Breaking News

Tuesday, April 15, 2014

Awas: "Pepijat Heartbleed" Menyerang Facebook

http://pivotedmonds.com/wp-content/uploads/2014/04/heartbleedbug-2_reuters-small.png 
Pepijat Heartbleed Menyerang Facebook

"Pepijat Heartbleed" Menyerang Facebook


Info Serius Blog Santai yang ingin kita kongsikan dengan semua pagi ni, adalah kisah serangan Pepijat Heartbleed ke atas semua pemilik Facebook. Pepijat Heartbleed atau CVE-2014-0160 adalah sejenis penggodam akaun pengguna.

Pepijat Heartbleed biasanya menyerang apabila pengguna facebook menekan mana-mana pautan laman sesawang berantai yang mahukan akaun facebook diakses sekiranya ingin melihat video atau gambar yang disertakan di laman sesawang tersebut.  

"Pepijat Heartbleed" Mencuri Data Peribadi


Sebaik sahaja pautan itu ditekan, penggodam boleh mengakses semua data peribadi kita termasuk kata laluan, gambar, video, e-mel sehingga ke tahap mengawal akaun facebook kita. 

Bahayakan. Data peribadi kita yang didaftarkan didalam Facebook boleh digunakan untuk tujuan yang tidak baik. So hati-hati semua. Untuk tujuan keselamatan, sila tukar kata laluan untuk mana-mana akaun media sosial, termasuk facebook yang you all ada ok. E-mel juga tak ketinggalan ya..

(Source)

14 comments:

  1. jarang nak tekan apa2 link kat fb...semuanya macam mengarut je..hhu..bahaya jugak kan pepijat nie

    ReplyDelete
  2. baru baca kat fb..kena bhati2 la nampaknya ni..

    ReplyDelete
  3. nampak gayanya kenalah berhati2 ni...

    ReplyDelete
  4. mcm2 gak tgk kt fb..slalu klu nk tekan link kna berhati2..

    ReplyDelete
  5. ada dengar kat berita tadi...
    mmg bahaya kena buat sesuatu nie...thanks

    ReplyDelete
  6. bahaya nie..kena hati2 tiap kali tekan mana2 link...

    ReplyDelete
  7. mmg bahaya..kena selalu beringat....

    ReplyDelete
  8. ada tengok dalam berita..bahaya kan sis?

    ReplyDelete
  9. Huhu... Merbahaya... Sbb x brp nk berani log in mcm2 akaun tu...

    ReplyDelete
  10. Merisaukan ni.. kena berhati2...

    ReplyDelete
  11. seramnye. suka sgt pepijat ni nak curik id org

    ReplyDelete
  12. kena lebih berhati-hati la nampaknya

    ReplyDelete
  13. bab2 nk access acc ni...mmg noe hati2 sikit..

    ReplyDelete

Designed By