Breaking News

Sunday, March 23, 2014

Asal Perkataan OK

http://www.ok.co.uk/sites/default/themes/ok/images/ok-logo.gif
OK

Asal Perkataan Ok


Kita selalu sebut OK kan, tapi you all tau tak OK tu actually asal dari mana? Sebenarnya banyak speculation mengenai sejarah OK ni.  Antara yang menarik adalah dikatakan perkataan Ok bermula dari satu peristiwa dimana semua bekalan makanan yang dibawa dengan kapal semasa Perang Dunia Pertama rosak, kecuali dari OKlahoma, Amerika Syarikat. 

Bagi memudahkan penyelenggaraan, setiap makanan itu ditanda OK singkatan (OKlahoma). Sejak itu semua yang baik dikatakan OK. Singkatan itu kekal hingga ke hari ini. Logic tak ? Ok lah kan...

21 comments:

  1. Hmmm baru tau haha :D

    Taufiq singgah sini :) awksweetgitu.blogspot.com :) Support each other =)

    ReplyDelete
  2. ada logiknya.. baru tahu asal usulnya..

    ReplyDelete
  3. Menarik.. baru je sebut ok kat entri yg sebelum ni tadi.. :D

    ReplyDelete
  4. macam pelik je... wallahu a'lam..

    ReplyDelete
  5. OKlahoma..baru tau Raudz..Ok lah tu hehe

    ReplyDelete
  6. OK , OK lah tu..!!

    ReplyDelete
  7. Amerika sajalah yg memulakan...walaupun belum tentu kesahihanya. Itulah kuasa paling besar negara itu, mengusai sejarah, media dan ekonomi.

    ReplyDelete
  8. ahahaha...pun booleh ek...mungkin betul mungkin tak, kita pun tak tahu kan huhu

    ReplyDelete
  9. ok lah ada logiknya...satu perkongsian yg baru..:DDD

    ReplyDelete
  10. Ingin jana pendapatan lumayan dgn mudah dan cepat tanpa modal,tiada penipuan??? click - http://tasks4job.com/?refer=57311

    ReplyDelete

Designed By