Breaking News

Thursday, May 29, 2014

4 fakta Menarik Mengenai Gaji Rakyat Malaysia

http://4.bp.blogspot.com/-8O4ySKWfbDo/UeXum-FE0XI/AAAAAAAAAHs/jEqxF84_tug/s1600/hutang+rakyat1.jpg
Mampukan Gaji Rakyat Malaysia menangani Beban Hutang

Pendapatan Rakyat Malaysia


Info serius pilihan Blog Santai untuk dikongsikan dengan semua adalah 4 Fakta menarik Mengenai Gaji Rakyat Malaysia.

1. Upah dan gaji merupakan sumber utama pendapatan majoriti isirumah Malaysia.

2.  Hanya 1.0 juta daripada 10.8 juta tenaga kerja tempatan layak untuk membayar cukai pendapatan. Ini bermaksud gaji yang diterima oleh rakyat Malaysia adalah kecil.

3. Hanya 11.0 % daripada pendapatan negara diterima daripada cukai pendapatan individu. Ini menunjukkan sumbangan gaji rakyat Malaysia terhadap pendapatan negara tersangatlah minima.

4. KWSP melaporkan hampir 80% daripada penyumbangnya memperolehi gaji RM 3,000 ke bawah. Jadi secara keseluruhan gaji rakyat Malaysia masih rendah dan mungkin tak mencukupi untuk menapung kos sara hidup yang semakin tinggi.

22 comments:

  1. fakta menarik.. Dtg singgah bila cuti2 sekolah !

    ReplyDelete
  2. wahh... malaysia masih belum tahap negara kaya lah kan...

    jom kita berbisnes :)

    ReplyDelete
  3. huhu...
    3k kebwh je ..nk buat mcm mne,
    syukur msia aman :)

    ReplyDelete
  4. huhu..blum masuk lgi dalm kehidupn bekrja..takutnya..

    ReplyDelete
  5. Dah le gaji sikit, kena bayar GST lagi bermula tahun hadapan, isk isk, sedihnya.

    ReplyDelete
  6. hmm... biasa-biasa saja.. boleh la skdar nk hidup kan..syukur dgn apa yg ada

    ReplyDelete
  7. Terbaek fakta nie... maknanya majoriti rakyat msia adalah dari golongan pertengahan ke bawah... tengah pun tak berapa nak tengah laaa... kalau 3K tu ada anak 5 orang .... ermmm dah kategori susah gak tu...

    ReplyDelete
  8. yg biasa2..tp syukur dgn apa yg ada skrg..
    klik2 sini ya Raudz..^_~

    ReplyDelete
  9. dengan fakta sebegini bagaimana GST boleh dikatakan mampu membantu rakyat?

    ReplyDelete
  10. fakta yang menarik kak..saya mungkin di ketegori tengah tengah antara low income and middle income kot..hahahaha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. lupa plak...menabung Lenovo dan Electrolux sini...

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  11. Rakyat Malaysia bekerja untuk bayar hutang je..

    ReplyDelete
  12. Yg tak bayo pun ramai kot Raudzah hehe....

    ReplyDelete
  13. Gaji mmg masih ditahap rendah & ekonomi pun tak berapa elok... susah hhmmm...

    ReplyDelete
  14. gaji rakyat malaysia memang sangat sedikit berbanding dgn negara-negara lain seperti Singapura...naik kan lah gaji sekurang-kurangnya 30%...

    ReplyDelete

Designed By