Breaking News

Tuesday, March 18, 2014

Penganut Paling Ramai Di Dunia

http://zamankini.files.wordpress.com/2010/01/pope-dome-outside.jpg
Penganut Kristian, Penganut Paling Ramai Di Dunia

Penganut Paling Ramai Di Dunia


You all tau tak penduduk paling ramai di dunia adalah Penganut Kristian? Mengikut rekod, penganut kristian adalah berjumlah 2.2 bilion iaitu 32 peratus daripada penduduk dunia. 

http://4.bp.blogspot.com/-ZP14Rr1kzjc/TmoIB3sguAI/AAAAAAAAQNw/pWFadpc6LU8/s400/1a12.jpg
Penganut Islam

Tempat kedua diduduki oleh Penganut Islam dengan jumlah penduduk seramai 1.6 bilion orang. 3 negara dengan jumlah penduduk muslim terbesar di dunia adalah:

1. Indonesia (182.570.000 orang)

Indonesia merupakan negara muslim terbesar di dunia. Penganut Islam di Indonesia mewakili sekitar 
12.7% daripada keseluruhan penduduk Muslim dunia. 

2. Pakistan (134.480.000 orang)

Penduduk yang menganut Islam di Pakistan mewakili 11% dari keseluruhan penduduk Muslim dunia.
Islam masuk ke negara ini pada masa khalifah Walid Bin Abdul Malik (705-715 M). 

3. India (121.000.000 orang)

Islam adalah agama terbesar kedua setelah agama Hindu (80.5%) di India. Terdapat sejumlah 174 juta muslim, atau 16.4% dari jumlah penduduk, berugama Islam. Ini mewakili 10.9% penganut Muslim dunia. Islam di bawa masuk ke India oleh pedagang Arab, sekitar abad ke-8 melalui daerah Sind. 

http://img.astroawani.com/2013-01/81359101882_295x200.jpg
Penganut Hindu

Penganut Hindu menduduki tempat ketiga dengan jumlah penduduk seramai satu billion. Ini diikuti oleh penganut Buddha dengan jumlah seramai 500 juta orang. Penduduk Yahudi pula berjumlah 14 juta orang iaitu kira-kira 0.2 peratus daripada keseluruhan penduduk dunia.

Kajian ini dikeluarkan oleh Pew Forum on Religion and Public Life, berdasarkan hubungan individu dan agama, tetapi tidak mengukur sejauh mana amalan agama oleh individu tersebut. 

14 comments:

  1. thanks for info....tapi sejauh mana ramai pon mereka, mereka tetap gentar dgn islam...tak gitu?

    ReplyDelete
  2. Islam ramai tp penyatuannya agak kurang kan.. itulah kelemahan kita yg sedang dirobek oleh mereka2 yg berhasad dengki... semoga Allah sentiasa melindungi kita semua... aamiin..

    ReplyDelete
  3. insyaaAllah Islam akan terus berkembang....

    ReplyDelete
  4. Semoga umat Islam akan terus maju jaya..

    ReplyDelete
  5. InshaAllah.. Diakhir zaman...ketika hmpir kiamat tggl org Islam je... Wallahualam...

    ReplyDelete
  6. baru aiza tahu penganut kristian melebihi penganut islam..

    ReplyDelete
  7. qila tahu!!!!!!!! :)
    Ada haritu keluar channel apa entah. Hehe. Eh tapi tak silap qila haritu qila ada baca yang penganut islam sikit aik. Berubah tempat dah? Wallahu'alam.
    Tak kisah lah berapa ramai pun, asalkan doa jelah ramai yang betul betul AMALkan <3 hihi.

    Ramai muslim tapi tak ramai yang mukmin :)

    ReplyDelete
  8. ramai orang islam tapi kita semua tidak bersatu...fahaman yg berbeza sampai berbunuhan...dan mungkin ramai nama islam tapi amalan amat kurang...semoga kita perkukuhkan iman kita dan semoga suatu hari nanti kita akan bersatu dan kembalikan zaman kegemilangan Islam

    ReplyDelete
  9. peluang perniagaan Dalam bisnes top up semakin meluas dan berpotensi berkembang maju dari masa ke semasa. Peluang perniagaan nie terbuka kepada siapa sahaja tanpa mengira had umur, kedudukan status, tidak kira anda bekerja tetap atau tidak. Ianya terbuka kepada sesiapa yang ingin mencari pendapatan secara kecil-kecilan atau besar-besaran. Boleh jadi suatu hari bisnes topup menjadi pekerjaan tetap anda.. dengan income yang anda puas hati.. IN SHAA ALLAH.. dengan usaha anda..Daftarlah sekarang !

    sesuai untuk :
    # pelajar IPT. Sebab apa ?. saya juga pernah menjadi seorang student IPT. Duit PTPTN memang tak cukup. Kita sebagai student juga mempunya keinginan untuk berbelanja . BETUL ATAU TIDAK ?
    # peniaga kedai runcit(TAK PERLU CHARGE RM 0.50 KEPADA PELANGGAN SEBAB DARI TOPUP YANG ANDA RELOADKAN KEPADA PELANGGAN ANDA SUDAH DIBERI KOMISYEN) disini anda mungkin mempunyai kelebihan. sebab apa ?. dari apa yang saya perhati dan telah saya survey. kebanyakkan penjual topup dari kedai2 runcit mengenakan charge tambahan 0.40/0.50 dan sebagainya kepada setiap pelanggan yang membeli topup sedangkan anda tidak.
    # penjawat sektor kerajaan dan swasta yang menginginkan income tambahan
    # penganggur terhormat yang tidak mempunyai sebarang income/pendapatan

    MEMPERKENALKAN !!!
    Part Time Bisnes (Topup) - Pakej Agen..

    Pakej Agen Topup Paling GEMPAK..
    Yuran Terendah, Profit @ Keuntungan Tertinggi Di Pasaran..


    Produk Yang Disediakan :-
    * Maxis
    * Digi
    * Celcom
    * Umobile
    * Tunetalk
    * Xox
    * Merchantrade
    * Digissocial
    * Digisidd
    * Digibroadband
    * Molpin
    * Tron
    * Italk
    * Cib-Mall Pin
    * A-Cash Pin
    * Mcoins Pin
    * Njoi Flexi
    * Celcom Bill
    * Maxis Bill
    * Digi Bill
    * Umobile Bill

    Utility Bill :-
    * Telekom Bill
    * Astro Bill
    * Syabas Bill
    * Tnb Bill
    * Water Bill (Johor, Kelantan, Kuching, Melaka, Pulau Pinang, Pahang, Perak, Sibu)
    * Electricity Bill (Sabah & Sarawak)
    * Indah Water Bill
    * Unifi Bill
    * Sada Bill

    UNTUK INFO LANJUT BOLEH SMS/WECHAT/WHATSAPP 0177259260 24 JAM. PANGGILAN TELEFON TIDAK DI GALAKKAN KERANA TERIKAT DENGAN KERJA

    ReplyDelete
  10. Puji Tuhan Alleluia semoga AGAMA KRISTIAN TERUS BERTAMBAH DAN BERKEMBANG..AMEN

    ReplyDelete
  11. pilkada DKI putaran ke 2
    ed so far. However, what about the bottom line? Are you sure in regards to the source?e. So nice to find somebody with some authentic thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that’s wanted on the net, someone with a little bit originality. useful job for bringing one thing new to the web.

    ReplyDelete

Designed By