Breaking News

Tuesday, May 20, 2014

3 Sebab Kenapa Umat Islam Senang Di Tindas

 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Anefo_930-3763_Moshe_Dayan_27-07-1979.jpg
3 Sebab Kenapa Umat Islam Di Tindas

3 Sebab Kenapa Umat Islam Di Tindas


Info Serius Pilihan Blog Santai adalah sebuah artikel yang di tulis oleh Moshe Dayan, seorang Jeneral Yahudi tentang 3 Sebab Kenapa Umat Islam Senang Di Tindas. Artikel ni dikongsi oleh salah seorang my twitter jaya sebagai peringatan untuk kita semua.

Dalam kenyataannnya Moshe Dayan mengatakan umat Islam mempunyai tiga kelemahan yang ketara yang menyebabkan mereka selalu gagal dan ditindas. Tiga kelemahan tersebut adalah: 

Pertama: Umat Islam tidak pernah belajar dari sejarah lampau
Kedua: Umat Islam tidak mempunyai perancangan yang teliti
Ketiga: Umat islam terdiri daripada orang-orang yang malas membaca

Umat Islam Malas Membaca?


Sebaik sahaja artikel tersebut diterbitkan, ianya telah menimbulkan kemarahan ramai golongan Yahudi, kerana mereka berfikir bahawa setelah membaca artikel tersebut orang Islam akan marah dan akan membuktikan bahawa kenyataan tersebut tidak benar serta memperbaiki kelemahan mereka. Namun pendapat itu disangkal oleh Moyes kerana katanya, usah risau, orang-orang Islam takkan tau, kerana mereka malas membaca. Hmm..

Apa pandapat you all tentang kenyataan Moshe ni? Sejujurnya kita agak bersetuju dengan pendapat beliau kerana kita sendiri pun susah untuk menghabiskan beberapa buku dalam masa sebulan. Tapi, Alhamdulillah kita masih boleh menimba ilmu secara online. Sekurang-kurangnya kita ada peluang untuk menambah ilmu melalui perkongsian-perkongsian yang menarik di Blog-blog rakan-rakan yang lain. 

Kesimpulannya kalau umat islam tidak mahu ditindas, kita perlu bersatu dan perbaiki tiga kelemahan di atas. Mulakan dengan membaca, kerana melalui pembacaan kita banyak belajar mengenai sejarah lampau, dizaman kegemilangan Islam. Bila ada ilmu kita mampu merancang dengan baik dan pasti dapat mengalahkan apa jua yang mendatang dengan izin Allah.

18 comments:

  1. infor menarik utk kita sama2 fikirkan.. done nuffnang ye r

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup ..peringatan untuk kita orang islamkan KA..

      Delete
  2. Replies
    1. Kita pun Fae..Online lebih senang. tapi buku kena baca juga tau..

      Delete
  3. ada betulnya la kak, sebab ayat quran pertama Allah turunkan pd Nabi pun Iqra' kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Imie..Kita kena banyak membaca..itu asas untuk kita menjadi lebih baikkkan..

      Delete
  4. Replies
    1. Jom sama-sama kita perbetulkan yang mana yang kurangkan AB...

      Delete
  5. salam,saya setuju jugak pendapat RDZ..sama2lah..kita perbaiki 3 kelemahan itu..InsyaAllah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikumsalam AA..jom sama-sama kita perbaiki dirikan..

      Delete
  6. begitulah, Nabi pun pernah bersabda, akhir zaman umatku akan jadi macam buih-buih lautan dilambung ombak pecah-belah dan hilang macam buih tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Anony..itulah yang kita semua takutikan..

      Delete
  7. Ada betulnya.. tambahan pulak klu yg rajin membaca banyak membaca penulisan umat lain.. lagilah bertambah lemah... wallahualam. Thanks sharing info Raudzah..
    3x libresse.. :)

    ReplyDelete

Designed By