Breaking News

Saturday, March 1, 2014

10 Fakta Menarik Jambatan Kedua Pulau Pinang


Jambatan Kedua Pulau Pinang

Jambatan Kedua Pulau Pinang


Jambatan kedua Pulau Pinang telah selamat dirasmikan semalam oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Ianya telah dinamakan sebagai Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah sempena nama Yang Dipertuan Agong ke 14. 


Jambatan Kedua Pulau Pinang

Jambatan Kedua Pulau Pinang

10 Fakta Menarik Mengenai Jambatan Kedua Pulau Pinang


1. Ia adalah Mercu Tanda baru Pulau Pinang.
2. Ia bakal dinobatkan sebagai Jambatan Terpanjang Di Asia Tenggara
3. Ia mampu menampung kira-kira 100,000 kenderaan pada setiap hari
4. Ia dijangka dapat mengurangkan kesesakan di Jambatan Pulau Pinang sebanyak 25%
5. Ia melangkaui jarak sejauh 24 KM. 17 KM panjang di laut.
6. Ia mempunyai keluasan 250 M
7. Ia mula dibina pada January 2008 dan siap pada 2 Mac 2014
8. Ia direka oleh UEM Builders
9. Ia berharga RM4.5 Billion
10.Ia adalah idea asal Tun Dr Mahathir Mohamad yang dicetuskan pada tahun 1995

Tahniah Pulau Pinang.  Semoga jambatan kedua Pulau Pinang ini mampu menjadi pemangkin kepada proses pembangunan dan merancakkan ekonomi di Pulau Pinang serta di Wilayah Koridor Utara.

Klik SINI untuk : Infografik Jambatan Kedua Pulau pinang

23 comments:

  1. Bertambah lagi mercu tanda pulau pinang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup Fidah..Tahniah Penangties!!!

      Delete
  2. Assalam
    Sedang bercita mahu menelusurinya. Insyaallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pun berhajat MT..Selamat menyusuri ya!!!

      Delete
  3. jambatan pertama 13.5 km, yang kedua 24km, lebih 10km panjang, harap tiada tol dikenakan pada jambatan kedua ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadar tol ada. katanya paling maksimum RM7. Tak taulah betul ke tidak. Tapi yang pasti untuk bulan ni. Tol adalah pervuma...

      Delete
    2. Yang 13.5 km pon RM7... yang 24km (sekali ganda lebih kurang) mahu jadi RM13.50 ker... eheehehe... yang pasti tol wajib lah... buat apa buat jambatan tak ambil tol... :D hahahha

      Delete
  4. Replies
    1. Yup penang sudah ada dua jambatan utama Suri,..

      Delete
  5. bila malam memang nampak cantik kan..tahniah orang pulau pinang :)

    ReplyDelete
  6. only blue birds yang ada...malam nanti puteri datang lagi :)

    ReplyDelete
  7. Sangat indah sekali tempatnya ,kapan bisa pergi kesana :D

    ReplyDelete
  8. semoga dengan terbinanya jambatan kedua pulau pinang ini dapatlah mengurangkan kesesakan lalulintas di sana..

    ReplyDelete
  9. bestnyer..akak dan adik kathy merasa la lalu jambatan ni nanti..kathy cuma pernah lalu jambatan pertama jer..

    ReplyDelete
  10. Tahniah.. satu kejayaan malaysia.. semoga memudahkan kpd mereka yg menggunakannya..

    ReplyDelete
  11. bila la nak sampai sana..hehe
    jambatan sedia ada pun xpernah jejak, apatah lagi yang baru ni..hehe

    ReplyDelete
  12. Ehehehe... jarak ke Penang dalam 1 jam jer... tp x sampai lagi rasa nak merasa jambatan kedua ni... Terghingin nak pi amik gamabq jer.. :D

    ReplyDelete
  13. cantiknya... tahniah malaysia... tu je mampu cakap..haha

    ReplyDelete

Designed By