Breaking News

Sunday, March 23, 2014

Mesti Tengok : Cara Kreatif Atasi Banjir

 Menyeberangi Sungai Menggunakan Bag Plastik

Cara Kreatif Atasi Banjir


Banjir besar adalah antara salah satu musibah yang sering melanda beberapa daerah di Vietnam. Akur dengan kejadian ini, penduduk-penduduk di kawasan ini, telah merekacipta satu cara kreatif untuk menyeberangi sungai bagi membolehkan kanak-kanak dan juga guru-guru di kawasan tersebut kesekolah. Kaedah kreatif ini menggunakan Bag plastik untuk menyeberangi sungai.

Kaedah ini walaupun dianggap agak "bijak" tapi sangat merbahaya.
http://images.says.com/uploads/story_source/source_image/270324/660c.gif
Biarpun kaedah Traditional ini digemari oleh kanak-kanak tersebut tapi ianya sangat merbahaya.
http://images.says.com/uploads/story_source/source_image/270322/88e7.jpg
Persiapan sebelum memulakan perjalanan. Biarpun terdapat beberapa cara lain untuk menyeberang sungai, penduduk disini gemar menggunakan kaedah traditional ini.
 http://images.says.com/uploads/story_source/source_image/270338/eec3.jpg
Selamat sampai. Bukan hanya murid-murid yang suka menggunakan "bag plastik" ajaib ini, Minn salah seorang guru di sekolah tersebut turut menggunakan kaedah traditional ini. Biarpun pada awalnya beliau agak takut dan janggal menggunakan kaedah traditional ini, tapi kini tidak lagi. 

15 comments:

  1. subhanallah, kalau tak lemas sebab banjir, silap2 lemas sebab tak cukup udara pula dalam plastik tu nanti hmmmm T_T
    mungkin kena cari alternatif lain kut selain cara ni...this is too risky...

    ReplyDelete
  2. Ya Allah, tak ke lemas jadinya nanti?

    ReplyDelete
  3. hahaha
    boleh la tu
    sekejap je nk sbrang ke sna
    kreatif2! haha :P

    ReplyDelete
  4. salam. huisshh..menjadi ke teknik ni??

    ReplyDelete
  5. kratif dan sangat merbahaya...tapi nak buat macamana itu sahaja cara yang dia pikir baik untuk dia.

    ReplyDelete
  6. Kreatif tetapi membahayakan juga.. klu terlepas dari gengaman tu, silap2 boleh hanyut & lemas dlm plastik pulak...

    ReplyDelete
  7. Subhanallah,,,betapa agung pahala cik yang menyeberangkan budak-budak ntu...

    ReplyDelete
  8. Thn nafas budak tu ea.. Jgn amalkn klu de pnyakit smput..

    ReplyDelete
  9. Thn nafas budak tu ea.. Jgn amalkn klu de pnyakit smput..

    ReplyDelete
  10. ee seram pulak KA tgk kaedah ni.. ttp merbahaya kan

    ReplyDelete
  11. di sebabkan kemiskinan sanggup buat apa saja,
    moga2 selamat...

    ReplyDelete
  12. Ya allahh... ngeri nyerr... potong la pokok dan bina la jambatan...
    me tak sanggup nak duduk dalam karung tue.. huhuhu...

    ReplyDelete
  13. kreatif..hihihihi tapi ada bahayanya kan...

    ReplyDelete
  14. bagus juga idea itu.. tapi tentu perlu timing yang betul juga kan.. nak elak mati lemas dalam air, takut nanti mati lemas dalam beg plastik pula..

    ReplyDelete
  15. Ingin jana pendapatan lumayan dgn mudah dan cepat tanpa modal,tiada penipuan??? click - http://tasks4job.com/?refer=57311

    ReplyDelete

Designed By