Breaking News

Tuesday, April 8, 2014

Bestnya Juz Avocado!!!!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/IndonesianFood_JusAlpokat.JPG
Avocado Juz Vs Alpukat

Juz Avacado


You all suka makan buah avocado tak? Rasa dia lemak-lemakkan dan isi dia sangat halus. Actually ramai juga yang suka makan avocado ni macam tu aje atau dijadikan salad maupun sup.  Tapi kita kurang sikit kalau makan buah dia aje. Tapi kalau juz avocado memang favorite. Especially Alpukat. Normally kalau kita minum alpukat mesti nak dua gelas. Satu gelas sebelum makan. Satu gelas lagi selepas makan. he..he. Selain daripada rasa dia yang enak, avocado ni banyak khasiat. Antaranya;

 Kebaikan Avacado 
Buah Avocado

Kebaikan Avocado


1. Avocado kaya dengan vitamin C, E dan K.

2. Kandungan asid folik dalam avacado melindungi daripada serangan jantung dan kanser.
3. Avocado dapat mengurangkan berat badan dan merendahkan kolesterol.
4. Avacado kaya dengan vitamin E yang baik untuk memperlahankan proses penuaan
5. Avacado mengandungi antioksida 
6. Avacado mengandungi potasium yang dapat melindungi daripada penyakit radang sendi.

So kalau you all selalu makan/minum juz avocado pun tak rugi kan. Cuma susah nak dapat aje. Tapi supermarket selalu ada. Antara fresh dengan tidak aje. 

22 comments:

  1. mesti sedap ni sis..tapi kathy tak pernah rasa lagi..

    ReplyDelete
  2. erm....saya tak pernah minum...:DD
    tgk mcm best..

    ReplyDelete
  3. Jus paling popular di Sabah. Memang sedap, freshhh..heheehe

    ReplyDelete
  4. Pernah rasa, tapi dah lama dah & tak berapa ingat rasanya...
    3x digi.. :D

    ReplyDelete
  5. Ramai yg ckp sedap. Tapi blm pernah try agi

    ReplyDelete
  6. air nie memang baik utk kesihatan tapi saya dah cuba minum and rasa tak sedap..hehehehe..

    p/s: sy memang tak ingat nama kedai dia tapi kalau akak tau plaza idaman gombak, masuk dari pintu depan akak terus jer ke blakang..kedai dia 2nd last and berhadapan dengan kedai melayu.Kalau kedai repair computer milik melayu, kedai itu laa..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  7. Saya tak makan le buah ni... Manggis juga yg sedap dan penuh misteri...haha!

    ReplyDelete
  8. puteri lom pernah rasa jus avocado lagi

    ReplyDelete
  9. pernah sekali je minum ..tu pon masa pergi holiday kat jakarta..kat malaysia nie tak pernah jmpe lagi pon...tp rasa juz nie boleh la tahan...lemak2 kelat sikit

    ReplyDelete
  10. rasa maca xpernah lagi makan buah ni..minum pun xpenah.huhu..

    ReplyDelete
  11. err... saya tak boleh pi dengan buah Avocado ni (kata orang utara) hahahaha... juz pulak tak pernah try lagi... tak boleh bayang macamana dari buah cam tu boleh jadi juz yang sedap... sebab tambah benda-benda lain kut :D

    ReplyDelete
  12. I just know that Avocado is good for the skin.

    ReplyDelete
  13. pernah minum jus avocado ni dulu...sedap..

    ReplyDelete
  14. tak pernah makan lagi buah nie.. tp teringn juga nak mencuba..

    ReplyDelete
  15. xpernah makan lagi neh..kena cubalah sebab byk kebaikan..

    ReplyDelete
  16. rasanya aiza tak pernah lagi makan buah avocado ini.. baru tahu banyak rupa-rupanya khasiatnya.. nuff tak keluar.. menabung 3kali komli..

    ReplyDelete

Designed By