Breaking News

Friday, April 4, 2014

5 Nama Tempat Yang Pelik Di Malaysia

Kota Sarang Semut

5 Nama Tempat Yang Pelik Di Malaysia


Pelik Tapi Benar. Inilah gambaran 5 nama tempat yang terdapat di Malaysia.  Bile tengok nama-nama tempat ni kita terfikir macam manalah dia orang boleh terfikir nak taruk nama macam ni. Agaknya zaman-zaman dulu-dulu dia orang ni very simple kan. Tak ada complicated macam sekarang. Apa yang terfikir terus finalize. Tak yah bincang banyak kali. Senang...

 
 Kampung Imam Lapar

Kampung Imam lapar contohnya, masih menjadi misteri kenapa ia dinamakan sedemikian. Nama kampung ini seperti benar-benar menggambarkan sejarah kampung itu mempunyai imam yang hidupnya sentiasa dalam kelaparan.Hmm...

 
Masjid Kampung Seronok

Mengikut cerita kampung seronok dinamakan oleh seorang jurutera Inggeris, D.W Grehan, pada tahun 1946. Beliau yang sering datang ke kampung ini setiap tahun kerana menghadiri majlis keramaian, sangat gembira dengan aktiviti yang dijalankan di kampung tersebut lantas menamakan kampung tersebut sebagai kampung seronok yang menggambarkan kegembiraannya.

 http://images.says.com/uploads/story_source/source_image/274522/1090.jpg
 Kampung Baru Jumpa

Tidak banyak kisah tentang sejarah kampung ni. Yang pasti kampung Baru Jumpa adalah sebuah kampung yang terletak kira-kira 25 kilometer dari pekan Tenom, Sabah.

 
Kampung Atas Tol

Kampung atas tol dipercayai berasal dari kawasan tanah gersang yang dipanggil ‘ATAS TU’ oleh penduduk di sebuah daerah di Terennganu. Pangggilan ‘ATAS TU’ akhirnya di namakan Atas Tol oleh Penasihat British pada tahun 1924. hmm...

http://images.says.com/uploads/story_source/source_image/274532/b9c2.jpg
Mambang Di Awan

Mengikut seorang pegawai Inggeris bernama George Maxwell, dia menyebut tempat tersebut sebagai Mambang Di Awan kerana tempat berkenaan terdapat seorang mambang atau bidadari yang turun dari Gunung Bujang Melaka. hmm..Agaknya macam Puteri Gunung Ledang kot..

Walaupun kita cuma ada 5 senarai yang agak pelik tapi benar, kita pasti you all ada lagi banyakkan. Kalau balik kampung aje dah macam-macam nama ada. Yang lebih pelik dan kelakar pun ada kan. Silap-silap kena censored lagi...


(Source)

37 comments:

  1. kat kelantan byk nama tempat y pelik2 raudah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kawan kita pun ada mentioned naniey..kelakar pun ada...

      Delete
  2. haha seronok pulak tau kak baca nama-nama kampung unik ni..buat kita rasa excited apa agaknya asal usul nama-nama tempat ni..mesti menarik

    ReplyDelete
  3. kpg timm> kpg paya tok betok..dlu kwasan tu brpya..pastu ada org jawa yg nma tok betok tinggal situ..itu la cmne dpt nma tu..

    ReplyDelete
  4. mambang di awan tu kat kampar kan? hehehe

    ReplyDelete
  5. Kota Sarang Semut tu dekat dengan rumah saya di Kedah. Di Batang Kali ni pula ada nama Kampung Menyorok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. La..kelakarnya..siapalah yang menyorok tu ya?

      Delete
  6. Nama tempat kat kedah :

    Gajah mati langgaq pokok sena... hehe...

    ReplyDelete
  7. selalu lalu kampung mambang diawan tu...dalam perak je pun.. ^_^

    ReplyDelete
  8. kg imam lapar tu kat mana?1st time nana dgr :-)

    ReplyDelete
  9. Wah ternyata banyak juga ya mizz, jadi pengen berkunjung kesana juga ni.

    ReplyDelete
  10. itu yang indah dan tersitar maksud sejarah

    ReplyDelete
  11. digi,digi,digi :) untuk petang jumaat ini

    ReplyDelete
  12. sungguh menarik nama kampung yang pelik...bagus juga sebenarnya senang nak ingat!

    Sehingga jumpa lagi dan salam ukhuwah dari admin Blog Mesra SEO

    ReplyDelete
  13. kg. imam lapar tu agak2 berapa hari tak makan.. hihi

    ReplyDelete
  14. Kat melaka pun byk nama tempat2 yang macam nie... cth : semabok, paya rumput, durian tunggal, lubok cina, dll... :D

    ReplyDelete
  15. kat malaysia ni ada banyak lagi nama tempat yg pelik2..
    contohnya, orang kata, orang perak ni suka duduk kat tempat yg pelik2. kat parit diorg boleh duduk, kat lumut pun diorang duduk, kat dinding pun diorg boleh duduk.. hehehe..
    menabung sini..

    ReplyDelete
  16. Kg Seronok kat Penang kan? Kelakar plk baca nama tmpt ni.... :)

    ReplyDelete
  17. mmg banyak nama tempat yg pelik tapi nama libresse mmg x pelik .

    ReplyDelete
  18. banyak tempat yang namanya pelik di malaysia..

    ReplyDelete
  19. memang pelik nama tempat ni. tapi senang nak ingat.

    ReplyDelete
  20. Macam comel aje nama mambang di awan..

    ReplyDelete
  21. Hehee.. mmg pelik2 ada kan.. paling sempoi kampung seronok tu lah.. enjoy & happy jer hehee.. :D

    ReplyDelete
  22. kat malaysia ni memang ada banyak tempat yang ada nama pelik pelik kan

    ReplyDelete
  23. imam lapar dan atas tol...terengganu..hihihihhihi...mmg pelik!:D

    ReplyDelete
  24. Di Tg. Karang ada tempat nama Bagan Tengkorak! Ngeri tu namanya...

    ReplyDelete
  25. kampung imam lapar...hehehe...kelakar....kt kg noe ada nama kampung periang...riang2 semuanya... :)

    ReplyDelete
  26. di tempat saya seronok itu artinya gegabah/tak tau aturan

    ReplyDelete

Designed By