Breaking News

Monday, April 7, 2014

Cara Tingkatkan Trafik Blog Guna Imej

Cara Tingkatkan Trafik Blog Guna Imej 
Tingkatkan Trafik Blog Guna Imej 

Tingkatkan Trafik Blog Guna Imej


Dunia Blogging semakin mendapat perhatian ramai. Sebab itu lah semakin banyak Blog baru yang muncul setiap hari. Semakin besar community Blog maka semakin besarlah cabaran untuk Blogger menarik pengunjung aka meningkat trafik ke blog masing-masing. Pelbagai cara dan tips boleh ditemui. Antara yang menjadi kegemaran kita adalah menggunakan imej untuk meningkatkan trafik Blog. Sebab tu kalau you all perasan setiap entry Blog Santai mesti ada gambar atau imej. 

Kenapa Guna Imej?


Kenapa kita guna imej? Jawabnya Imej tidak hanya membuat entri Blog Santai kelihatan menarik, tapi imej juga dapat meningkatkan trafik Blog. Sebabnya kalau you all perasan begitu ramai orang yang mencari imej dalam senarai enjin carian. Mereka ni sering menggunakan pilihan carian imej yang ditawarkan oleh Google, Yahoo dan juga enjin-enjin carian yang lain. 

Guna Alt Imej Tag Tingkatkan Trafik


Namun untuk dapatkan trafik dari imej, ada cara yang perlu dilakukan. Antaranya menggunakan Alt-Image-Tags. ALT Image mungkin tidak penting bagi pelawat Blog, tetapi ianya sangat penting untuk robot google yang mengindeks sesebuah halaman. Gambar yang tiada ALT tag tidak boleh dibaca oleh mesin carian. Jadi kalau you all nak entry/blog you all berada di halaman pertama Google Search Image, gunakanlah ALT image. Caranya adalah seperti berikut:

1. Dashboard -> New Post -> Image

Cara Tingkatkan Trafik Blog Guna Imej 
Tingkatkan Trafik Blog Guna Imej

2. Klik imej yang telah diupload dan tekan "Properties"

Cara  Tingkatkan Trafik Blog Guna Imej 
Tingkatkan Trafik Blog Guna Imej

3. Masukkan Title (Tajuk Gambar. Pastikan kata kunci ada di sini) dan ALT Text (Pastikan kata kunci juga ada di sini)

4. Setelah selesai tekan button OK

Credit Tutorial :
(Source)

35 comments:

  1. hehehe.... ya betul...! selama ni pun saya guna teknik ni untuk SEO blog saya.... :)

    ReplyDelete
  2. sama, acik pun salah satu guna cara nie

    ReplyDelete
  3. tipsnya sangat bermanfaat ya, makasih infonya, akan saya coba nanti :)

    ReplyDelete
  4. salah satu caea bagi menarik trafik.. ya... letak gambar yang di beri tajuk dan diskripsi :D

    ReplyDelete
  5. thanks info ... kasi libresse sekali .

    ReplyDelete
  6. Ianya sangat penting dan berguna buat blog saya yg sentiasa menggunakan banyak gambar dan ianya wajib dilakukan!

    ReplyDelete
  7. terima aksih di aats perkongsian ini.. aiza juga menggunakannya walaupun entri aiza hanya ada 1 gambar hiasan sahaja, hehe..

    ReplyDelete
  8. ya..bagus tentang tips ini..terima kasih kerana berkongsikannya

    Sehingga jumpa lagi dan salam ukhuwah dari admin Blog Mesra SEO

    ReplyDelete
  9. Terima kasih perkongsian tips ni.

    ReplyDelete
  10. owh baru saya tahu..
    tq sis..selama ni just uplode.. x pnah nak adjust2 mcm ni..
    good entry...very helpful..
    kena bookmark ni buat rujukan..

    ReplyDelete
  11. o.. yeke.. saya baru tahu.. tq for sharing..

    ReplyDelete
  12. puteri pun guna alt image tag..walaupun selalunya letak satu gambar je :)

    ReplyDelete
  13. mmg perasan kak pasal gambar ni. okey, nanti nak praktikkan.. thanks kak

    ReplyDelete
  14. salam. dulu dah tahu benda ni tp x pernah buat. hehehehe

    ReplyDelete
  15. I see, there's a properties to enter remark, thanks for sharing!

    ReplyDelete
  16. noe mmg biasa guna teknik ni...btw thx for sharing raudzah

    ReplyDelete
  17. Tips yg sgt bermanfaat.. t kasih Raudzah.. :)

    ReplyDelete
  18. Yup.. Sy mmg kdg2 buat kaedah tu.. Time ada byk masa je la...

    ReplyDelete
  19. entri yg sgt bagus nie kak.. sy kadang2 je rajin nak guna kaedah nie.. kadang2 tu terlupa juga... ^_^

    ReplyDelete
  20. salam..satu artikel yang sangat bagus untuk meningkatkan lagi trafik ke blog!
    Saya pon nk share satu cara untuk korg smue dptkan trafik yg lbih banyak ke blog korg.

    Cara yang sy slalu gunakan ialah setiap link artikel yg saya post dlm blog sy,sy akan ping dkat website kakiping .Memang best kakiping ni,kbanyakan trafik blog saya datang dari kakiping.com .Korg cuba la ye :D

    ReplyDelete
  21. Menarik. Saya masih guna keyword biasa dlm wordpress.... Nak cuba pula teknik ni.

    Ikhlas, kb.
    bisnesinternetkb.com

    ReplyDelete
  22. saya sedang mencuba. ada juga peningkatan sbb blog masih hijau lagi.

    http://healthbeautyvitamin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. Dealer produk kecantikan dan barangan hot item yang pasti murah !!! Dijamin HALAL 100% ASLI
    http://click4discount.net/BarangMurah

    ReplyDelete

Designed By