Breaking News

Friday, May 9, 2014

Fenomena Hujan Meteor Di Langit Malaysia

 hujan meteor dilangit Malaysia
Fenomena Hujan Meteor Di Langit Malaysia

Fenomena Hujan Meteor Di Langit Malaysia 


Info menarik pilihan Blog Santai untuk dikongsikan dengan semua adalah fenomena hujan meteor yang bakal menghiasi langit Malaysia pada  23 dan 24 Mei akan datang. 

Pada ketika itu nanti kira-kira 100 hingga 400 juraian hujan meteor boleh dilihat dengan mata kasar dalam masa sejam. Fenomena Hujan meteor ini boleh dilihat dikebanyakan tempat yang kurang mengalami pencemaran cahaya. Ianya juga turut bergantung kepada keadaan cuaca pada malam tersebut. 


 http://www.sinarharian.com.my/polopoly_fs/1.278622.1399645907!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_490/image.jpg 
Fenomena Hujan Meteor Di Langit Malaysia 

Pada sesiapa yang berminat nak tengok fenomena hujan meteor ni nanti, bolehlah berbuat demikian sebelum kemunculan bulan sabit pada pukul 3 pagi pada hari berkenaan. Kehadiran bulan sabit tua ini dikatakan akan mengganggu penglihatan. Kemungkinan besar juraian hujan meteor tu tak nampak.
 
Kalau you all nak tau lebih lanjut mengenai fenomena hujan meteor ni, bolehlah hubungi Planetarium Negara di talian 03-22734303 atau Observatori Negara Langkawi di talian 04-9668870.

p/s: Jangan lupa reserve date 23 dan 24 mei dalam handphone you all tau. Nanti lupa.

9 comments:

  1. never had a chance to watch a meteor shower, hope this time can see.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good Luck SD...Reserve date tu tau..

      Delete
  2. Saya pun tak ada peluang lihat hujan meteor ni huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pernah tengok Sheena. tapi yang tu sikit aje..

      Delete
  3. kalau terjaga kul 3 pagi . tu pun kat sini blm tentu nampak . nestum tetap nampak di blog santai .

    ReplyDelete
  4. wow ini dah kira bagus!..kejadian alam yang luar biasa

    ReplyDelete
  5. Wahh.. menarik ni... boleh lepak2 kat laman tengok langit.. :)

    ReplyDelete

Designed By