Breaking News

Wednesday, May 21, 2014

Maggi Ni Sedap, Tapi....

 
Maggi Ni Sedap, Tapi....

Maggi Ni Sedap, Tapi Bahaya


You all pernah makan maggi tak?  Macam pernah ajekan...Sejujurnya, inilah antara makanan favorite kita dari sekolah sampai sekarang. Kalau you all yang pernah duduk hostel mesti tau, inilah antara makanan after prep even dah supper..he..he. Kalau stay up pun mesti nak ada maggi..

Embedded image permalink
Maggi Ni Sedap, Tapi Cuba Tengok Apa Yang Ada Dalam Maggi 

Walaupun ramai yang dah tau, bahaya maggi tapi masih nak makan kan...Pelik. Even kita pun masih makan maggi. Cuma kalau rajin sikit, perencah maggi di tukar dengan bahan lain..masih sedap...Walaupun sedap, tapi amat tak sesuai untuk diambil selalukan. 

Cuba you all tengok apa yang ada dalam maggi..tak sanggup rasanya kan..So pada yang belum addicted, eloklah menjauhkan diri ya..Pada yang addicted macam kita pun perlu lakukan perkara yang sama. Slowly-slowly k..Sayangi diri kita sebelum terlambat k...

22 comments:

  1. pernah jugak dgr. tp kita tetap bantai mkn. haha
    mungkin penggunaan di takat yg selamat utk dimkn

    ReplyDelete
  2. selalu dengar tapi still makan sekali sekala....

    ReplyDelete
  3. huhu... tu lah kan.. kdg2 tu terasa gk nk mkn.. =(

    ReplyDelete
  4. hihi. kann.. dah tau tak elok,tapi masih gak menjamu perut ni dgn maggi. Adudu.

    ReplyDelete
  5. dulu bulan puasa selalu jugak bonda masak seperiuk besar untuk anggerik & adik2.... cuma sekarang tengok adik2 yang addict gilossss dengan maggi.... anggerik...??? ohhnooo..... kalau kebulur sangat laaa baru cari maggi.... hehe

    pstttttttt.... tengok aaron aziz makan maggi big kari pun nak termuntah kaler2 dah... :(

    ReplyDelete
  6. makan sesekali boleh pastu cuci perut ddg susu uht

    ReplyDelete
  7. hehehehehehe..sama la..tapi sejak usia meningkat kurangs elera pula nak makan megi..mesti sebab kat asrama dulu akak ni terover makan megi..

    ReplyDelete
  8. ye memang bahaya... acik lama tak makan maggi dah ^_^

    ReplyDelete
  9. for now saya dah lama tak makan maggie..tapi saya pernah gak sekali dua mengalami sakit kepala ngam2 lepas makan maggie..tak tahu laa kebetulan ke apa..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  10. Walau dah tau..tapi still mkn..
    Kena cuba kurangkan huhu...thanks for the info

    ReplyDelete
  11. Betul tu RDZ, memang menakutkan kalau kita tahu apa bahan-bahannya. Tapi, biasalah.....inilah pilihan utama anak-anak dan student2, terutamanya yg tinggal di hostel.

    ReplyDelete
  12. Kadang-kadang curious aku dengan ingredient seperti di atas. Adakah mereka yang buat poster ni betul berdasarkan fakta ataupun tidak. Kadang2x orng buat sekadar menakutkan sahaja. Manalah mungkin racun serangga dan sebagainya ada dalam ingredient maggi. Kalau ikut logiklah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya kalau kita tengok some of the ingredients tu memang ada dalam setiap instant food bukan hanya maggie Bahrain. Cuma percentage nya mungkin terlalu kecil untuk memberikan sebarang kemudaratan kepada kita dalam jangkamasa pendek. Tapi kalau diambil secara berterusan kita pasti ianya tak elok untuk kesihatan kita.

      Delete
  13. dah jarang sgt makan megi ni. Tp kadang2 terdesak makan gak megi ni...

    ReplyDelete
  14. Dulu zaman sekolah memang fav lah...hihi tapi skrg dah byak kurang..rasa nya dah lama taksentuh alhamdulilah...wingwing

    ReplyDelete
  15. Wow, the ingredients are so hazardous? I just knew that!

    ReplyDelete
  16. Memang tau tak elok... tapi still buat stok kat rumah setiap bulan... hehe... makan time2 emergency je...

    ReplyDelete
  17. mee segera maggi ni dah biasa sangat dengan kita dari kecik lagi, tapi tulah kena minimumkan untuk jankamasa panjang kesihatan kita.

    ReplyDelete
  18. walaupun dah tau bahayanya...tapi masih duk ambil...terima kasih raudzah...bagi peringatan ni suh kurang2kan ..

    ReplyDelete
  19. Setelah enam bulan x mkn.. Bru ni mkn sikit.. Lepas gian aje..hehe

    ReplyDelete
  20. Saya mmg tak makan maggi.. tak minat...

    ReplyDelete

Designed By