plus (Source)

Banyaknya Untung PLUS


Kisah kenaikan tol bagi 15 lebuhraya yang dilaporkan sebelum ni yang sepatutnya berkuatkuasa 1 januari 2014 senyap seketika. Kerajaan telah memutuskan tiada kenaikan tol pada tahun ini. Namun sebagai ganti, kerajaan perlu membayar pampasan sebanyak RM400 juta kepada pihak konsesi. Hmmm...

Then petang tadi masa "go thru" my twitter timeline, kita ternampak Laporan Tahunan PLUS tahun 2011 yang diretweet oleh seorang kawan. Wah banyak sungguh keuntungan PLUS. Keuntungan bersih sebanyak RM2.5 billion atau 61% sebelum cukai. Hmmm...

14 comments:

  1. Harap2 plus tak ikut mcm tnb lah.. untung2 lepas tu tarif makin naik huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi samakan khir..tol tak naik tapi dibayar pampasan..duit kita juga yang digunakan..Dia orang still untungkan..

      Delete
  2. banyak tu.. macam-macam boleh buat dengan duit rm 400.0 juta tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Aiza...harap-harap dia orang ni kena considerkan..

      Delete
  3. kenaikan tol secara berkala dah termaktub dlm mou . mou ni dipersetujui masa zmn mahathir . klu gomen sekrg x nak follow , kena bayar pampasan lah ... rakyat lah mangsanya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's why Its time untuk gov review mou tukan..Dulu situasinya mungkin berlainan. Ianya sebagai galakan kepada semua konsesi untuk memperkukuhkan syarikat. tapi kalau dah bertahun lamanya, subsidi perlu dilihat semulakan..kalau subsidi lain banyak yang dah ditarik,,subsidi kepada syarikat-syarikat besar ni juga perlu disemak semula rasanya..barulah fair & squarekan..

      Delete
  4. banyak untung tu....mane ade tak untung....setuju dengan Raudzah yang gov harus review mou tu...

    ReplyDelete
  5. bersamaan dengan 2,515 juta, memang banyak, bolehlah naik taraf supaya takde jem hari raya dan cuti besar.

    ReplyDelete
  6. dah kaya tu..tak payah nak tambah beban rakyat lagi...

    ReplyDelete
  7. memang banyak tu..dah cukup untuk naik taraf dan memberi keselesaan pada pengguna

    ReplyDelete
  8. only blue birds are flying...malam nanti puteri datang lagi yer :)

    ReplyDelete
  9. Byk keuntungan Plus ni.. kat sabah xda tol. rasa ok tp masalah nya, jallnrya pula main tampal2. Sedgkn kerajaan salurkn pbiayaan pd baikpulih jallnrya kat sni tp masalah nya.m dana tu mcm xsmpaii.. ~~

    ReplyDelete

Designed By