Breaking News

Thursday, March 6, 2014

4 Rahsia Di Sebalik Jari Manusia

 
Kenali Jari Manusia

Rahsia Di Sebalik Jari Manusia


Malam ni kita nak kongsikan 4 rahsia di sebalik jari manusia. Sebelum ni kita dah ada kongsikan satu artikel mengenai kuku jari kita. Sapa yang termiss boleh tengok kat sini ya: Fakta Mengenai Kuku Manusia

1. Secara amnya kalau you all nak tau, wanita cenderung untuk mempunyai jari telunjuk (Index finger) yang lebih panjang, manakala lelaki cenderung untuk mempunyai jari manis (Ring finger) yang lebih panjang. 

2. Jari telunjuk (Index finger) lelaki kebiasaannya lebih pendek daripada jari manis (Ring finger)  manakala bagi wanita, jari telunjuk (Index finger) cenderung mempunyai saiz yang sama atau lebih panjang daripada jari manis (Ring finger).

3. Jari manis adalah yang paling lemah kerana ia berkongsi otot flexor dengan jari tengah (Middle finger). Ia adalah satu-satunya jari yang tidak boleh dilanjutkan (extended) sepenuhnya secara berasingan.


4. Kuku paling cepat tumbuh di jari yang paling panjang manakala kuku paling lambat tumbuh di jari yang paling pendek. Setiap kuku di jari mengambil masa enam bulan untuk berkembang dari pangkal ke hujung.

So you all bolehlah check sekarang. Betul tak? Kalau tak..Camne ya? Hmmm...

35 comments:

  1. macam belajat ahli perubatan pula heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea..kita jadi doktor hari ni...

      Delete
  2. Ok. Boleh mula check minggu ni. Hehe

    ReplyDelete
  3. education ambil tiga coz heee...

    ReplyDelete
  4. Wahh.. info baru ni.. nice sharing Raudzah.. :)

    ReplyDelete
  5. sambil reading this fae belek2 jari fae hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh... terbayang jer NA dok belek jari sambil baca entri ni :D hahahaha

      Delete
  6. gud info raudzah...sambil2 tengok jari :)...tapi noe jari telunjuk yg paling panjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita punya lebih kurang except for Middle finger...

      Delete
  7. wah.. menarik fakta ni.. ada kebenarannya..

    ReplyDelete
  8. Tak pernah belek jari... sebelum ni... hari ni dok belek jari hahahaha... dan yang musykilnya kenapa Middle finger saya lebih panjang dari jari manis... seriaunyer... tapi teringat pulak kata-kata mak masa kecil dulu... dia kata jari saya macam jari orang perempuan whoahahaahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha..tak tau...nway nice one Wafa..

      Delete
  9. hahaha..semua sibuk dok belek2 jari lah .. sya pun baru tahu benda2 ni semua..pastu banding jari kiri n kanan.. betullah..nice info Raudzah >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..he..nasin baik betul ya..kalau tak jadi Wafa..he..he

      Delete
    2. serius RDZ Z... my middle finger lagi panjang.. lebih kat 1 cm pulak tu...

      Delete
  10. hehehehehehehe artikel yang menarik sampai Ade ikut cek jari2 ade
    terima kasih infonya... :)

    ReplyDelete
  11. Jari manis rendah 1/2 inci dari middle finger

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa... sama ngan saya tp tak sampai lah 1/2 in..
      banyak sangat kut 1/2 in beza?...

      Delete
  12. Haiiiii..Cakkk!!
    done follow sini
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. tak suka kalau masa kenal2 orang nak tengok tapak tangan.malu lah hee...

    ReplyDelete
  14. hari ini hari jumaat, sunat membuang kuku pd hari ini.. salam jumaat kak.. :-)

    ReplyDelete
  15. sambil baca entri ni sambil belek jari..hahaha. New info juga ni. Thanks :)

    ReplyDelete
  16. tengah belek2 ni....thanks for the info..

    ReplyDelete
  17. perkongsian yang menarik..sambil baca sambil telek jari..akeke

    ReplyDelete
  18. jari tengah bunda lebih panjang dari jari manis.....manakala jari telunjuk lebih pendek dari jari manis.....

    ReplyDelete
  19. Ingin jana pendapatan lumayan dgn mudah dan cepat tanpa modal,tiada penipuan??? click - http://tasks4job.com/?refer=57311

    ReplyDelete

Designed By