Breaking News

Friday, March 21, 2014

Hutang Seisi Rumah Penduduk Malaysia



Hutang Seisi Rumah Penduduk Malaysia

Hutang Seisi Rumah Penduduk Malaysia


Berdasarkan rekod yang dikeluarkan oleh Bank Negara, hutang seisi rumah di Malaysia adalah yang tertinggi di Asia. Jumlah hutang direkodkan sebanyak 83% daripada KDNK berbanding 15.8 di Indonesia, 58% di Hong Kong dan 67% di Singapura.

Embedded image permalink 
Komposisi Hutang Penduduk Malaysia

Komposisi Hutang Isi Rumah


Tahap hutang isi rumah di Malaysia telah meningkat kepada satu rekod baru i.e sebanyak 86.8% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) pada akhir tahun 2013, hasil kenaikan ketara dalam pinjaman untuk hartanah dan kenderaan bermotor.

Nisbah hutang isi rumah kepada KDNK dijangka kekal tinggi untuk beberapa tahun akan datang kerana permintaan untuk kredit dijangka bertambah terutamanya dari golongan muda.

Hutang Isi Rumah Vs Aset Isi Rumah


Secara purata hutang isi rumah di negara ini berkembang pada kadar yang lebih cepat berbanding dengan pertumbuhan jumlah aset bagi isi rumah. 12.4% Vs 10.4%. So hati-hati semua. Rancang perbelanjaan untuk mengelakkan hutang yang berlebihan ya.

13 comments:

  1. terlalu tinggi di Malaysia ke...yelah..kalau tak berhutang takde lah hartanya...tapi ikut pada kemampuan jugak

    ReplyDelete
  2. aset rumah x blh dapat dengan harga yang murah... nak x nak kena hutang utk anak bini,,

    ReplyDelete
  3. harus bijak dalam pengurusan wang..jangan ikut nafsu je..

    ReplyDelete
  4. rakyat Malaysia memang banyak berhutang...nak buat cam ner COLA yang terlalu tinggi dan gaji yang boleh dikatakan tidak mencukupi...it's no longer concrete to say sebab rakyat Malaysia tak pandai dalam Financial Management, tapiiii, nilai mata wang kita yang dah semakin susut... RM50 dah macam RM10 dah sekarang... hu hu hu...

    ReplyDelete
  5. Ayoo tinggi wooo... barang2 semua naik, kadar riba' pun naik... gaji & pendapatan tak naik2 huhu... wallahualam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal... :(
      riba... riba... syarikat pemberi hutang pon banyak kan?

      Delete
  6. Kenaikan harga barang mungkin satu faktor ..akan tetapi faktor2 lain contohnya perbelanjaan yg tidak dirancang dengan baik, gaya hidup mewah yg tidak sepadan dengan pendapatan dan perbelanjaan perkahwinan yang melampau juga merupakan penyumbang besar kepada peningkatan hutang isi rumah..

    ReplyDelete
  7. tinggi tu.. gaji yang tidak sepadan dengan kos hidup mungkin juga menjadi salah satu sebab berhutang.. nak beli cash duit takde, jadi berhutang je la yang mampu..

    ReplyDelete
  8. kena pandai bajet la..hutang ikut kemampuan...x mampu nk beli kereta & rumah cara tunai...kena juga berhutang...

    ReplyDelete
  9. tinggi tu..tapi nak buat macam mana..kos sara hidup dah semakin tinggi kan

    ReplyDelete
  10. hmmm... bila hutang is a business...
    x faham betul...

    ReplyDelete

Designed By