Breaking News

Sunday, April 20, 2014

Sedapnya Air Soya Ni

http://2.bp.blogspot.com/-RHGmmj0IO1A/Uj25d1SjGAI/AAAAAAAAQDg/XyYsSVNX1Vo/s1600/soya-cincau.png
Air Soya Cincau

Air Soya Minuman Kegemaran


Tips kesihatan Blog Santai hari ni, ingin berkongsi kisah air soya. You all suka minum air soya tak? Kita pasti ramai yang suka kan. Kalau tak percaya tengok contest yang dianjurkan oleh pihak Yeos. Ramai yang dah turut sertakan. Dah dapat duit pun ramai. So tak salah kalau kita nobatkan air soya yeos sebagai salah satu minuman favorite orang Malaysia.

Untuk kita air soya ni memanglah salah satu favorite sejak kecil lagi. Masa sekolah rendah, inilah minuman harian kita. Sanggup tak beli yang lain asal dapat yeos. Lagi best kalau ditambah cincau didalamnya ..memang yummy sangatlah..

Khasiat Air Soya


Yang lagi best, air soya ni bukan hanya sedap tapi banyak khasiat. Antaranya:

1. Ia kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium, manganese, magnesium, iron dan fosforus.
2. Protein yang terdapat pada kacang soya boleh mengurangkan risiko penyakit kanser dan jantung.
3. Asid amino yang terdapat dalam air soya diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekal tenaga.
4. Kadar lemak yang rendah dapat mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui pengawalan paras kolestrol dalam badan 
5. Isoflavin dalam soya dipercayai dapat mencegah osteoporosis
6. Lesitin yang terdapat dapat kacang soya juga dapat mempercepatkan peredaran darah
7. Gula kompleks dan "oligosaccaride" dalam kacang soya memperbaiki masalah sembelit

27 comments:

  1. Suka sangat minum soya cincau pd. Ramadhan.... feeling2 gitu... hihi

    ReplyDelete
  2. yes soya adalah air kegemaran rakyat malaysia.. btw..bayak khasiat air ni baru saya tahu..tq sharing..klik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Our favoritekan Sobri..thanks for the klik-klik ya..

      Delete
  3. Sedapnya. Biasanya minum ni time bulan puasa. hehe

    ReplyDelete
  4. edap diminum kwtika dahaga dan juga masa bulan puasa. Plaing suka soya kausar :)

    ReplyDelete
  5. Tiba-tiba teringat zaman-zaman dulu. Ayah berniaga air soya masa bulan puasa. Sedap sangat soya buatan sendiri ni. Rasa dia asli soya. Kalau beli kat kedai dalam kotak tu lain sikit rasa.

    ReplyDelete
  6. Saya klu yeos, semua boleh.. semua saya minum.. :)

    ReplyDelete
  7. dulu noe suka air soya...tapi lama kelamaan dah jadi macam muak...dah x nak minum langsung...rasa dah x leh nak masuk...

    ReplyDelete
  8. kalau hari2 biasa jarang ika minum air soya...tapi kalau bulan puasa, hampir setiap hari, sebab mama mesti buatkan soya campur cincau...hoho...kalau takde kat rumah pun, ika mesti beli kat bazaar huuu..terus rasa haus tekak baca entri ni

    ReplyDelete
  9. Suka jugak... bulan puasa mesti beli ni
    tauhu fa pun sedap jugak kan...

    ReplyDelete
  10. banyak khasiat nya nie... mmg best kalu minum tgh cuaca panas mcm nie..

    ReplyDelete
  11. bestnye....gak gi beli air soya gak lah...

    ReplyDelete
  12. Time berbuka memang sedap layan soya cincau..

    ReplyDelete

Designed By