Breaking News

Monday, April 14, 2014

Indahnya Papua New Guinea

  http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02276/papuaNewGuinea_2276094b.jpg
Papua New Guinea

Papua New Guinea


Kembara Santai Malam ni Singgah di Papua New Guinea. Papua New Guinea adalah salah satu negara yang kaya dengan pelbagai budaya. Terdapat 848 bahasa yang berbeza dituturkan dinegara ini. Kebanyakan penduduk di sini lebih suka tinggal di pendalaman berbanding di bandar.

 http://carolyntravels.files.wordpress.com/2011/05/papua-new-guinea-10-07-tap-1-409.jpg
 Pelbagai Budaya Di Papua New Guinea
http://media.npr.org/assets/img/2013/01/10/75093399-papua-new-guinea_custom-c463fd7f1b8438be8d85438ba1ed1c8edbd547b7-s6-c30.jpg
 Penduduk Asal Papua New Guinea

Penduduk awal yang menetap di Papua New Guinea bermula sejak 50,000 tahun yang lalu. Penduduk kuno ini dikatakan berasal dari Asia Tenggara. Selebihnya, berasal dari Afrika
 
Embedded image permalink
Coral Di Papua New Guniea
 http://epictomato.com/wp-content/uploads/2011/02/IMG_0603-copy.jpg
Laut Yang Jernih Di Papua New Guniea
 
Kecantikan Dasar Laut Papua New Guinea

Spesis Baru Di Papua New Guinea


Papua New Guinea merupakan salah satu negara di dunia yang belum diterokai secara intensif, samada dari sudut budaya dan geografi.  Hampir 85 peratus daripada pulau utamanya diliputi oleh hutan hujan tropika, yang mengandungi tumbuh-tumbuhan yang merupakan gabungan spesies Asia dan Australia. Negara ini juga merupakan tuan rumah kepada pelbagai burung eksotik.

 http://m5.i.pbase.com/o2/82/894582/1/128003565.SRHnYRk9.RaggianaBO_ly2010.jpg
 "Burung Syurga"
http://4.bp.blogspot.com/-kSxkvxBIVhs/TrRM9IhtFyI/AAAAAAAAdWo/c0xyYlocmlk/s1600/Dend.+agathodaemonis+%25285%2529.JPG 
Salah Satu Spesis Orkid 

Antara yang paling popular adalah spesis burung yang dikenali sebagai "burung syurga". Kepulauan ini juga nerupakan tuan rumah utama kepada pelbagai jenis orkid yang terdapat didalam dunia. Banyak spesis-spesis tumbuhan dan juga haiwan yang belum ditemui wujud di kawasan pedalaman Papua New Guniea.

20 comments:

  1. suka duduk suasana kampung redup sunyi dan aman

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam best je kan..suri..tenang dan damai..

      Delete
  2. libress dan colgate untuk malem ini

    ReplyDelete
  3. papua new guinea ni yg dekat dengan australia tu kan..?
    menabung libresse sini.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup pha is..thanks for the klik-klik..

      Delete
  4. ohhh seeronoknya tengok keindahan pantai..pokok-pokok dan perkampungan tu... kalau kita tak kejarkan kemodenan sangat, kita masih boleh hidup biasa-biasa... dan enjoy every moment yang tak menyibukkan, environment... rasanya kehidupan dorang dari kecil sampai tua... tetap macam kanak-kanak... buat apa yang sepatutnya untuk hidup... makan, berhibur sikit... beranak pinak... bercucuk tanam...

    ada internet ke tak kat sana ek? ehehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh bayangkan kalau kita hidup seperti dia orang wafa..seseakali-sekalai ok..tapi tak boleh sellau..mau tension..he..helagilagi kalau tak ada internet..he..he

      Delete
  5. memang jernih dan biru air lautnya...jom ke papua new guinea..hehe

    ReplyDelete
  6. Coral tu nampak masih segar & tak tercemar... cantik..

    ReplyDelete
  7. cantiknya coral di sini....menabung colgate + ford di sini :)

    ReplyDelete
  8. Waa.. Teringin sangat nak pergi sana tengok burung cenderawasih tu.

    ReplyDelete
  9. fuyooo.....jernihnye air dia...leh nampah batu karang bagai...indahnye ciptaan Allah SWT..

    ReplyDelete
  10. wow..teruja dgn ciptaan Allah...agungnya...

    ReplyDelete
  11. Fuh..teruja melihat kebesaran Allah..

    ReplyDelete

Designed By