Breaking News

Sunday, May 11, 2014

7 Koleksi Makanan Tradisional Dari Seluruh Dunia

http://static.mydeal.com.my/sites/default/files/new_images_7/dagang.jpg
 Nasi Dagang

7 Koleksi Makanan Tradisional


Info menarik pilihan Blog Santai untuk dikongsikan dengan semua adalah 7 koleksi makanan tradisional dari seluruh dunia. Kalau nak ikutkan tak terbilang banyaknya makanan tradisional ni. Dekat malaysia aje dah macam-macam. Apa-apa pun salah satu makanan tradisional pilihan kita adalah Nasi Dagang. Hidangan wajib our family setiap kali pagi raya. My mom terror masak nasi dagang...Sedap sangat!!!!

This Argentine favorite is a grilled flank steak with a tangy herb sauce that is traditionally made and cooked over a wood fire on a grill grate called a  parilla  or a cast-iron skillet called a chap
Stik Rusuk Panggang
 
Ini adalah stik rusuk panggang makanan tradisional yang popular di Argentina. Ianya digrill dengan sos herba yang masam. Ianya dimasak secara tradisinya di atas jeriji grill yang dipanggil Parilla.

Until the early 20th century, moussaka was a simple dish comprising of little more than vegetables and a little meat. Then Greek chef (who trained in France) began adding a béchamel sauce and the dish
Moussaka
 
Sehingga abad ke- 20 awal,  Moussaka adalah hidangan makanan tradisional paling popular di Eropah. Ianya disediakan menggunakan pelbagai jenis sayur-sayuran dan sedikit daging. Kemudian tukang masak Yunani ( yang dilatih di Perancis) mula menambah sos becamel menjadikan hidangan ini sangat istimewa.

Pierogi are dumplings of unleavened dough which are boiled, stuffed with potato, sauerkraut, ground meat, cheese, or fruit that are then they are baked or fried, usually in butter with onions, and ser
 Pierogi

Pierogi adalah makanan tradisional paling popular di Eropah. Ia adalah merupakan doh yang disumbat dengan kentang, sauerkraut, daging, keju, dan juga buah-buahan. Ianya direbus terlebih dahulu sebelum dibakar atau digoreng, di dalam mentega dan bawang. Ianya kemudian dihidangkan dalam keadaan yang masih panas dengan krim masam dan sos epal. Pierogi berasal dari Eropah Tengah.

https://s.yimg.com/bt/api/res/1.2/G4cD5NEeB.RspZoNBalc9Q--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD00MTI7cT03NTt3PTYxOA--/http://media.zenfs.com/en_US/Travel/TheDailyMeal/7-kibbeh-iStock_thinkstock.jpg 
 Kibbeh

Kibbeh adalah hidangan levantine tradisional paling pupolar Levantine yang popular di Syria dan Lebanon. Ianya diperbuat daripada bulgur (gandum), bawang cincang, daging lembu yang dikisar halus, kambing, atau daging unta. Croquette goreng yang berbentuk torpedo disumbat dengan daging lembu cincang atau kambing. 

 According to the this classic French dish, translated as “pot on the fire,” is actually two dishes in one. It consists of a hearty beef broth as well as the meats and vegetables that are braised in it 
Hidangan Klasik Perancis

Inilah hidangan klasik tradisional paling popular di Perancis. Ianya dikenali sebagai "periuk di atas api". Istimewanya hidangan ini kerana dua hidangan disediakan dalam satu pot. Ia terdiri daripada daging lembu sup yang enak serta daging dan sayur-sayuran yang direbus di dalamnya. 

Bulgogi is one of the most popular Korean dishes now being enjoyed all across the world. It’s thinly sliced meat which has a or cooked on the grill. It's even delicious stir-fried, and the tender
Bulgogi

Bulgogi adalah salah satu hidangan tradisional yang paling popular di Korea. Ianya kini dinikmati di seluruh dunia. Daging dihiris nipis yang kemudiannya panggang. Bulgogi biasanya disediakan dengan salad dan pes lada merah yang pedas (kochujang) untuk membungkus daging yang cincang.

18 comments:

  1. tringin nak rasa bulgogi..mknnan korea..tgk cm sedap ja depa mkn dlm running man..

    ReplyDelete
  2. Nasi Dagang best!!! membe kalau order kat kedai dia sebut " nasi perdagangan " hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Confirm best Adi...Nasi Perdagangan? kenapa tu?

      Delete
  3. Bulgogi tu nampak orang korea makan macam sedap betul! Tak tau lah kena dengan citarasa KN ke tak... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikut ramuan dia macam best KN..boleh cuba one day..

      Delete
  4. nasi dagang one of my favorite foods..:DD really like it

    ReplyDelete
  5. menu tempatan sentiasa jadi pilihan, luar negara untuk mencuba oklah.

    ReplyDelete
  6. Nasi kerabu sepatutnya ada jugak...

    ReplyDelete
  7. Adeh..sedap betul tgk gambo.live lg sodap ni.

    ReplyDelete
  8. Nasi dagang je pernah makan...hehehe...lain2 x pernah lg

    ReplyDelete
  9. yg tak penh tgk dan dgr pun ada eh..

    ReplyDelete
  10. Semuanya sedap ni. Ada yang pernah makan, ada yang tak pernah.

    ReplyDelete
  11. Selera pulak tengok.. lapar2..
    3x libresse.. :D

    ReplyDelete

Designed By