Breaking News

Saturday, May 17, 2014

Poskad Dari "Panda Gergasi"

 Panda Gergasi
Panda Gergasi

Poskad Dari China


Poskad pilihan Blog Santai adalah dari Taman Wolong Alam Negara yang terletak  di China Tengah. Taman ini merupakan "rumah" kepada pelbagai spesis terancam termasuk panda merah, monyet emas dan rusa putih. Yang paling terkenal adalah Panda Gergasi.

 Panda Gergasi
Panda Gergasi
Panda Gergasi
Panda Gergasi

Panda Gergasi Hampir Pupus


Panda Gergasi merupakan antara spesies beruang yang hampir pupus. Hanya kira-kira 1,500 spesis yang masih berada di hutan. Sejak kawasan ini dilanda gempa bumi Mei 2008, Pusat Wolong Panda ini ditutup kepada orang ramai. Kebanyakan panda telah dipindahkan ke Pusat Bifengxia, di Ya'an City.

Panda Gergasi
Panda Milik Kerajaan Malaysia

Wolong National Nature Reserve is a protected area in central China. The reserve is also a home to many endangered species including red pandas, golden monkeys, white-lipped deer. The most famous creatures in the park are the 150 highly endangered giant pandas however. The Giant Panda is an endangered bear species, with only about 1,500 individuals left in the wild. Due to the May 2008 earthquake, the Wolong Panda Center is currently closed to the public. Most of the pandas have been relocated to the sister Center, Bifengxia, outside Ya’an City. - See more at: http://www.touropia.com/best-destinations-for-a-bear-safari/#sthash.u9sHYVhL.dpuf
Wolong National Nature Reserve is a protected area in central China. The reserve is also a home to many endangered species including red pandas, golden monkeys, white-lipped deer. The most famous creatures in the park are the 150 highly endangered giant pandas however. The Giant Panda is an endangered bear species, with only about 1,500 individuals left in the wild. Due to the May 2008 earthquake, the Wolong Panda Center is currently closed to the public. Most of the pandas have been relocated to the sister Center, Bifengxia, outside Ya’an City. - See more at: http://www.touropia.com/best-destinations-for-a-bear-safari/#sthash.u9sHYVhL.dpuf

15 comments:

  1. Geram tengok panda, teringin nak tengok panda kalau kat malaysia nanti. :)

    ReplyDelete
  2. sis teringin nak peluk panda wat tidur ... bhaahaaaa ... panda makan nestum tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aje...kita hadiah sekor untuk sis k..

      Delete
  3. hihi..comel pulak tengok panda2 ni =)

    ReplyDelete
  4. hehe..panda gergasi ni besar cam beruang kutub ke?comeynya la..

    ReplyDelete
  5. tgk panda teringat kawan sy mmg suka benar kt panda ni... beg dan segala aksesori dia panda aje.. tpi mmg comel pnda ni kan... :)

    ReplyDelete
  6. alahai, nomei2 la..geram sungguh..tgk yg baby dia lgi geram..klau la dpt peluk..

    ReplyDelete
  7. pernah terbaca antara sbb knapa panda hampir pupus sbb dia memilih sangat makanan dia.. sia suka makan buluh cina je.. btol or x, tak sure.. hehe
    darlie, librese dan whisper sini.. :)

    ReplyDelete
  8. comel jer tengok panda tu...sebab tu banyak permainan soft toy tu bentuk bear...tapi panda bear ni kecil kan...sebab tu comel jer...

    ReplyDelete
  9. Cute pandas, next time can see in Putrajaya.

    ReplyDelete
  10. comelnya panda ni...serupa je semua..

    ReplyDelete
  11. sangat adorable..rasa nak peluk je panda-panda tu :)

    ReplyDelete
  12. Jadi ke Panda ni nak menetap kat Malaysia agaknya...dah senyap sejak isu MH370. Fasiliti kat Zoo Negara tu dah siap...hmmm

    ReplyDelete
  13. Klu senang dpt panda tu, mesti best juga bela ganti kucing huhu..
    makan nestum kat sini.. :D

    ReplyDelete

Designed By