Breaking News

Saturday, March 29, 2014

Tiga Kebaikan Air Suam

 http://4.bp.blogspot.com/-TNVf7gXHOMs/T8W5L8sIGnI/AAAAAAAAJXo/SMDreQ6moaY/s320/lemon.jpg 
Air Suam Bersama Limau

Kebaikan Air Suam


You all selalu minum air suam tak? Sebenarnya dalam kajian ramai yang lebih gemar minum air sejuk berbanding air suam. Sejujurnya kita pun adalah salah seorang daripadanya. Tapi you all jangan tak tau, air suam ni ada banyak kelebihan dari segi kesihatan. Antaranya:

Air Suam Memberi Ketenangan


Menurut kajian air suam boleh air suam boleh menenang dan merelakskan badan. Sebab itu kalau hendak bantu seseorang yang tengah demam panas, jangan guna air sejuk tetapi gunakanlah air yang agak suam. Air yang sejuk sebenarnya boleh merangsang dan menaikkan suhu badan. Jika mereka yang demam minum air sejuk, badan mereka akan jadi ‘kesejukan’. 

Air Suam Mengurangkan Berat Badan


Air suam boleh membantu mengurangkan berat badan kerana ianya melancarkan siste pencernaan. Jika kita minum air suam atau kopi, teh atau herba panas selepas makan,  lemak dalam makanan akan kekal cair. Ini akan membantu mengurangkan berat badan selain membuang lemak dari bersalut dalam salur darah. 

Air Suam Menangani Penyakit Strok


Air suam bukan hanya efektif untuk menangani pelbagai penyakit kulit, bahkan ia adalah antara elemen terbaik untuk menangani penyakit strok. Kandungan air suam dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

16 comments:

  1. I like to drink warm plain water too!

    ReplyDelete
  2. point number tu biasa dengar..sbb tu sye suka minum air suam dri air sejuk..hehe

    ReplyDelete
  3. In shaa Allah... akan terus diamalkan..
    3x inti.. :D

    ReplyDelete
  4. puteri memang amalkan minum air suam everyday :)

    ReplyDelete
  5. InsyaAllah,

    setakat ini bunda lebih banyak minum air kosong dan air suam, kalau pergi makan kat luar pun selalu order air suam jer...


    Memang tebukti melancarkan sistem pencernaan...bunda minta izin nak share kat fb yer...

    ReplyDelete
  6. di rumah aiza jarang minum air manis.. air suam dan air kosong yang selalu diminum.. banyak kebaikan minum air suam..

    ReplyDelete
  7. Payah nak dapat air suam...air kosong pun Ok kan... :)

    ReplyDelete
  8. mmg suka air suam berbanding air sejuk dan ais...

    ReplyDelete
  9. betol tu...mari amalkan minum air suam ye

    ReplyDelete
  10. Air suam da jadi sebahagian hidup seharian saya...mana2 pergi botol air suam tk lepas :)... insyaallah dgn info ini mudah mudahan diberikan kesehatan...

    ReplyDelete
  11. Air suam da jadi sebahagian hidup seharian saya...mana2 pergi botol air suam tk lepas :)... insyaallah dgn info ini mudah mudahan diberikan kesehatan...

    ReplyDelete
  12. instead of minum air sejuk lepas makan, cuba gantikan dengan air suam.
    memang kempis perut ..

    ReplyDelete

Designed By