Breaking News

Thursday, April 3, 2014

Tasik Merah Jambu

Pink Lake Retba, Senegal
Tasik Merah Jambu

Tasik Merah Jambu


Kembara virtual Blog Santai malam ni singgah di Tasik Merah Jambu di Senegal. Tasik Merah Jambu atau nama sebenarnya, Tasik Retba atau Lac Rose (bahasa Perancis) terletak di Semenanjung Cap Vert, 35 kilometer di timur laut Dakar di Senegal. Tasik ini sangat unik kerana airnya boleh berubah daripada ungu cair ke merah jambu.

Pink Lake Retba  
Tasik Merah Jambu

Mereka yang melakukan kajian terhadap tasik ini percaya warna merah jambu di tasik tersebut terhasil disebabkan bakteria yang terdapat pada garam, yang dikenali sebagai Dunaliella salina. Bakteria tersebut tidak berbahaya kepada manusia, namun kandungan garam yang sangat tinggi boleh menjejaskan kesihatan.

Pink salt lake, Senegal
Tasik Merah Jambu

Pengunjung tasik ini pada kebiasaannya menyapu mentega khas, Beurre de Karite yang dihasilkan daripada kacang shea sebelum berendam di dalam tasik untuk mengelakkan kulit mereka terdedah kepada kerosakan tisu.

Salt fisherman, Lake Retba 
Tasik Merah Jambu

Disebabkan kandungan garam yang tinggi, Tasik Retba mempunyai satu lagi keunikan. Sama seperti Laut Mati di Jordan pengunjung tasik ini boleh terapung dengan mudah. Namun kandungan garam tasik ini sekali ganda lebih tinggi berbanding Laut Mati. Tinggikan..

So kalau you all pergi Senegal, jangan lupa singgah kat tasik ni tau...boleh berendam kat sini. Tapi jangan lama-lama...

1. Rahsia Wanita 

25 comments:

  1. Assalamualaikum dan salam singgah sini...memang unik jer tasik ni...

    ReplyDelete
  2. pertama kali tau pasal tasik kaler pink ni. Macam laut mati, kandungan garam tinggi.

    ReplyDelete
  3. tiada kerja cari kerja lah heee.adoi hai..pink sungguh ini

    ReplyDelete
  4. malam ini tiga libres :) heee :)

    tak suka kala pink terang sb boleh sakit mata heee

    ReplyDelete
  5. wow..sangat awesome..allah maha kuasa..
    libres n remarketing x3

    ReplyDelete
  6. subhanallah... saya baru tau ada tasik kaler pink nie.... boleh masuk dlm wish list tempat yang nak teringin nak pergi....

    ReplyDelete
  7. Terasa macam nak minum jer airnya... macam sirap bandung!

    ReplyDelete
  8. subhanallah.. memang cantik.. tapi kandungan garam yang tinggi tu tentu tak elok untuk kulit juga kan..

    ReplyDelete
  9. wow...teruja dgn kehebatan Allah...:DDD subhanallah

    ReplyDelete
  10. menarik sangat ... ini mesti antara destinasi wajib dikunjungi klu ke senegal...tapi bila la nk g ke senegal tu...hehehe

    ReplyDelete
  11. memang cantik warna tasik tu..warna fav puteri..hehe :)

    ReplyDelete
  12. hi..singgah baca entry dan follow awak :)

    ReplyDelete
  13. cantik-cantik warna tasik tu..

    Sehingga jumpa lagi dan salam ukhuwah dari admin Blog Mesra SEO

    ReplyDelete
  14. Wahh.. baru tau info ttg tasik ni.. menarik warnanya..
    3x digi.. :D

    ReplyDelete
  15. Wow,couldn't believe that there's a lake in this colour in the world.

    ReplyDelete
  16. unik laut warna pink... tapi kejadian Tuhan tiada y pelik..

    ReplyDelete
  17. Gambar tengah tu, nampak proses buat garam, mungkin garamnya pun "special." garam terbaik mungkin.

    ReplyDelete
  18. menariknya..unikkn..kaler pink..^-^

    ReplyDelete
  19. Wah! jambunya tasik itu. Barbie doll sure suka sbb colornya pink

    ReplyDelete

Designed By