Breaking News

Wednesday, April 16, 2014

Pakar SEO Malaysia

Pakar SEO
Pakar SEO Malaysia

Pakar SEO Malaysia


Slot SEO Blog Santai hari ni ingin berkongsi tentang Pakar SEO Malaysia.  Ada apa dengan  Pakar SEO Malaysia ya? SEO contest ke? Hmm..Kita pun tak tau. Tapi dua tiga hari ni, kita memang banyak terjumpa entry pasal Siapa Pakar SEO Malaysia. Bila baca entry, tak ada pula cerita pasal contest. 

Yang ada hanyalah cerita Mr Titan nak beat keyword “Pakar SEO Malaysia” kat search enjin tu. Menarik. Wajib di cuba ni. Mana tau kita boleh beat Pakar-pakar SEO kat Malaysia ni.

Siapa Pakar SEO Malaysia?


Jadi persoalannya Siapa Pakar SEO Malaysia? Bagi kita pakar SEO adalah mereka-mereka yang memang pakar menggunakan teknik SEO, samada On Page atau pun Off Page untuk menempatkan entry mereka di muka surat pertama enjin carian bagi keywords tertentu.

On Page SEO


On Page SEO merujuk kepada beberapa perkara yang boleh kita lakukan kepada Blog kita untuk memperngaruhi sistem enjin carian. Antaranya:

1. Isi kandungan blog kita, termasuklah laman (pages), arkib, apa yang ada di sidebar, apa yang tertulis di kaki blog (footer), entri-entri semasa dan juga sebelumnya.
2. Ia berkaitan dengan meta tags, dan tag H1 iaitu tajuk utama serta deskripsi blog kita.
3. Latar rekabentuk blog kita termasuklah layout, kedudukan sidebar (kiri atau kanan), warna dan sebagainya.
4. Perkara berkaitan teks alt yang terkandung pada imej dan gambar
5. Katakunci yang kita gunakan dalam blog kita, kekerapan dan keutamaannya

6. Isi kandungan dalam fail Robots.txt yang ada dalam blogspot 

Off Page SEO 


Off Page SEO merujuk kepada cara kita mempromosikan blog kita, yang akan mempengaruhi enjin carian. Antaranya:

1. Penghantaran mana-mana entri ke laman-laman ping atau laman web aggregator seperti Busuk.org, Kartikel, Pingje, OhBelog, Apesal dan sebagainya.
2. Penggunaan media sosial seperti Facebook dan juga Twitter
3. Meninggalkan komen dan link di laman web, blog dan juga forum
4. Penggunaan RSS feeds

5. Pembinaan link menggunakan lain-lain entry dari dalam dan juga luar Blog.

CR: (Source)

Siapa Pakar SEO Malaysia Pilihan Blog Santai?


Kalau di tanya siapa Pakar SEO Malaysia pilihan Blog Santai, pasti kita ada beberapa nama. Dan yang pasti, jawapan kita mungkin hampir sama dengan jawapan ramai yang di luar sana. Siapa lagi kalau bukan MR Titan MR HH dan juga pendatang baru  MR Asrol. Dia orang ni bagi kita memang hebat. 

Mr HH adalah antara sifu rujukan SEO kita. Banyak ilmu mengenai SEO kita belajar dari Blog HH. Mr Asrol pula pakar SEO rujukan terbaru kita. Mesti ramai yang dah kenal dengan pakar SEO yang sedang meningkat naik ni kan. Antara pemenang banyak Contest SEO. Dan beliau juga tak lokek berkongsi ilmu tentang rahsia kejayaannya memenangi contest SEO yang dianjurkan. Memang pakar SEO kawan kita ni. Penerangan beliau tentang SEO sangat details. 

Mr Titan masih belum menjadi rujukan kita. Tapi kita pasti ramai yang menjadikan beliau idola serta mentor. Namanya sering disebut sebagai Pakar Rujukan SEO Malaysia.  Kitab Teknik SEO Merah Jambu beliau juga menjadi rujukan ramai.

So kalau you all belum kenal dengan dia orang, jangan malu-malu dan segan-segan untuk bertandang ke Blog Pakar SEO Malaysia ni ya. Banyak ilmu boleh di perolehi dari sana.

37 comments:

  1. jauh lagi nak menjadi pakar SEO ni, masih cuba bermain2 dengan SEO... hik hik hik... semoga kita berjaya yer dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah Dear..jom belajar sama-sama..

      Delete
  2. salam singgah. otai SEO malaysia memang terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup dia orang memang terbaik kan Umi..

      Delete
  3. apekah itu SEO..mmg xtau pape..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena banyak belajar ni cik tim..he..he

      Delete
  4. blogger hanif idrus pun ok jugak kan sis..? teror juga dengan SEO..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup sis..dia antara guru awal kita berblog..

      Delete
  5. boleh buat sebagai rujukan sifu2 nie semua..

    ReplyDelete
  6. Bab blog ni x brpa nk pakar lagi lah... Jauh lagi nk kena korek ilmu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak apa Maria..kita belajar sama-sama k..

      Delete
  7. hm.. so far licha tulis blog pon suka2 je. tak de la terer bab seo ni.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its ok Licha..as long as happy..that fine enough..

      Delete
  8. Nama-nama hebat dalam dunia SEO yang disebut tu memang tersohor di kalangan blogger nak buat duit... SEO ni agak memeningkan kepala !

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pening MS..banayk benda kena belajar..

      Delete
  9. uikks... keyword pakar SEO malaysia semakin hangat.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ha..sajelah bagi panas Wafa..

      Delete
  10. Menarik ni...Ingin juga mengetahui tahap keberkesanan dan pengetahuan SEO sendiri... Boleh try bersaing nih! Thanks RZ...
    Kepuasan bersaing ilmu dan kepakaran lebih nikmat berbanding mendapat hadiah!

    ReplyDelete
  11. wah, semua hebat2 tu dalam seo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup Adib pun hebat..kita banyak belajar kat Blog Adib..

      Delete
  12. banyak ilmu tentang seo yang boleh kita pelajari dari mereka yang pakar-pakar ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed Puteri..jom sama-sama kita belajar k..

      Delete
  13. Terbaik...

    MR Asrul yang terbaru, memenangi cabaran affiliate. Apapun beliau mmg tak lokek untuk kongsi ilmu. tahniah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Akmal..kita suka baca Blog dia..

      Delete
  14. Nampaknya ramai yang post pasal " Pakar Seo Malaysia " sehari dua. Padahal takder contest seo pun.. Test power katakan... Ramai jugak sebenarnya pakar seo malaysia ni.. Blog ni pun tak kurang hebatnya juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saje je seronok-seronok Brohantu...kita pun baru belajar ..jomlah join sekali..

      Delete
    2. boleh jer.. nak angkat jadi sifu boleh tak?

      Delete
    3. Mana boleh..kita bukan pakar...ramai yang betul-betul pakar kat luar sana tu..kita cuba nasib aje..test "power".he..he

      Delete
    4. merendah diri nampaknya.. Betul la Pakar SEO Malaysia. Kira hebat la, sebab guna blogspot, domain pun blogspot tapi kat google.... usah cakap...

      Delete
    5. Thanks Bro for the acknowledgment. Kita bukan pakar tapi I am sure kita boleh bantu if you need one k...mana yang kita taulah..

      Delete

Designed By