Breaking News

Sunday, April 6, 2014

3 Bahasa Badan Yang Perlu You All Tau

 
 Berpeluk Tubuh Dan Bersilang Kaki

3 Bahasa Badan


Koleksi Santai petang ni berkongsi cerita menarik disebalik bahasa badan. You all pernah dengar tak orang tua-tua berkata, bahasa badan adalah lebih tepat berbanding apa yang diucapkan melalui mulut. Kita tak tau sejauhmana kebenaran bahasa badan ni, tapi bila kita baca buku "Bahasa Badan Dalam Percintaan", kita rasa macam betul aje apa yang orang dulu-dulu selalu cakap.

Antara Bahasa-Bahasa Badan Adalah:


1. Menutup Mulut Dengan Tangan Ketika Bercakap

Berdasarkan kajian, orang yang menutup mulut dengan tangan ketika bercakap selalunya tidak yakin dengan dengan apa yang ucapkan. Dia mungkin tidak bercakap benar, memutarbelitkan kenyataan atau tak yakin dengan apa yang diucapkannya. Bahasa badan yang negatif.

2. Berpeluk Tubuh Ketika Bercakap

Biasanya orang yang berpeluk tubuh ketika bercakap, bersikap agak defensif. Selalunya orang yang berpeluk tubuh, jarang dapat menerima pendapat orang lain dan tidak akan sesekali mengubah pendiriannya. Berpeluk tubuh menunjukkan seseorang itu mempunyai pendapat yang berbeza, serba salah mahupun tak puas hati.

3. Bersilang Kaki

Berpeluk tubuh mempunyai fungsi yang hampir sama dengan bersilang kaki. Kedua-duanya adalah bahasa badan yang negatif. Jika seseorang melakukan kedua-duanya sekali, itu menunjukkan tahap resistance yang sangat tinggi.

So you all rasa betul tak bahasa badan kat atas? Ini baru siri pertama tau. Nanti banyak lagi bahasa badan yang akan kita kongsi. Stay tune ya. Kalau you all rasa-rasa tak sabar nak tau bahasa badan yang lain-lain tu, you all boleh baca yang ni juga: 10 Tanda-Tanda Orang Yang Tak Jujur.

22 comments:

  1. kalau berpeluk tubuh dan berbaring sambil menutup mata ??hehe..sory2..perkongsian yang menarik untuk baca personaliti seseorang ya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu nak tidur Shafiq...Nway you are most welcome...

      Delete
  2. salam singgah. psikologi ja kan. dari segi gerak tubuh kita dah boleh baca minda orang yg ngah tak sedar pasal perilaku dia tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai umi...Betul tu orang boleh baca kita punya pergerakan kan..bahaya ni..he..he

      Delete
  3. Hehe, mmg biasa dgr, sejauh mana kebenaran tk dpt dpstikan kan? Lagi satu kalau time bercakap kalau pegang2 hidung tu, org kata sdng tipu, tk tau la nk prcya atau tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tu ada dalam 10 tanda-tanda tak jujur tu Muz...he..he

      Delete
  4. gerak-geri tubuh kita boleh menceritakan siapa diri kita yang sebenar.. bagus perkongsian ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Aiza..tunggu next episod ya!!!

      Delete
  5. Tutup mulut masa cakap tuk rasa tak setuju je.tutup mulut dgn tangan maksudnya dia x nk airliur atau bau mulut nya tkena atau bau kat org laen...

    ReplyDelete
  6. Jarang-jarang orang boleh paham dengan bahasa badan zaman sekarang ni. Tu yang ramai guna bahasa makian. Semua orang paham.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "makian " tu tak masuk analisis kita tau..he..he

      Delete
  7. Ketiga-tiga tu kdg2 ada pd sy...

    ReplyDelete
  8. Adehh, kalau kat Genting Highland, kawe bercakap kena berpeluk tubuh ehh.. sejukkk...

    ReplyDelete
  9. Kdg2 org berpeluk tubuh sebab sejuk huhu.. nice sharing Raudzah.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tu betul Khir...kena tengok sotuasikan...nway you are most welcome!!!

      Delete
  10. Rasanya kena tengok keadaan, suasana dan diri seseorang kot... Jika tidak, lain kita sangka lain pula sebenarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Don't take it too serius BM..yang ni general observation based on study on human behavior. So mungkin benar mungkin tak. bergantung kepada keadaan kan..

      Delete
  11. Bagi orang sales.. bahasa badan ni memang betul dan mesti kena pelajari kalau nak berjaya dalam sales... :D

    ReplyDelete

Designed By